In vizor

Construirea rampei ecologice de deșeuri este „în grafic”, la 8 ani de la începerea lucrărilor. Clujul va avea operatori pentru deșeuri, dar nu vor avea unde să arunce gunoiul

Sunt probleme foarte mari la construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), dar conducerea Consiliului Județean Cluj trăiește cu iluzia că în septembrie va fi dată în funcțiune prima celulă. Pereții unei hale sunt neconformi, iar terenul alunecă – acestea sunt doar o parte din dificultăți. Sunt șanse foarte mari să fie desemnați operatorii de preluare a deșeurilor înainte să fie deschisă rampa ecologică de deșeuri.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj insistă că în vară va închide rampa de la Pata Rât, iar în septembrie va da în funcțiune prima celulă a CMID, deși este conștient de faptul că sunt probleme serioase cu acest proiect.

„Închiderea rampei de la Pata Rât este în această vară, prin iulie – august. Practic, e ultima rampă monitorizată în județ pentru că celelalte sunt deja închise. Mai lucrăm Câmpia Turzii și Dej, dar acele două rampe nu sunt monitorizate pe infringment, deci singura care mai e monitorizată e Pata Rât. De asemenea, sperăm ca CMID-ul să funcționeze ca primă celulă cu căi de acces în septembrie, când este termenul limită pentru noi să finalizăm în sfârșit prima celulă. E o întreagă telenovelă cu această rampă. Este o confuzie uriașă între Pata Rât pe care o gestionăm noi și Pata Rât unde se pun gunoaiele care nu aparțin de Consiliul Județean. Cea care tot ia foc nu are nicio treabă cu Consiliul Județean”, a spus Tișe.

Pereții unei hale nu au în acest moment grosimea corespunzătoare pentru protecția la incendii astfel că ISU refuză să emită avizul.

„Avem mari probleme la CMID, acum am descoperit că pereții la o hală sunt neconformi pentru că firma Napoca, printr-o dispoziție de șantier a redus grosimea pereților, iar cei de la ISU nu vor să ne avizeze acele hale cu pereții de 4 cm, nu de 6 cm. Acum expertizăm hala să vedem în ce măsură poate fi avizată.

Plus alunecarea de teren, care a avut loc ca urmare a furtului de pământ și a lucrărilor malefice ale aceleiași firme Napoca, furând pământul de sub deal și dealul a luat-o la vale. Am cheltuit până acum vreo 8 milioane lei să stabilizăm dealul”, a adăugat Tișe.

Conducerea CJ Cluj consideră că este în termen cu lucrările, deși au trecut opt ani de la deschiderea șantierului și au fost depășite nenumărate deadline-uri. Acum speră doar să nu vină un meteorit care să perturbe termenul de predare a primei celule.

„Anul trecut când am reluat proiectul cu un nou constructor, el este refazat. Pentru toți cei care ne critică, să știți că proiectul este în grafic pentru că termenul de finalizare a CMID este 2020. Ca urmare a acelor peripeții s-a obținut fazarea proiectului și acum el este într-un grafic aprobat de Uniunea Europeană. Avem o întârziere față de nevoile județului de a avea acest centru, dar am investit foarte mulți bani suplimentari tocmai datorită acestor peripeții și întâmplări. Sperăm să nu mai apară un meteorit, o altă alunecare de deal care să ne întârzie”, a declarat președintele CJ Cluj.

În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean, consilierul PSD, Remus Lăpușan a adresat o întrebare cât se poate de pertinentă pentru șefii județului: cine va opera la prima celulă care se va deschide în septembrie?

„Noi ne grăbim să dăm drumul la licitația de operator. Se impun două tipuri de licitații: una care vizează operatorul, care este organizată de ADI, format din toate UAT-urile și o licitație care este organizată de Consiliul Județean pentru operatorul care va gestiona CMID-ul. Acum, acest regulament vizează licitația pentru operatori. Am împărțit județul în patru zone, am încercat să echilibrăm aceste zone ca să fie atractivă o astfel de licitație. Dacă am fi pus doar mediul rural sau numai zona de munte sau zone unde gunoiul e în cantitate mică, riscam să avem probleme ca în alte județe unde nu se înscriu operatorii la licitații”, a explicat Tișe.

Pe de altă parte, există și riscul ca licitația pentru operatori să se finalizeze, să se desemneze firma câștigătoare și să nu poată lucra. Nu ar fi prima dată când termenul de finalizare a CMID este încălcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version