Eliberarea autorizațiilor de construcție pe bandă rulantă, fără o analiză serioasă, a generat aglomerarea traficului, apariția blocurilor între case, crearea de cartiere fără grădinițe și parcuri, dar și alte situații neplăcute. Nicio zonă din oraș nu a fost scutită de astfel de probleme. Până și cercetătorii care studiază corpurile cerești sunt afectați de modul haotic în care s-a construit în Cluj-Napoca.
Poluarea luminoasă cauzată de iluminatul stradal și al imobilelor din zona Observatorului Astronomic Cluj-Napoca determină o mare problemă în ceea ce privește cercetarea stelelor. S-a ajuns la această situație bizară după ce Primăria a încetat să mai ceară acordul reprezentanților Observatorului pentru acordarea autorizațiilor de construcție în zonă.
Până în urmă cu câțiva ani era nevoie și de acordul reprezentanților Observatorului Astronomic înainte de începerea unei construcții noi în zonă. Ulterior, administrația publică locală a încetat să mai facă acest lucru și s-a construit foarte mult în vecinătatea Observatorului. Din acest motiv, informațiile despre corpurile cerești pe care le culeg specialiștii clujeni sunt alterate.
„Începând cu anul 2004, când au apărut primele case noi în zonă, se cerea acordul nostru pentru construcții, dar acum s-a sărit peste această etapă, astfel încât s-a construit până la refuz. Iluminatul nocturn de la case și cel stradal se reflectă pe bolta cerească și diminuează strălucirea corpurilor cerești, alterând informația”, a declarat, pentru Mediafax, Liviu Mircea, cercetător în cadrul Observatorului Astronomic Cluj-Napoca.
Observatorul a fost construit pe actualul amplasament din 1982, într-o clădire situată în partea de sud a Grădinii Botanice Alexandru Borza.
Observatorul poate fi vizitat de public în fiecare vineri seara timp de două ore, numărul cel mai mare de vizitatori fiind de 500 într-o singură zi.
sursa foto: inspirock.com