In vizor

Constructia sediului Inspectoratului Scolar crapa zidurile Bisericii Reformate cu Doua Turnuri

Scris de 646

Controversata constructie a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj din spatele Bisericii Reformate de pe Bulevardul 21 Decembrie are deja efecte vizibile: vechea cladire are fisuri la ferestrele care dau inspre santier. Oficialii bisericii asteapta inca o expertiza a expertilor care sa le salveze monumentul, precum si o “masa rotunda” intre partile implicate in conflict, promisa de primarul Emil Boc.

Dupa protestul  din luna mai, fata de proiectul ISJ de a construi la cativa metri de biserica o cladire mai inalta, oficialii bisericii au decis sa puna in fata o pancarta in care isi manifesta revolta.

Oamenii bisericii s-au plans ca inspectoratul le-a dat sa semneze acordul pentru un plan, dupa care au pus in aplicare un altul, care le pericliteaza structura cladirii, linistea si aspectul vizual al bisericii. Terenul pus la dispozitie de autoritati pentru construirea unui sediu ISJ si a unei baze sportive se afla in spatele cladirii.

Inainte de venirea comunistilor la putere, terenul a apartinut tot bisericii, insa cererea de retrocedare depusa cu cativa ani in urma nu a fost solutionata, pe motiv ca exista un acord scris prin care reprezentantii de atunci ai Episcopiei Reformate l-au donat statului de bunavoie.

“S-a ajuns pana la CEDO, insa raspunsul nu a fost unul pozitiv. Eu cred ca nu se poate vorbi de donatie de buna voie catre stat in vremea comunistilor”, a precizat Bartha Aladar, preot capelan.

Lucrarile de descarcare de sarcina arheologica au scos la iveala fragmente din vechea biserica reformata, in forma de cruce.

“Se stia ca ar fi in spate, dar nu stiam unde exact. Era de lemn, imensa si mai avem de acolo scaunul de lemn al preotului si vechea orga”, spune preotul.

Aceleasi sapaturi au mai scos la iveala un drum pietruit din vremea romanilor si un sarcofag roman, despre care preotii au aflat ca ar fi singurul de acest fel din Cluj si care, in mod neobisnuit, avea inauntru oase de animale.

 

In jurului bisericii se aflau mai multe schelete umane. De asemenea, s-au mai gasit in locul unde se va inalta cladirea ISJ foarte multe cuptoare de pe vremea migratiei.

Santierul a inceput sa depaseasca limita terenului admis cu aproximativ un metru, potrivit preotului capelan.

“Multa vreme, sapaturile lor au fost inundate de o cantitate mare de apa. Au promis ca o dreneaza, insa au intarziat mult si lacul a fost practic la cativa metri de biserica, umezeala cu siguranta a ajuns si la ziduri”, adauga acesta.

La fiecare din ferestrele care dau spre santier au aparut fisuri, in timp ce la celelalte nu exista.

 

“Nu erau aici cand am venit eu la biserica, in urma cu doi ani, chiar am urmarit cum se formeaza”, sustine preotul.

Oamenii bisericii sunt ingrijorati de efectele pe care constructia le-ar putea avea asupra vechii cladiri, mai ales ca exista apa la adancime, asa ca au cerut o expertiza de la ISJ, cerere ramasa, de asemenea, fara vreun raspuns.

“Au fost sute de oameni la protest, insa de atunci nu s-a mai intamplat practic nimic. Am depus sesizari si plangeri peste tot si ni s-a raspuns ca ISJ are temei legal sa isi inalte cladirea conform planului. Am fost si la primarul Emil Boc, care ne-a promis ca va organiza o masa rotunda intre parohia noastra, ISJ si reprezentantii municipalitatii. Nu a avut loc pana acum”, marturiseste preotul bisericii, Adorjani Laszlo.

“Ma simt putin discriminat, dupa ce am aflat ca exista o lege pentru bisericile ortodoxe care prevede ca orice constructie sa nu fie mai apropiata de 25 de metri. Am fost naivi sa credem ca un monument va fi respectat , dar nu s-a intamplat asa”, arate atentia preotul Adorjani.

Preotul s-a mai plans ca sunt vizibile trucuri ale arhitectilor, cum ar fi faptul ca groapa sapata de constructori se afla la doar cativa metri de fundatia bisericii si nivelul zero este suprainaltat.

“E monstruos sa inghesui o asemenea constructie in biserica, sa ajungi sa te uiti din amvonul principal la o cladire. Nu avem vitralii, idea confesiunii noastre este ca totul sa fie cat mai deschis. Vom avea o imagine catre ceva sumbru”, a adaugat preotul.

“Pentru noi sunt doua variante. Ori acest lucru se opreste, nu e periculos doar pentru noi, dar e monstruos pentru oras. Alta varianta e sa se faca ceea ce e corect. Noi am cazut in capcana bunavointei si ne-am trezit cu ceva la care nu ne asteptam. Ar trebui sa se refaca planul, pentru a crea ceva care sa nu pericliteze cladirea. E o raspundere uriasa, un monument trebuie protejat mai mult decat o constructie noua. Suntem dispusi si sa facem schimb de terenuri sau imobile”, a rezumat preotul paroh al bisericii de la Regionala CFR.

Reprezentantii autoritailor dau din umeri.

“Lucrarile de la santierul ISJ sunt avizate de catre Comisia Nationala de la Bucuresti. A existat la minister un protest din partea bisericii de la Cluj, dar nu s-a schimbat nimic, avizele de constructie nu sunt ilegale”, a spus Victor Cublesan, inspector la Directia pentru Cultura si Patrimoniu.

Si mai categoric este Valentin Cuibus, seful ISJ Cluj.

“Crapaturile sunt mai vechi, nu sunt de la lucrarile noastre. Au facut tot posibilul sa ne impiedice si ar vrea sa nu se construiasca nimic in centru, dupa ce au revendicat 35 de cladiri. Au pierdut si la CEDO, ce mai vor? Constructia noastra va continua, nu vom schimba nimic!”, a declarat Cuibus.

Constructia din spatele bisericii a inceput in 2009, terenul de pe strada Arges avand aproximativ 5.000 mp. Lucrarile vizeaza spatii destinate Clubului Sportiv Scolar, cu sali de sport si bazine de inot, precum si o cladire in care va functiona ISJ, gazduit in prezent la Casa Invatatorului.

Biserica Reformata cu Doua Turnuri, un adevarat simbol al Clujului, a fost ridicata intre 1829 si 1879, iar constructia a fost inspirata de planurile bisericii reformate din Debrecen, Ungaria.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 13 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE