In vizor

Construcția hotelului de pe Avram Iancu continuă. Zona este de însemnătate istorică. Municipalitatea este somată să intervină

Povestea Hotelului cu 100 de camere, de pe strada Avram Iancu din Cluj, pentru a cărui construire au fost tăiați copacii seculari din oraș, revine în actualitate. După ce ”proiectul” a fost oprit pentru o perioadă de timp, recent, proprietarii terenului au început lucrările de fundare a construcției. Situat în buricul târgului, șantierul nu poate fi fotografiat sau filmat, iar ipoteza înaintată de Asociația de Proprietari de pe str M. Kogalniceanu este că în zona respectivă se găsește tunelul de fortificație al vechii cetăți. Cu toate acestea, lucrările sunt în toi, iar observatorii sunt împiedicați să să apropie de șantier. Autoritățile clujene par să nu priceapă implicațiile ascunse ale acestui demers, precum și însemnătatea istorică a zonei.

Astfel, reprezentanții Asociației de pe strada Mihail Kogalniceanu au adresat o Scrisoare Deschisă municipalității clujene, prin care solicită adoptarea unor măsuri de urgență în acest caz, pentru stoparea lucrărilor și pentru păstrarea specificului istoric al zonei, care se încadrează, conform acestora, la categoria de ”monument istoric zona A”.

Stimate d-le Primar al municipiului Cluj-Napoca,

  Stimate autoritati, stimati jurnalisti,
 
V-am scris mai demult de problemele legate de constructia hotelului  2D-P-2E-2 Etaje restrase, care are  88 de camere, 4 Sali de conferinte, parcare subterana si este construit la 1 metru de zidul de fortificatie al Clujului intr-o zona protejata care a fost pe vremuri Gradina Prefecturii Cluj Napoca, acolo unde s-au facut defrisari “la ras” a unor arbori seculari.

Proiectul nu a primit avizul departamentului monumente istorice a primariei Cluj Napoca astfel ca acesta a fost cerut direct Ministerului Culturii care se pare ca nu a tinut cont de autoritatile locale si a avizat proiectul. 

In prezent proprietarii imobilului istoric (Palatul Bethlen) din str. M.Kogalniceanu nr. 8 au contestat Autorizatia de Construire in instanta iar acest dosar 5799/177/2017 se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj Napoca. 

Cu toate acestea proprietarii terenului din str. A. Iancu nr. 21-27 au inceput lucrarile de fundare a constructiei.

Zilele trecute in cadrul lucrarilor de sapatura a fundatiei s-au descoperit niste ziduri fortificate. Am incercat sa fotografiem aceste ziduri dar am fost alungati de catre paznicii santierului asa ca am reusit sa preluam doar cateva imagini. În 18 Iulie 2018, joi, niste jurnalisti au incercat sa filmeze imagini cu acele fortificatii si nu au fost lasati de catre paznici. Nu intelegem de ce, o persoana, oricare ar fi ea, publica sau privata nu poate sa faca fotografii pe un santier intr-o zona centrala si protejata a orasului. Se ascunde ceva acolo?

 
Un proprietar al unui apartament din imobilul din str. M. Kogalniceanu nr. 8 este arheolog cu vechime  in cadrul Muzeului de Istorie Cluj si sustine ca e aproape sigur ca ceea ce se vede si a fost decopertat acolo este un tunel din cadrul sistemului de fortificatie a vechii cetati prin care se transporta armamentul si soldatii puteau sa ajunga de la un loc la altul al zidului de aparare, acest tunel fiind paralel cu zidul cetatii. Acest lucru ar insemna ca ceea ce s-a descoperit acum este un monument istoric de grad A.

 
Stimate d-le Primar, noi, proprietarii din str. M. Kogalniceanu nr.8 Cluj-Napoca, va cerem sa faceti macar in ultimul ceas, demersurile necesare de suspendare a acestei autorizatii 1218/2015 si sa faceti verificari cu privire la lucrurile pe care vi le-am sesizat. 

 
De asemenea invederam faptul ca suntem in situatia de a face o plangere penala impotriva Primariei Cluj Napoca si a Consiliului Local, deoarece s-a emis o Autorizatie de Construire pentru edificarea unei constructii pe un teren, adica str. A. Iancu nr. 21-27, unde exista un gard de imprejmuire cumparat de proprietarii imobilului situat pe str. M.Kogalniceanu nr. 8 de la societatea Construct Ardealul in anul 1996. Acest gard a fost demolat in urma cu aproximativ 1 luna fara ca noi proprietarii acelui gard sa fim instiintati in vreun fel. 

Va atasam fotografii care atesta cele mentionate mai sus si unul din contractele de vanzare-cumparare a gardului demolat care se situa la strada A. Iancu.
 
Cu stima,
Asociatia de Proprietari din str. M. Kogalniceanu nr.8 Cluj-Napoca

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu au transmis că, într-adevăr descoperirea este una importantă

„Este un mic zid de apărare, descoperire destul de importantă. Lucrările continuă, însă nu în jurul zidului. Sunt arheologi care supraveghează lucrare, iar Comisia Națională va decide dacă se vor opri definitiv lucrările sau se va scoate zidul și va fi mutat în altă parte”, a declarat Victor Cubleșan, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cluj.

Arheologii au spus că în cel mult două săptămâni vor putea spune cu exactitate care este valoarea istorică a zidului descoperit.

 

Zona de pe strada Avram Iancu a intrat în atenția publică încă din anul 2014, atunci când Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a respins solicitarea Directiei Judetene pentru Cultura de clasare ca monument istoric a imobilului de pe strada Avram Iancu 25, construcție demolata pentru a face loc proiectului hotelier. 

Comisia Zonala de Monumente a incercat salvarea constructiei prin demararea procedurii de clasare ca monument istoric, însă demersal nu a avut sorți de izbândă. 

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente. Demolarea cladirii a inceput mai devreme decat era prevazut in autorizatia de desfiintare. Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”, adica s-a inceput procedura de clasare ca monument istoric.

CITEȘTE ȘI: Nimic nu mai opreste constructia hotelului de 100 de camere pe strada Avram Iancu

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata.

Reprezentantii Primariei promiteau masuri dure in acest caz, mai ales ca lucrarile au fost oprite de Politia Locala, iar a doua zi reluate fara nicio problemă.

In timpul taraganarii unui raspuns privind clasarea, proces care a durat un an de zile, incet-incet toata cladirea a fost demolata, acum fiind doar un teren gol acolo.

Proiectul prevede un hotel de patru etaje pe o suprafata de 2.658 de metri patrati si a fost aprobat de consilierii locali in luna mai 2010.

Beneficiarul proiectului hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghise, cel care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj. In realitate proiectul este controlat de milionarul sibian, Dumitru Ghise.

CITEȘTE ȘI:  Liber la constructia hotelului lui Dumitru Ghise pe strada Avram Iancu

CITEȘTE ȘI: Prima Grădină Botanică a Clujului, distrusă pentru un hotel

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *