Din oras

Constructia blocurilor de pe Macesului, ilegala incepand de maine

Scris de 870

Prefectura Cluj ataca in instanta autorizatia de constructie a blocurilor de pe strada Macesului, cartierul Buna Ziua. Dupa luni bune de actiuni si proteste, cetatenii din zona se bucura de o prima victorie. Astazi, Gheorghe Vuscan a facut cererea catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), necesara pentru sistarea lucrarilor. De maine, constructorii din Buna Ziua vor fi obligati sa opreasca lucrarile.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, a decis, vineri, sa atace in contencios administrativ HCL-ul, PUZ-ul si autorizatiile de construire emise de autoritatea locala, solicitand instantei anularea acestora. Actiunea prefectului, odata inregistrata, suspenda de drept lucrarile pe santier, dar numai dupa ce o adresa in acest sens este trimisa catre Inspectoratul de Stat in Constructii.

“S-a solicitat instantei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrarilor, precum si demolarea constructiilor deja realizate”, spune prefectul. “Am in fata cererea pe care o vom trimite catre ISC, o semnam astazi si o trimitem”, a spus prefectul Gheorghe Vuscan.

Astfel, in mod legal, dezvoltatorul este obligat sa sisteze imediat orice activitate de construire pana la solutionarea cauzei de catre instanta. In caz contrar, construirea fara autorizatie sau cu autorizatia suspendata constituie infractiune. 

“Daca nu se vor opri, ne vom adresa Parchetului”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, subprefectul Clujului, Mihnea Remus Iuoras.

Si locatarii din zona sunt cu ochii pe constructor

“Vom fi deosebit de vigilenti in urmatoarea perioada si vom monitoriza zona pentru a ne convinge ca aceasta prevedere importanta ce decurge din actiunea prefectului  va fi respectata intocmai. In caz contrar, nu vom ezita sa depunem plangeri penale impotriva celor care nu vor respecta aceasta prevedere legala, cat si impotriva celor care vor incerca sa obstructioneze sau sa intarzie, prin orice mijloace, punerea ei in aplicare”, spun clujenii de pe strada Macesului.

In cazul in care prefectura nu trimitea cererea catre ISC, Asociatia Locatarilor de pe Macesului planuia sa se adreseze Inspectoratului de Stat in Constructii pentru a cere intreruperea lucrarilor in zona.

“Deja avem pregatite plangeri penale pentru abuz in serviciu, in cazul in care nu se vor opri din construit”, spune Elek Levente, presedintele Asociatiei.

Revolta de pe Macesului

Locuitorii strazii Macesului sunt nemultumiti de faptul ca intr-o zona de case va fi construit un ansamblu de blocuri, in care se vor muta 300 de familii, pentru care nu exista infrastructura in zona si nici locuri de parcare.

Pe de alta parte, dezvoltatorul ansamblului de pe Macesului, Synesis Development, spune ca a obtinut doua autorizatii de la primarie, in octombrie si noiembrie 2013, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat in 2008 si ca respecta distantele fata de vecinatati, iar parcarile sunt rezolvate in incinta ansamblului.

sursa foto: ziuadecj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 8 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 10 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 11 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 11 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 12 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 12 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 13 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 14 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 15 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 17 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE