Din oras

Constructia blocurilor de pe Macesului, ilegala incepand de maine

Scris de 870

Prefectura Cluj ataca in instanta autorizatia de constructie a blocurilor de pe strada Macesului, cartierul Buna Ziua. Dupa luni bune de actiuni si proteste, cetatenii din zona se bucura de o prima victorie. Astazi, Gheorghe Vuscan a facut cererea catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), necesara pentru sistarea lucrarilor. De maine, constructorii din Buna Ziua vor fi obligati sa opreasca lucrarile.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, a decis, vineri, sa atace in contencios administrativ HCL-ul, PUZ-ul si autorizatiile de construire emise de autoritatea locala, solicitand instantei anularea acestora. Actiunea prefectului, odata inregistrata, suspenda de drept lucrarile pe santier, dar numai dupa ce o adresa in acest sens este trimisa catre Inspectoratul de Stat in Constructii.

“S-a solicitat instantei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrarilor, precum si demolarea constructiilor deja realizate”, spune prefectul. “Am in fata cererea pe care o vom trimite catre ISC, o semnam astazi si o trimitem”, a spus prefectul Gheorghe Vuscan.

Astfel, in mod legal, dezvoltatorul este obligat sa sisteze imediat orice activitate de construire pana la solutionarea cauzei de catre instanta. In caz contrar, construirea fara autorizatie sau cu autorizatia suspendata constituie infractiune. 

“Daca nu se vor opri, ne vom adresa Parchetului”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, subprefectul Clujului, Mihnea Remus Iuoras.

Si locatarii din zona sunt cu ochii pe constructor

“Vom fi deosebit de vigilenti in urmatoarea perioada si vom monitoriza zona pentru a ne convinge ca aceasta prevedere importanta ce decurge din actiunea prefectului  va fi respectata intocmai. In caz contrar, nu vom ezita sa depunem plangeri penale impotriva celor care nu vor respecta aceasta prevedere legala, cat si impotriva celor care vor incerca sa obstructioneze sau sa intarzie, prin orice mijloace, punerea ei in aplicare”, spun clujenii de pe strada Macesului.

In cazul in care prefectura nu trimitea cererea catre ISC, Asociatia Locatarilor de pe Macesului planuia sa se adreseze Inspectoratului de Stat in Constructii pentru a cere intreruperea lucrarilor in zona.

“Deja avem pregatite plangeri penale pentru abuz in serviciu, in cazul in care nu se vor opri din construit”, spune Elek Levente, presedintele Asociatiei.

Revolta de pe Macesului

Locuitorii strazii Macesului sunt nemultumiti de faptul ca intr-o zona de case va fi construit un ansamblu de blocuri, in care se vor muta 300 de familii, pentru care nu exista infrastructura in zona si nici locuri de parcare.

Pe de alta parte, dezvoltatorul ansamblului de pe Macesului, Synesis Development, spune ca a obtinut doua autorizatii de la primarie, in octombrie si noiembrie 2013, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat in 2008 si ca respecta distantele fata de vecinatati, iar parcarile sunt rezolvate in incinta ansamblului.

sursa foto: ziuadecj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 21 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 23 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]