Ne bucurăm că primarul Emil Boc citește Ziar de Cluj și află astfel despre problemele din municipiu. La puțin timp după ce Ziar de Cluj a tras atenția asupra sălii de sport de la Colegiul George Coșbuc care este închisă de un an de zile, Boc vine cu un proiect de hotărâre pentru consolidarea sălii de sport.
Reparațiile costă de trei ori mai mult
Cea mai modernă sala de sport, așa cum se lăuda Boc, a costat 2,3 milioane de lei și a fost inaugurată în 2014. Ea a funcționat doar patru ani, în 2018 fiind închisă pentru că au apărut probleme tehnice, una dintre grinzi a crăpat. De atunci s-a lucrat la documentația de avizare a lucrărilor de interveție. Boc vine acum cu un proiect de hotărâre pentru consolidarea sălii de sport care costă 6 milioane de lei, adică de trei ori mai mult decât a costat construcția acesteia.
Conform expertizei tehnice, în intervalul cuprins între execuția sălii și data expertizării, s-a remarcat la planșeul peste parte o deformare ascendentă, conform măsurătorilor săgeților, măsuri dispuse de proiectantul sălii. În noiembrie 2018 expertul tehnic a efectuat măsurători în diferite puncte care au confirmat deformația planșeului. Raportul expertizei tehnice concluzionează că planșeul prezintă o deformație totală de 128 mm, deformație accentuată în raport cu măsurătorile anterioare, de unde rezultă că deformările nu s-au stabilizat. În acest context s-a interzis accesul în clădire a cadrelor didactice și a elevilor și s-a dispus expertizarea clădirii la cerința esențială de ”rezistență mecanică și stabilitate”.
Potrivit proiectului de hotărâre, urmează să fie realizate ample lucrări de consolidare. Astfel, se va realiza: consolidarea grinzilor din beton armat, reparații pe fațadele clădirii și revopsirea integrală, restaurarea elementelor de signalistică de pe fațada dinspre curtea școlii, înlocuirea parchetului din sala de gimnastică, vopsirea pereților, înlocuirea sistemului de iluminat, înlocuirea betonului de pantă și refacerea hidroizolației, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de fisuri, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie, refacerea jgheaburilor și burlanelor. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 6 luni.
Investiție monitorizată încă de la inaugurare.
Conducerea Colegiul George Coșbuc recunoaștea anul trecut că a fost monitorizată starea clădirii încă de la inaugurare. În decursul a patru ani au efectuate nu mai puțin de 9 rapoarte. Ultimul, cel din 20.09.2018, a evidențiat modificări, drept urmare a fost nevoie de o expertiză tehnică.
”Din cauza soluției tehnice adoptată la proiectare/construire sala de sport a fost monitorizată prin rapoarte speciale de urmărire în timp . 9 rapoarte au fost efectuate din 2014 pana in prezent. Ultimul, din 20.09.2018, a evidențiat modificări. Problemele la sala de sport au fost observate încă din faza de construcţie, drept urmare în momentul recepţiei a fost făcută o notă prin care comisia de recepţie a primăriei a precizat că această construcţie trebuie urmărită în timp” , susținea directorul școlii în 2018.
Cea mai modernă Sala de Sport din Cluj s-a dovedit un alt proiect care înghite bani publici. Lucrările au fost prost executate încă de la partea de construcție, acesta fiind motivul pentru care la cinci ani de la inaugurare trebuie investită o sumă de bani de trei ori mai mare pentru lucrări de consolidare. Boc și-a făcut poze pentru Facebook cu elevi și cu mingea de handbal, asta în timp ce le oferea o sală de sport prost construită.