Vocea ta

Consiliul Județean toarnă asfalt, cocalarii toarnă gunoaie în zonele montane: „Peste tot pe unde se asfaltează se distruge deja zona, acesta e rezultatul!”

De la începutul pandemiei, Consiliul Județean Cluj a început o campanie intensă de asfaltări. Pe unde s-a turnat asfalt, după încetarea stării de urgență, au năvălit cocalarii și s-au apucat să petreacă, aruncând peturi de bere, sutiene și diverse deșeuri peste tot prin natură. La munții de gunoaie din zonele montane din județ contribuie și sătenii și, astfel, natura umană tinde în această perioadă să degradeze tot farmecul naturii autentice.

Problema nu este că se asfaltează, ci că autoritățile nu amendează comportamentele celor care vandalizează și distrug natura.

O cititoare a Ziar de Cluj, care s-a retras în această perioadă la casa sa din zona Beliș, a reclamat golăniile și mizeriile pe care le fac „turiștii” de weekend necivilizați care, din 15 mai, au mutat circul din cluburi în natură.

Cum răsare soarele, pe drumurile proaspăt asfaltate își fac apariția mașinile de oraș, dar și căruțele de la sat, care lasă în urma lor în special peturi verzi de bere, devenite deja un laitmotiv pe traseele montane, după cum ne-a povestit cititoarea noastră:

„Multe cred că le aruncă oamenii din sat, cred că ei, în primul rând, fac asta. Am văzut țărani cu căruța la Mărișel, au fost la un bar, au luat un bax întreg de bere la pet și s-au dus în căruță, umblă, aruncă.


Cred că se mai întâlnesc mulți și tineri de la sat și fac chefuri pe acolo, mai vin și de prin orașe și fac chefuri prin pădure, dar țăranii au obiceiul să arunce gunoiul în pădure sau pe apă și de-asta, pe oriunde mergi, zone foarte frumoase, te poți trezi că găsești pe acolo o groapă de gunoi a satului.

Stilul acesta și laitmotivul berea la pet și gropi de gunoi, deșeuri aruncate aiurea există și în zonele de sat, indiferent că vorbești de Mărișel, Beliș sau alte sate din zonă, și în jurul satelor, și în natură. Cu cât te apropii mai mult de sat, cu atât găsești mai multe gunoaie.

Și cei care umblă aiurea, cocalarii, umblă pe unde se pot plimba cu mașini, pentru că, dacă e un pic de efort fizic de făcut, nu vine cocalarul, și peste tot pe unde se asfaltează se distruge deja zona, acesta e rezultatul! Nu e rău că se asfaltează, problema este că permite accesul oamenilor necivilizați, pentru că oamenii care merg pe munte și fac drumeții și merg la pas, de obicei sunt oameni care respectă natura, sunt mai educați, vor să aibă altfel de experiențe. Dar, în momentul în care asfaltezi, atunci dai drumul la oameni din toate categoriile și nu sunt educați! Trebuie o campanie de educare a oamenilor, nu știu cum se poate face, pentru că nu înțeleg! Ce e așa mare lucru, dacă ai adus o sticlă de bere, să o duci înapoi?

Situația aceasta e comună pe orice traseu mergi în Apuseni, peste tot aceeași problemă, găsești gunoaie! V-am trimis o poză cu o grămadă de bere la pet și un sutien!

Noi nu gândim în perspectivă, dar există în zona montană la noi, există niște zone excepționale păstrate autentic, încă mai vezi inclusiv viață de sat, oameni care trăiesc în sate răsfirate, sunt lucruri foarte frumoase, pe care nu le găsești în Europa sau umblând prin țări mai dezvoltate și, în momentul în care tu torni asfalt și acolo pot să vină oamenii și cu camioane, deja nu mai e același lucru! Ministerul Turismului ar trebui să aibă în vedere acest aspect, e un produs turistic unicat, care poate fi valorificat!

Sunt diferențe între traseele accesibile tuturor, cum se păstrează, și traseele cu cărări subțiri și sălbatice de munte, sunt alte peisaje. Sunt defrișări, zgomot, gunoaie, focuri făcute aiurea! Când e soare, mare circ iese!



Mulți care vin la munte, din lipsa de educație, nu sunt conștienți că, cu toate că sunt în natură și ei văd doar copaci în jurul lor, există oameni care sunt acolo, există animale, nu e ca și cum te-ai duce în deșert și stai acolo și ești numai tu și pustiul și poți să faci orice!



Trebuie să conștientizeze lumea că există și alții în apropiere, există un impact pe care îl au asupra naturii și vieții de acolo, lucruri pe care din școală trebuie să le înveți!




Pozele acestea sunt toate de pe pășunea din Beliș, pe drumul care te duce în sat, din poze se vede că e traseu marcat, deci turiștii, când se plimbă, pot să vadă și expoziția de gunoaie, pe parcursul traseului e în mai multe locuri, și la drum, în mare parte, dar se găsește și prin pădure.

Acest marcaj l-au pus sătenii, s-au chinuit ei să scrie acolo, ATV-uri și motorete, sunt cai! Vă dați seama cum e pentru oamenii care locuiesc aici, când le urlă în cap tot felul de cocalari, că trebuie să vină ei să se dea, să se simtă undeva în Vestul Sălbatic sau ca într-o junglă! Sigur, dacă este posibilitatea să te duci în natură, până în vârf de munte, cu merțanul, or să se ducă, nu respectă nimic!

Dacă nimeni nu zice public nimic și numai ne plângem între noi, nu se rezolvă! Eu, cu vecinii, mai mergem, mai strângem din când în când, mai adunăm, dar peste tot pe unde mergi se găsesc și nu poți tot timpul să te tot încarci cu ce gunoaie găsești prin pădure.



Trebuie să ne implicăm mai mult pentru că, dacă nu intervenim acum, o să se deterioreze tot mai mult și acum probabil că o să fie un val de oameni care or să iasă și nu toți sunt civilizați!”, a conchis cititoarea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *