In vizor

Consiliul Judetean nu stie ce proiecte va propune pentru fondurile europene disponibile din toamna

Finantari de 40 de miliarde de euro vor fi disponibile din toamna acestui an pentru proiecte care vor fi implementate intre 2014 si 2020, insa la nivelul Consiliului Judetean (CJ) Cluj nu sunt conturate inca proiecte concrete in acest sens. Oficialii vor scoate de la naftalina planuri si strategii mai vechi, pentru implementarea carora se va incheia un acord cadru in valoare de 47.884.900 de lei.

In raspunsul la intrebarile Ziar de Cluj in privinta pregatirilor pentru atragerea fondurilor UE 2014-2020, oficialii CJ Cluj au invocat in primul rand Strategia de dezvoltare a judetului Cluj pentru respective perioada, intocmita in 2012.

“Strategia prevede si o serie de proiecte prioritare, rezultata in urma dezbaterilor publice si a solicitarilor structurilor care au dorit includerea in strategia judetului a unor proiecte proprii”, arata reprezentatii institutiei.

De la punctul 3.4 insa, documentul are erori si nu mai poate fi accesat, inclusiv in ceea ce priveste “obiectivele strategice, specifice, prioritati masuri si directii de actiune”

Mai este mentionat Planul de Dezvoltare (PDR) 2014-2020 ale regiunii Nord Vest, intocmit de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

 “Consiliul Judetean a trimis o lista actualizata de proiecte prioritare, fata de cea elaborata in anul 2012”, se arata in documentul semnat de Istvan Vakar, presedintele CJ Cluj.

Sunt 69 de proiecte, din cele mai variate domenii. Intre acestea se numara reabilitarea drumurilor judetene din Cluj, sistemul informatic de management al documentelor si arhivare electronic pentru CJ Cluj, construirea unui spital pediatric monobloc, centrul expozitional regional, a unor “suprafete de miscare aeroportuara la RA Aeroportul Cluj si tot aici “dezvoltarea insfrastructurii de transport intermodal pentru pasageri si marfa”, realizarea unor legaturi auto si “prin pasaj suprateran”, sau etapa a doua a Pistei de decolare-aterizare. Lista mai cuprinde Parcul stiintific si tehnologic “Tetapolis”, un sistem integrat de sanatate implementat la Spitalul Clinic de Recuperare, reabilitarea bazei de tratatment a Spitalului de Boli Infectioase, un dispecerat unic al retelei SMURD, extinderea cu doua etaje si o mansarda a cladirii de la Pediatrie II sau implementare sistem telemedicina plus Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj. Planul mai cuprinde proiecte ca modernizarea si renovarea scolilor special din judet, infiintarea unui centru de terapie asistata cu animale pentru copii si adulti in Ciurila, a unui centru rezidential pentru bolnavii de Alzheimer, construire a unui abator autorizat in judeteul Cluj, reabilitarea bisericii “Cuvioasa Parascheva” din Feleacu, reabilitarea zonelor locuite de romi, o baza de date cu starea monumentelor, refunctionalizarea Muzeului de Arta, o cladire pentru Teatrul “Puck”, reabilitarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, precum si proiectul “A doua sansa la educatie”.

In privinta proiectelor concrete programate pentru a fi propuse pentru finantarea europeana care va incepe in toamna acestui an, oficialii institutiei nu au dat insa informatii.

“Referitor la proiectele concrete care ar putea primi finantare in perioada 2014-2020 facem mentiunea ca, in prezent, Romania se afla in perioada de consultare publica a Programelor Operationale inainte de a fi trimise comisiei europene pentru aprobare, la sfarsitul lunii iulie 2014, astfel ca, in momentul de fata, nu se cunoaste exact ce vor finanta aceste programe operationale pentru a vedea ce proiecte propuse de Consiliul Judetean ar putea intra la finantare”, au justificat ei.

Reprezentantii CJ au invocat “numarul mare de proiecte aflate in implementare”, precum si cele aflate in curs de implementare, astfel ca institutia are in plan “realizarea unui acord cadru in vederea realizarii documentatiilor tehnice, a dosarelor de finantare, identificarea surselor de finantare si asigurarea asistentei pentru o serie de proiecte prioritare”.

“Atribuirea acordului cadru va respecta legislatia in vigoare privind achizitiile publice si se va realiza, cel mai probabil, prin licitatie deschisa, datorita valorii estimate foarte mari”, au asigurat acestia.

Valoarea alocata in acest moment acordului cadru este estimata in buget la 47.884.900 de lei.

“Acum se lucreaza la specificatiile tehnice ce vor fi incluse in caietul de sarcini. Estimam ca in lunile urmatoare va putea fi lansata si licitatia, dupa ce se va decide, in prealabil, si lista finala a numarului de proiecte care va face obiectul acordului cadru”, au mai precizat acestia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *