Reportaj

Consiliul Judetean Cluj, redus la o singura intrebare: "N-avem un tzâgan in partid?"

Pana acum am fost condus de vointa politica. Acum m-am dezis de vointa politica si voi respecta legea”, au fost cuvintele care au dat startul sedintei de consiliu judetean de astazi. Mihai Seplecan a facut ochii mici si a ridicat barbia, iar orice contraargument la promisiunile si declaratiile sale a fost taiat din scurt cu replica nimicioare “eu sunt presedintele!”. Altora le-au fost taiate microfoanele, cum s-a intamplat in cazul lui David Ciceo, seful Aeroportului International Avram Iancu (AIAI) Cluj. Iar altii, ca vestitul ales Ioan Petran, care anul trecut a fost inregistrat de procurori in timp ce s-a tanguit patru saptamani pentru o mita ce consta in trei scaune de piele, si-au taiat singuri orice urma de respect sau toleranta pe care o mai aveau vizavi de oameni din alta categorie sociala decat posesorii de iPhone aurit.

Clujul a ajuns vestit la nivel national dupa ce Mihai Selecan a ajuns presedintele Consiliului Judetean. Au curs rauri de cerneala si au fost tocite mii de taste in incercarea de a descrie cat mai aproape de adevar departarea de scoala a unsului, in nume de partid, presedinte de judet. Au fost publicate, in ultimele trei luni, citate celebre scormonite de mintea, au scris-o toate ziarele, prea ingusta a intaiului om din Cluj. Unii l-au numit chiar “Vanghelie de Ardeal” si au incropit filmulete in care era subliniat discursul deficitar al presedintelui ce pare sa nu stie diferenta dintre “care” si “pe care”.

Din pacate, neconcordanta intre ideea de acasa si cea rostita la microfon nu este un atribut specific exclusiv presedintelui de for. In Consiliul Judetean Cluj, cuvintele de ocara aruncate de pe o parte pe cealalta a mesei ovale sunt o constanta, asa cum sunt si prea desele dezacorduri dintre subiectele si predicatele consilierilor ce n-au ajuns, inca, presedinti. Acesta e si singurul motiv pentru care, la randul lor, alesii cu stampila pe foaie ai Clujului nu s-au transformat, deocamdata, in vedete nationale incadrate in categoria “hahaha” a concursului de perversiuni cu lexicul.

Oamenii din Ploscos merg spre extinctie, ca nu au drum judetean”, a spus astazi Sebastian Murea, consilier ales pe listele PDL. “Nu mai departe de  data modificari lucrari (…) nu mai tarziu de data inceperi lucrari”, a buchisit consilierul PSD Dorel Secara. “Proiectele care a functionat (…) Singurul act pe care il propunem sunt regulamentele”, a spus, la microfon, cu voce hotarata, Simona Gaci, secretarul consiliului. “Mie mi-ar place sa...”, a visat cu ochii deschisi pesedistul Remus Lapusan. In schimb, Cristian Matei a dormit in scaunul de ales o buna bucata din inceputul sedintei. “Cinci consilieri s-a abtinut”, a revenit victorios Secara. “Mutarea aceasta de pe un loc pe cealalta mi s-a intamplat si in mandatele precedente, dar nu am luat pozitie, considerand ca este la indemana presedintelui sa faca ce mutari doresc dansii”, a punctat pesedistul Danut Canta. “Complectarile ulterioare sunt”, a pus cireasa pe tort Mihai Seplecan, inainte sa urle, pentru a 7-a oara in microfon, “Numa’ un pic, io-s presedinte deocamdata. Domnu Coroian, io sunt presedinte!”.

Imbracat la patru ace, alesul judetului Ioan Petran a uitat astazi sa se comporte ca un politician votat si ales de zeci de mii de suflete care au sperat ca le va ajuta sa duca o viata mai buna si a optat, in schimb, sa faca zeci de comentarii si glume pe baza subiectelor discutate in sedinta. Doar ca nu la microfon, ci aplecat pe marginea scaunului de piele, la urechea colegului sau Alexandru Coroian. Iar cand acesta s-a plictisit sa-i mai asculte hihaielile, Petran le-a intors spatele alesilor si si-a afisat ranjetul batjocoritor in fata jurnalistilor prezenti la sedinta.

Nu sunteti atent la sedinta?”, l-am intrebat dupa al 10-lea comentariu facut la adresa propriilor colegi. “Nu”, s-a rastit consilierul judetean, scuturandu-si haina sacoului. “Sa terminam cu tigania asta!”, a urlat apoi in plen, in timp ce consilierii isi aruncau reprosuri cu viteza luminii peste masa ce incepea sa fie din ce in ce mai goala.  “Nelu! Comisia 3!”, l-au avertizat colegii de partid pe Petran atunci cand acesta, preocupat sa stea cu spatele la ei, se hlizea in continuare pe diverse subiecte. “Aaaaaaviz favorabil”, a spus el, deloc rusinat. Ulterior a uitat sa voteze un proiect si a apasat pe butonul aparatului doar dupa ce in toata sala s-a auzit urletul unui alt consilier: “Nelu, voteaza!”.

Singura data cand a vorbit, din propria initiativa, consilierul judetean care si-a cumparat anul trecut un iPhone aurit din banii pe care, au demonstrat-o procurorii, ii primise mita in cazul Uioreanu, a fost atunci cand s-a votat desemnarea unui consilier judetean in Grupul de Lucru Mixt pentru implementarea politicilor de incluziune sociala a comunitatilor de romi.

Comisie mixta – care-i miza?”, a intrebat el in stanga si in dreapta, fara sa primeasca vreun raspuns. “Punem un tzâgan, n-avem un tzâgan in partid?”, a intrebat Ioan Petran, mandru de gluma pe care tocmai o facuse si la care nu a ras nimeni. 

Independenta Andreea Morar, cea care a ajuns consilier judetean pe listele PDL in urma cu trei ani, n-a apucat nici macar sa zambeasca la comentariul rasist al colegului ei, asa cum n-a apucat sa inteleaga de ce s-au certat presedintele judetului cu cel al aeroportului timp de 10 minute – era plecata la baie, de unde s-a intors cu buzele colorate violent in culoarea preferata a mamicilor de fetite – roz fuchsia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *