Sanatate

Consiliul Județean Cluj recunoaște că la unele spitale din subordine există risc major de incendii din cauza instalațiilor vechi

Informația a ieșit la iveală după transformarea unităților sanitare în spitale pentru tratarea pacienților cu Covid prin depășirea concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă.

Un astfel de exemplu este Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, unde, în prezent, aici au loc lucrări de modernizare a infrastructurii de ventilare și tratare a aerului.

Consiliul Județean caută să achiziționeze „Servicii de supervizare prin diriginți de șantier a lucrărilor din cadrul contractului de lucrări având ca obiect «modernizarea infrastructurii de fluide medicale, electrice, de ventilare și tratarea a aerului la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello»”. Suprafața terenului pe care este amplasat obiectivul de investiție este de 10.605 mp și este format din 6 corpuri alăturate.

Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar durata contractului este de 2 luni pentru servicii de supervizare a proiectării și 12 luni pentru servicii de supervizare a perioadei de execuție a lucrării (cu posibilitatea prelugirii duratei de prestare a serviciilor de supervizare proportional cu perioada de execuție a lucrărilor).

”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității județului Cluj în gestionarea crizei sanitare Covid prin promovarea unor investiții necesare care să crească capacitatea de reacție la criza de sănătate”, transmite forul județean.

Începând cu 5 august 2020, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a devenit unitate medicală pentru tratarea pacienților de Covid. În contextual epidemiologic actual, spitalul s-a reorganizat ca unitate dedicate tratamentului pacienților de Covid, această reorganizare presupunând modificarea infrastructurii, stabilirea de noi circuite funcționale, dotarea unității cu aparatură medicală necesară, asigurarea medicamentelor, dezinfectanților și echipamentelor de protecție.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, subordonat Consiliului Judeţean Cluj, a accesat, la începutul acestui an, un proiect european de peste 11 mil. lei (2,3 mil. euro) pentru extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii instalaţiilor electrice, de fluide medicale şi de ventilare şi tratare a aerului.

Proiectul a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, ”Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”.