General

Consiliul Județean Cluj OSĂ înceapă proiectul centurii de ocolire a Dejului. E pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu județean de mâine, e ca și gata

Pentru că a ”identificat” o ”posibilă” sursă de finanțare în Programul Operațional Regional 2021-2027, Consiliul Județean Cluj începe să dezbată la ședința ordinară de joi (care se va ține online, ca un videochat), proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat cu municipiul Dej, în vederea implementării proiectului ”Varianta de legătură între străzile 1 Mai (DN1C) și strada Bistriței din municipiul Dej”. E? Aprobare, acord, parteneriat – trei pași birocratici extrem de necesari și care, fiecare, merită un comunicat, o comunicare: s-a realizat aprobarea, s-a realizat acordul, s-a realizat parteneriatul. Timpul trece și Centura Dejului se va întâlni într-un sertar cu cea a Clujului.

”Având în vedere că instituția noastră este singura eligibilă, în calitate de lider de parteneriat, să acceseze fonduri europene pentru finanțarea acestei investiții vitale pentru Dej, am hotărât să ne asociem cu Primăria Dej pentru a demara, în regim de urgență, etapele de proiectare în vederea accesării finanțării nerambursabile”, a comunicat Alin Tișe Pasul I în vederea realizării viitoarei centuri.

De asemenea ni s-a comunicat că Consiliul Județean Cluj a identificat, ca posibilă sursă de finanțare nerambursabilă a acestui proiect de infrastructură, Programul Operațional Regional 2021-2027. Totu-i să nu se termine anul 2027 până se pune în mișcare, în toată splendoarea ei, Direcția de Mișcare a Hârtiilor.

Prin urmare, recapitulare: Prin ceea ce este denumit odicial ”Acord de parteneriat”, Consiliul Județean va putea pregăti Proiectul și va avea calitatea legală de a îl depune pentru finanțare prin aplicația MYSMIS, gestionată de Ministerul Fondurilor Europene. Conform aceluiași ”Acord”, Primăria Dej se va scobi în bugețel pentru a extrage niște bani pentru studiul de fezabilitate și celelalte documentații tehnico-economice (chestii care, în proporție de 100% aterizează și mucegăiesc prin vreun sertar – dar banii s-au dat cui trebuia să fie dați). Totodată, printr-o ședință de Consiliu local, Primăria Turda va pune la dispoziție terenul necesar demarării investiției.

”Iată, cam p-aici va trece Centura” – le va arăta primarul Cristi Matei câtorva jurnaliști care vor nota și fotografia, conștiincioși, evenimentul.

Informații utile prin inutilitatea lor (adică de Public Relation): Centura ocolitoare a municipiului Dej, în lungime de 1,690 km (zici că-i drumul către CREIC-ul lui Boc, ăla hărnicit vreo 7 ani și restul zile), a fost desemnată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest drept proiect strategic de importanță majoră pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027. Investiția va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor din Dej și la eliminarea ambuteiajelor care se produc periodic la traversarea podului peste râul Someș. Care pod încă nu știm dacă e gata.