Sanatate

Consiliul Județean Cluj „nu acceptă rușinea” de a fi ajutat de voluntari pentru renovarea Clinicii Pediatrie I

Situația dezastruoasă în care se află Clinica de Pediatrie I, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, din subordinea directă a Consiliului Județean Cluj, este ascunsă sub preș de către administrația condusă de Alin Păunel Tișe. După ce Asociația „Life Education for all” s-a implicat direct în renovarea acestui spațiu, efectuând diverse lucrări de întreținere, de la zugrăvit și pictat, la dotarea clinicii cu televizoare, mobilier, cădițe de duș și alte dotări necesare, atât Consiliul Județean Cluj, cât și conducerea Spitalului de Copii au fost deranjați de ajutorul primit din partea voluntarilor. 

Astfel, după cum mărturisește directorul asociației, Oana Mîndruț, lucrările de renovare a clinicii, operate de către această asociație, au fost sistate de Consiliul Județean Cluj și conducerea Spitalului de Copii, iar asociația stă cu cei 30.000 de lei donați, practic, blocați de dezinteresul administrației județene. 

Motivul?

„Conducerea Consiliului Județean CJ și a Spitalului de Copii CJ s-au supărat și s-au simțiti jigniți, acuzându-mă că le-am stricat imaginea, spunând adevărul!!!”

Clinica de Pediatrie I funcționează într-o clădire veche, istorică, unde lucrările de renovare au lipsit aproape cu desăvârșire în ultimii ani, iar condițiile de spitalizare sunt departe de a fi potrivite pentru o unitate medicală unde sunt îngrijiți copii. Și unul dintre primii pași care trebuia făcut cuprindea igienizarea și zugrăvirea secțiilor și a saloanelor.

Culmea, deși autoritățile clujene, Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Copii, nu este capabil să ofere servicii UMANE pentru copiii clujenilor, administrația liberală condusă de Tișe blochează și demersurile bune initiate de către diverse asociații. 

Mai mult, după primele lucrări de renovare realizate de către asociația Life Education for all, CJ Cluj a transmis un comunicat prin care anunța că Pediatrie I va fi renovată… la anul. 

Aspect destul de îndoielnic, după cum notează și Oana Mîndruț.

„Și da, chiar dacă pare greu de crezut pentru CJ Cluj, am ajutat clinicile de pediatrie cu televizoare, dvd playere, mobilier facut la comandă…”

De fapt, situația este similară cu cea în care se găsește și Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește din donații private un spital pentru copiii bolnavi de cancer, în conflictul deschis cu Primăria București. 

Din păcate, Consiliul Județean Cluj, coordonat de ani întregi de același Alin Tișe, blochează demersurile binevenite ale asociației Life Education for all, antrenate în ample lucrări de renovare a Clinicii de Pediatrie I din Cluj. 

Din păcate, nu e loc de iluzii nici în centrul medical universitar clujean, unde politicienii liberali se limitează la promisiuni electorale, fără a mai catadicsi să ofere servicii medicale decente clujenilor. 

Din păcate, Consiliul Județean Cluj – prin situația gravă pe care o semnalează Oana Mîndruț – nu face decât să-și manifeste dezinteresul în privința sănătății clujenilor, a copiilor…

De altfel, conducerea Consiliului Județean Cluj, în persoana liberalului Alin Păunel Tișe, nu este la prima „ispravă” de acest fel:

în noiembrie 2018, Tișe solicita Ministerului Sănătății și Comisiei Europene să realizeze proiectul fantomaticului Spital Regional de Urgență din Cluj la nivel județean, fără implicarea Guvernului României.

Sorina Pintea l-a atenționat pe Tișe în privința situației dezastruoase de la Spitalul de Copii din Cluj, despre care ministrul avea informații nu tocmai de bine…

„Spitalul Regional de la Cluj se va face de Ministerul Sănătății, cu fonduri prin Banca Mondială.

Consiliul Județean Cluj ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie pentru că am niște referințe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”,

nota Sorina Pintea în urmă cu un an.

Între timp, pe parcursul acestui an, au ieșit la iveală alte grozăvii care au șocat o țară întreagă: condițiile absolut inumane în care sunt înghesuiți pacienții în Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa-Cluj, unitate medicală aflată de asemenea în subordinea Consiliului Județean Cluj. 

CITEȘTE ȘIVIDEO Spitalul GROAZEI din Borșa. Imagini extrem de șocante 

Redăm mai jos textul publicat de Oana Mîndruț:

„Am ezitat mult să scriu asta, dar cred că sunt datoare cu explicații celor care au donat bani pentru proiectul #pedi1.

De aproape 2 luni de zile, după apariția articolului despre voluntariatul cu zugrăvitul celor 2 etaje de la Pedi 1, am fost oprită în demersul meu de a dota clinica. 

Stau în cont cu aproape 30.000 de lei donați de firme, de persoane fizice, bani strânși de oameni minunați pe galantom/dăruiește ziua ta și alte evenimente de fundraising și plus, în standby, cu alți potențiali donatori și aștept să primesc OK-ul pentru a cumpăra ceea ce este necesar pentru Pedi 1.

După acel articol, conducerea Consiliului Județean CJ și a Spitalului de Copii CJ s-au supărat și s-au simțiti jigniți, acuzându-mă că le-am stricat imaginea, spunând adevărul!!!

Și am fost pedepsită!

În loc de mulțumiri am fost tratată ca o persoană nongrata.

Se pare că tot răul spre bine. În urma articolului, CJ a luat decizia de a renova Pedi 1 anul viitor (mă îndoiesc f tare!) așa că eu voi dota cu ce este necesar și vă asigur că fiecare leu strâns (nu ușor!) va fi cheltuit responsabil pt #Pedi 1 și voi spune public ce am făcut (în ciuda interdicției primite).

Dacă eu aveam orgoliul celor care conduc aceste instituții cel mai probabil că nu mai făceam absolut nimic pt clinicile de pediatrie din Cluj după modul umilitor în care am fost tratată. 

Dar las de la mine pt că știu că eu fac ceea ce fac pentru copiii internați acolo. De aceea între timp, am intermediat și alte donații/proiecte pt Spitalul de Copii. 

Și da, chiar dacă pare greu de crezut pentru CJ Cluj, am ajutat clinicile de pediatrie cu televizoare, dvd playere, mobilier facut la comandă, cădițe de duș, cântare pentru copii, mese de înfășat, dispensere de săpun, cosuri de gunoi, paturi, perne, jaluzele, mobilier, pijamale și scutece, frigidere, gresie și faianță pt renovarea băilor, spații de joacă, ca să nu mai vorbim de zugrăvit și pictat. 

Nu sunt singura care se confruntă cu așa ceva (știu personal alte 3 ong-uri care au renovat secții in spitale din țară și au pățit același lucru pentru că instituțiile pe lângă că nu-și fac treaba nici nu acceptă „rușinea” de a fi ajutați sau dacă o acceptă nu vor să fie făcut public ajutorul. 

Niciodată n-am cerut nimic pt ceea ce am făcut în ultimii 3 ani pt Spitalul de Copii Cluj.

Niciodată n-am fost ajutată de către spital cu nimic, nici măcar în promovare și nici nu mi s-a mulțumit oficial.

Nu mă las!

Vă asigur că toți banii donați pentru Pedi 1 vor merge pentru dotarea acestei clinici indiferent de cum vor evolua lucrurile”, a notat Oana Mîndruț, președinte Life Education for all.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version