In vizor

Consiliul Judeţean Cluj mai dă un milion jumate de euro pentru deşeurile depozitate ilegal la Pata Rât. Procurorii nu au găsit niciun vinovat, în timp ce bugetul e prăduit

Consilierii judeţeni sunt chemaţi astăzi, la ultima şedinţă din acest an, să voteze încă o alocare bugetară, de 1,5 milioane de euro, necesară închiderii şi ecologizării de deşeuri urbane neconforme de la Pata Rât. Suma va fi suportată din bugetul judeţean ca urmare a faptului că pe vechea rampă de gunoi a Clujului au fost depozitate ilegal peste 500.000 de tone de deşeuri menajere motiv pentru care firma câştigătoare a licitaţiei în vederea închiderii rampei a cerut o suplimentare financiară. Deşi există un dosar penal în lucru de mai bine de un an nimeni nu a fost găsit vinovat.

Descoperirea ilegală a celor peste 500.000 de tone de  deşeuri pentru care azi consilierii judeţeni  vor vota alocarea sumei de  1,5 milioane de euro a fost făcută în  perioada mandatului lui Mihai Seplecan. La vremea respectivă,  CJ Cluj a fost notificat de constructorul responsabil de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât care a constatat un lucru extrem de grav: pe fosta rampă a oraşului s-au depozitat suplimentar peste 500.000 de metri cubi de deşeuri.   Consiliul Judetean Cluj a sesizat instituţiile competente pentru a găsi vinovatul. Deoarece este vorba de o cantitate foarte mare de deşeuri depozitate ilegal, în acest context inchiderea rampei  necesită costuri suplimentare imense, de milioane de euro, bani care nu sunt eligibili în proiectul de finanţare europeană.

În  cazul depozitului neconform de deşeuri de la Pata Rât, cantitatea suplimentară de deşeuri constatată cu ocazia culegerii datelor pentru proiectare şi întocmirea studiilor tehnice de specialitate, raportat la cantitţile de deşeuri indicate în momentul organizării licitaţiei în anul 2014 şi determinate prin studiul topografic aflat la caietul de sarcini este de nu mai puţin de 541.300 de metri cubi!

Consiliul Judeţean Cluj a susţinut încă de anul trecut faptul că firma Salprest este responsabilă pentru situaţia creată. În acest sens a fost făcut un denunţ penal şi a fost sesizată inclusiv Direcţia Naţionala Anticoruptie, unde s-a solicitat demararea unei anchete pentru aflarea vinovaţilor şi recuperarea sumei cu care a fost prejudiciat bugetul CJ Cluj. 

„În contextul în care cantităţile de deşeuri suplimentar determinate faţă de caietul de sarcini aferent licitaţiei nu aveau cum să fie măsurate şi, respectiv, asumate de către niciunul dintre participantii la licitaţie, aceasta operaţie necesitând demararea fazei de proiectare şi efectuarea studiilor de teren, diferenţele extrem de mari constatate sunt de natură să afecteze grav soluţiile iniţiale de închideri propuse şi asumate, în special din punct de vedere al preţului contractului”, arată Consiliul Judetean Cluj în iulie 2015.

Aflat vremelnic la conducerea Consiliului Judetean Cluj Mihai Seplecan afirma că va intreprinde toate demersurile necesare pentru a proteja banii publici şi pentru a recupera orice potenţial prejudiciu cauzat bugetului judeţului.

„Depozitarea ilegală a unor cantităţi uriaşe de deşeuri la Pata Rât, ulterior sistării acestei activităţi în luna iulie 2010, generează costuri suplimentare extrem de mari şi care nu sunt eligibile pentru a fi decontate din bani europeni. Îi  asigur pe contribuabili că nu doar banii europeni şi nici banii judeţului Cluj nu vor fi folosiţi pentru a inchide şi neutraliza deşeuri care aparţin şi care au generat profituri unor operatori privaţi întrucât acest lucru ar contraveni grav legislatiei în vigoare. Deşi este de datoria noastră să închidem depozitul public neconform de deşeuri, pentru a evita declanşarea procedurii de infringement, nici nu se pune problema închiderii cu fonduri europene a unei rampe private întrucât acest lucru ar reprezenta o fraudă evidenă în folosirea banilor europeni. Am anunţat autorităţile competente cu privire la neregularităţile grave constatate şi sunt convins că acestea îşi vor face datoria. Care e adevarata cantitate de deşeuri depozitată suplimentar, în mod ilegal, la Pata Rât, în tot acest timp începând din luna iulie 2010 dacă în interval de doar un an şi câteva luni, de la măsurătoarea care a precedat licitaţia din anul 2014 şi pâna în prezent au fost depozitate cca. 550.000 de mc?! În plus, care e cantitatea reală de deşeuri depozitate şi care e profitul obţinut în mod ilegal având în vedere ca aceasta e cantitatea efectiv ramasă în rampă, separat de ceea ce operatorul privat a recuperat şi valorificat în vederea reciclării? Cum poate fi oare explicată această diferenţa enormă între cantităţile declarate Agenţiei pentru Protecţia Mediului, de cca. 100.000 de mc/an şi cea reală, determinată acum?Care e provenienţa acestei cantităţi uriaşe de deşeuri depozitate suplimentar, să fie oare din judetul Cluj sau şi din alte judeţe ale tarii?”, a afirmat Mihai Seplecan în iulie 2015.

Mihai Seplecan în urmă cu un an era numit proxenet şi analfabet pentru că a reuşit să deranjeze interesele economice ale mafiei gunaoielor  şi a adus în atenţia opiniei publice neregulile de la Pata Rât. În şedinţa de azi,  consilierii judeţeni votează alocarea a 6 milioane de lei pentru acoperirea celor 500.000 de tone de gunoi depozitate ilegal fără a avea un răspuns la întrebarea cine e vinovat. Întrebarea care se cuvine a fi pusă este “cine sunt curvele acum?” şi de ce  pe sesizarea lui Sepelcan s-a depus praful tip de un an. Singura instituţie abilitată să ofere un răspuns este DNA a căror procurori se pare că nu au niciun interes să scormoească în gunoaiele de la Pata Rât.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version