In vizor

Consiliul Judetean Cluj a cheltuit doar jumatate din buget, din cauza proiectelor blocate de-a lungul anului

Blocajul in care s-a aflat Consiliul Judetean Cluj in acest an se reflecta si in sumele decontate pana acum de institutie. Din bugetul general al judetului care a fost de 681,5 milioane de lei la inceput de an, CJ Cluj a cheltuit, pana la sfarsitul lunii noiembrie, abia un procent de 55%.

Bugetul judetului Cluj, votat la inceputul acestui an a fost de 681,5  milioane de lei. Suma a fost impartita in trei categorii: 518 milioane la bugetul local, 174 de milioane pentru bugetul institutiilor publice si activitatilor finantate integral si partial din venituri proprii si 6,8 milioane pentru bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Totusi, pana la aceasta data – sfarsitul lunii noiembrie – s-au efectuat plati care acopera doar jumatate din bugetul anului 2014.

La solicitarea Ziar de Cluj, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Alin Iuga, a aratat ca s-au facut plati in cuantum de 55% din buget, raportat la bugetul rectificat de-a lungul acestui an.

“Nu este o situatie anormala,  pentru ca foarte multe plati se fac spre sfarsit de an”, a precizat Iuga.

Totusi, procentul cheltuit este foarte mic, iar de aceeasi parere este si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan.

“Nu stiu sa va spun daca este corect acest procent. Trebuie sa ne gandim la faptul ca peste 40% din bugetul total al judetului a fost alocat pentru asistenta sociala, sanatate si protectia copilului”, a spus Vakar.

In acelasi timp, el recunoaste faptul ca activitatea institutiei a fost blocata in mare parte din an, iar platile pentru co-finantarea proiectelor de investitii au fost mai mici ca in alti ani.

“Intr-adevar, este o scadere a cheltuielilor din cauza platilor de co-finantari pe proiectele care inca nu sunt terminate. Insa nu stiu sa va spun, ar trebui sa verific”, a declarat Vakar Istvan.

Blocajul in care s-a aflat institutia se datoreaza anchetei DNA Cluj, care l-a vizat pe Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj. Odata cu arestarea acestuia, de la sfarsitul lunii mai, cea mai mare parte a proiectelor de investitii derulate de institutie au fost blocate.

Or, pentru aceste proiecte, acelasi Horea Uioreanu a alocat, la inceput de an, sume importante de bani.

Spre exemplu, pentru finantarea proiectului “Sistem de management integrat al deseurilor, Consiliul Judetean Cluj a alocat aproape 122 de milioane de lei in bugetul general pe 2014. Intre timp, proiectul a ajuns sa fie suspendat, iar institutia a renuntat la serviciile constructorului general.

Peste 15 milioane de lei au fost alocati in bugetul general al judetului pentru dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom IV.

De asemenea peste 53 de milioane de lei au fost alocati, la inceput de an, pentru Aeroportul “Avram Iancu”, suma care urma sa acopere finalizarea lucrarilor la pista de 2.100 de metri, dar si alte lucrari, cum ar fi Terminal plecari pasageri, Retele exterioare terminal plecari, Extindere platforma pe partea de est si studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri si marfa.

O alta suma importanta, de peste 31 de milioane de lei, a fost destinata finalizarii proiectului de modernizare a infrastructurii acces in zona turistica Rachitele-Ic-Ponor. Si acest proiect a fost blocat pe parcursul acestui an.

In acelasi timp anul acesta, CJ Cluj a avut proiecte blocate, valoarea acestora ridicandu-se la peste 110 milioane de lei.

Cel mai valoros proiect ratat al Consiliului Judetean Cluj este Centrul de Management Integrat al Deseurilor, in valoare totala de 107,5 mil. lei (25 mil. euro), fara TVA. Lucrarile au fost, pana acum, realizate de Atzwanger SpA, ca si antreprenor general. Centrul de Management Integrat al deseurilor ar fi trebuit sa se intinda pe o suprafata de teren de 64 de hectare, aflata in proprietatea comunei Feleacu. Centrul ar fi trebuit sa deserveasca intreg judetul Cluj, fiind statia finala in care deseurile colectate din statiile de transfer, vor fi sortate, tratate mecano-biologic, rezidurile urmand sa ajunga in celula de depozitare.

Investitia prevede realizarea lucrarilor de proiectare si executie a zonei tehnice aferente centrului de management integrat al deseurilor din judetul Cluj compus din: statia de tratare mecano-biologica a deseurilor biodegradabile, statia de sortare a deseurilor reciclabile, infrastructura adiacenta (alimentare cu apa, energie electrica, retea de incendiu). Prin contract este prevazuta si executia celulei nr. 1 de depozitare deseuri, in suprafata de 7,76 ha, drumuri si platforme, cladire administrativa, zona de interventii utilaje, statie de combustibil, retele incinta, sistem captare gaz, lucrari de protectie impotriva inundatiilor, zona de receptie deseuri, monitorizare mediu. Proiectul este finantat din fonduri europene.
Numai ca, in luna octombrie, Consiliul Judetean Cluj a cerut rezilierea contractului. Despre motivele care au stat la baza solicitarii de reziliere si raspunsul antreprenorului Italian am scris aici.

In aceste conditii, cel mai probabil lucrarile vor fi scoase, din nou, la licitatie, insa nu inainte de un proces lung, care ar putea dura cativa ani.

Un alt proiect ratat de autoritatile judetene este reabilitarea drumului turistic Rachitele-Ic-Ponor. Contractul obtinut de consortiul condus de MBS, in 2009, se ridica, initial, la circa 76 milioane de lei. O buna parte din suma, peste 40 de milioane, urma sa fie acoperita din fonduri europene. Pana in vara anului trecut s-a efectuat circa 60% din volumul de lucrari angajat in acest contract. Proiectul a intrat, apoi, intr-un blocaj pe care n-a mai reusit sa-l desfaca nimeni. MBS Group apartine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare in dosarul de coruptie al presedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun ca acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la inceputul lui 2013. Un an mai tarziu, in februarie 2014 Uioreanu a depus o plangere penala la DNA Cluj impotriva firmei MBS Group pe motiv ca si-a batut joc de lucrarile la drumul turistic Rachitele-Ic Ponor.

La aceasta lucrare, din totalul de 20,5 kilometri doar pe 600 de metri de drum s-a turnat asfalt, in contextul in care firma MBS Group a primit 33 de milioane de lei. In prezent, Consiliul Judetean este nevoit sa scoata la licitatie restul de lucrari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *