In vizor

Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”

Consiliul Județean al Elevilor din Cluj cere de urgență demisia directoarei care a angajat fostul lider al interlopilor din Turda pe postul de profesor de matematică. Elevii sunt îngrijoraț de faptul că nu s-au făcut verificările necesare înaintea angajării și spun că asta arată lipsa de empatie față de ei. Dar aici se pune și problema cu privire la ce anume înțeleg acești copii din Instituția reabilitării? Cât timp trebuie stigmatizată o persoană, dacă se îndreaptă și vrea să o rupă cu trecutul? Grav este nu că fostului interlop i s-aacordat șansa reabilitării, cât faptul că aceasta s-a făcut pe ascuns, fără respectarea legii, practic ”la negru”. Pentru aceste fapte ar fi trebuit să i se ceară demisia directoarei de la liceul tudrean.

Fostul lider al lumii interlope din Turda, Ovidiu Vancea zis ”Balibacea” a ajuns profesor e matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda. Profesorii au intrat joi în grevă japoneză, iar acum Consilul Județean al Elevilor Cluj atrage atenția asupra acestei situații îngrijorătoare și cere demisia de urgență a directoarei liceului.

Consiliul Elevilor din Cluj și-a exprimat îngrijorarea printr-un comunicat de presă, în care se menționează și solicitarea de demisie a directoarei.

Consiliul atenționează că o problemă majoră în această situație nu a fost doar faptul că nu s-a realizat verificarea necesară în momentul în care fostul interlop din Turda a fost angajat, ci și faptul că între conducerea școlii și Ovidiu Vancea nu ar fi avut loc nicio întrevedere sau dialog direct:

”Având în vedere întâmplările petrecute la Colegiul Național «Mihai Viteazul» din Turda, unde la catedra de Matematică a ajuns un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis și «Balibacea», Consiliul Județean al Elevilor Cluj își exprimă îngrijorarea cu privire la prezența unui dascăl în fața elevilor, fără ca direcțiunea să realizeze verificarea necesară a persoanei care urmează să contribuie la dezvoltarea tinerilor din școală. (…) De asemenea, dorim să evidențiem și faptul că, din declarațiile apărute în opinia publică, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică, concluzia fiind că la CNMV Turda poate ajunge oricine să predea. Mai mult decât atât, conform elevilor și cadrelor didactice din cadrul colegiului, există multe alte probleme interne cauzate de managementul precar al instituției, pe care beneficiarii direcți ai educației le resimt din plin asupra lor.

De asemenea, elevii s-au arătat revoltați de declarațiile făcute de Inspectoratul Școlar, care susținea că fostul interlop nu lucrează cu contract de muncă la școala respectivă:

”Dorim să atragem atenția și asupra declarației Inspectoratului Școlar Județean Cluj, care anunță că fostul interlop nu este angajat ca profesor de matematică la Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda, ci predă fără un contract de muncă, fapt din care înțelegem că situația este o metodă de avarie inadmisibilă, luată cu superficialitate și cu lipsă de empatie față de elevi (…) De aceea, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, unica structură de reprezentare a elevilor clujeni, solicită de urgență demisia directorului instituției de învățământ, deoarece ne dorim un sistem educațional cât mai prietenos și sănătos, atât pentru elevii clujeni, cât și pentru cadrele didactice sau persoanele din cercul administrativ.

Solicităm public urgentarea procedurii de auditare a instituției către Inspectoratul Școlar Județean Cluj și luarea unei decizii cu celeritate asupra viitorului Colegiului Național «Mihai Viteazul» Turda. Vom realiza toate demersurile necesare pentru a preveni erori la nivelul altor instituții de învățământ”, a declarat Consiliul Județean al Elevilor Cluj.