Din oras

Consilierii locali sunt invitați mâine să aprobe alocarea de 200 000 de lei pentru tradiționalul chef electoral pe bani publici al lui Emil Boc

În ședința ordinară de mâine (1 septembrie) a Consiliului Local Cluj-Napoca, pe proiectul ordinii de zi, la punctul 36, se regăsește și un „proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 200.000 lei de la bugetul pe anul 2016 al Direcției de Asistență Socială și Medicală, serviciu public în subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, pentru a organiza sărbătorirea Zilei Internaționale a Vârstnicului.”

Este vorba despre tradiționalul chef electoral organizat pe bani publici de către Emil Boc, care se desfășoară anual în 1 octombrie, „luând în considerare numărul  mare al persoanelor vârstnice cu venituri reduse din municipiul nostru”, „pentru a marca acest moment aniversar și pentru a aduce bucurie în sufletele persoanelor vârstnice cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului” (după cum putem citi din referatul privind alocarea sumei de 200 000 de lei de la bugetul pe anul 2016 al Direcției de Asistență Socială și Medicală organizată ca serviciu public în subordinea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca).

Conform devizului estimativ privind costurile activităților organizate pentru 2000 de persoane vârstnice, anul acesta meniul va costa 170 000 de lei (85 de lei/persoană). Un meniu generos, așadar, la fel ca prestațiile artistice care vor costa 30 000 de lei și vor include 7 artiști, două orchestre și două ansambluri care vor asigura atmosfera electorală necesară pentru 3 ore de program.

În spiritul unei deja consacrate tradiții electorale

În 2013, Primăria Cluj-Napoca a alocat 119.000 lei pentru petrecerea de Ziua Vârstnicului, în 2014, 150.000 lei, iar anul trecut suma a crescut la 200.000 lei.

Conform Ziua de Cluj, în 2012, cheful pensionarilor, cu meniu de 30 000 de euro, a fost presărat cu politicieni PDL, Primăria organizându-le vârstnicilor un party la Napoca Grand Hotel:

„Pensionarii au ajuns la hotelul proaspăt rebranduit în taxiuri sau cu maşini personale şi în ţinutele de evenimente speciale, fără să lipsească paietele şi accesoriile. Backgroundul sonor a fost asigurat de un ansamblu de dansuri, iar atmosfera întreţinută de tinere în rochii lungi care au dansat cancan. De la eveniment nu a lipsit Traian Rarău, cunoscut în cercurile de campanie ale PDL pentru mobilizarea pe care o reuşeşte la fiecare rundă de alegeri în cartierul Someşeni. La petrecere au ajuns, alături de cei doi viceprimari, şi consilieri locali PDL şi deputatul Adrian Gurzău, un însoţitor fidel al edilului Emil Boc în momentele festive care implică tăieri de panglici.

Primarul Emil Boc a ţinut să onoreze personal evenimentul, pe care de altfel l-a şi promovat în şedinţa de Consiliu Local, când s-a pus în discuţie utilitatea alocării de fonduri publice de peste 140.000 de lei pentru o petrecere.

Boc a fost atunci principalul suporter al demersului, susţinând în faţa consilierilor că invitaţiile pentru eveniment au fost deja trimise, iar anularea sa ar echivala cu o mare dezamăgire pentru cei mai modeşti dintre clujeni. Edilul a precizat că el nu ştia de existenţa invitaţiilor, problemă gestionată de Uniunea Pensionarilor Clujeni. Cu toate acestea, la eveniment vârstnicii au ajuns cu invitaţii semnate chiar de Emil Boc.

Membrii opoziţiei au contestat demersul, susţinând că o manifestare similară a fost organizată de primărie doar în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, în scop pur electoral. Evenimentul pregătit pentru toamna de dinaintea alegerilor parlamentare ar fi o încercare de a câştiga capital electoral, au susţinut reprezentanţii USL. Boc nu a ratat şansa de a răspândi veşti bune printre pensionari: le-a promis că nu se scumpeşte căldură şi că oraşul este unul prosper care îşi permite în continuare să susţină gratuităţile pentru pensionari pe mijloacele de transport în comun”, scria Ziua de Cluj în 1 octombrie 2012.

Și în 2013, pensionarii au avut parte de o petrecere de 4 stele, au mâncat și au băut pe banii municipalității și s-au pozat cu primarul orașului. 

Conform Monitorul de Cluj, în 2014, „edilul a fost asaltat de pensionari care şi-au făcut poze cu el, iar femeile l-au strâns în braţe şi l-au pupat. Pensionarii i-au cântat „La mulţi ani!” şi „Primarul să trăiască!”, iar una dintre femeile prezente i-a spus primarului că este „cel mai iubit dintre ardeleni”. 

„Vreau să vă asigur că, în continuare, politica gratuităţilor pe transportul în comun va fi menţinută şi anul viitor. Vom avea resurse pentru a oferi elevilor şansa de a avea transport în comun gratuit pe două linii, pentru a vă putea duce nepoţii la şcoală sau la ceea ce fac după şcoală”, le-a spus Boc pensionarilor clujeni. Primarul a stat circa o oră la petrecere, după care a plecat şi i-a lăsat pe pensionari să petreacă în continuare alături de viceprimarul Gheorghe Surubaru şi de câţiva consilieri locali.”

În 2015, istoria s-a repetat, iar pensionarilor li s-a pregătit un meniu în valoare de 85 de lei, „format din gustare rece (brânză delice pe castravete, ruladă brânzeturi, rosie cherry cu gorgonzola, ruladă pui în susan, galantina pui în bacon, ruladă porc Napoca, goujon piept pui în fulgi, chifteluțe, roșie cu vinete, bruschetă cu roșie și oregano, măsline decor), piept de pui la tavă, pulpă de porc la tavă, cartofi boulanger, legume mexicane, salată de varză, tort Fantezie, cafea espresso, chifle, apă minerală, apă plată, suc Pepsi, Prigat, bere, vin, votcă, garone”. (Monitorul de Cluj)

Pentru că aceste petreceri s-au dovedit un real succes electoral, ele au continuat în fiecare an, iar bugetul care le-a fost alocat a crescut progresiv, până la suma de 200 000 de lei, adică în jur de 45 000 de euro. 

Foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *