Politica

Consilierii locali isi bat joc de clujeni: nu si-au depus de doi ani rapoartele de activitate

Consilierii locali sunt alesii clujenilor si reprezinta interesele locuitorilor acestui oras, in luarea deciziilor de catre administratia publica. Cu toate acestea, doar unul din cei 27 de alesi si-au depus raportul de activitate pentru ultimul an.

Singurul consilier care si-a depus raportul de activitate in 2014 este Dan Tarcea. Consilierul PNL se lauda ca a participat, in 2013, la 17 sedinte, din totalul de 22, si a fost initiator sau coinitiator la un numar de 22 de proiecte.

“Am participat la intalniri cu cetatenii, la intalniri cu oameni de afaceri, cu societatea civila precum si la evenimente cu caracter cultural, comemorativ sau sportiv”, mai spune consilierul in raportul de activitate.

Tarcea se mai lauda cu faptul ca a initiat si a participat la campania de strangere de semnaturi pentru acordarea gratuitatii pentru elevi pe mijloacele de transport in comun.

Ceilalti 26 de alesi locali nu s-au obosit sa scrie cateva randuri, pentru a descrie activitatea lor din forul local.

Asta, cu toate ca legea prevede ca fiecare consilier local sa isi depuna raportul de activitate dupa fiecare an de mandat.

Potrivit articolului 52 din Legea 215/2001 “fiecare consilier, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului”, fara sa se precizeze un termen sau o sanctiune. De asemenea, in legea 393/2004, privind statutul alesilor locali se arata ca “incalcarea prevederilor legii 215/2001, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, eliminarea din sala de sedinta, excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate, retragerea indemnizatiei de sedinta pentru 1-2 sedinte”.

Nici viceprimarul Anna Horvath si nici Gheorghe Surubaru nu au dat un exemplu pozitiv colegilor, si nu si-au depus rapoartele. Ziar de Cluj i-a contactat pe cei doi, pentru a oferi explicatii, insa acestia nu au raspuns apelurilor noastre.

Consilierul local Ioan Bildea spune ca, deocamdata, el nu a ajuns la un an de mandat.

“Eu am intrat in consiliul local in 30 decembrie si nu am inca un an vechime. Il voi depune la inceputul anului viitor”, a spus Bildea, una dintre cele mai critice voci la adresa primarului Emil Boc.

In aceeasi situatie este si consilierul PSD Flavus Milasan, care nu a implinit un an de mandat. Insa nici Ioana Borza, cea pe care o inlocuieste Milasan, nu a lasat la plecare un raport de activitate.

Consilierul local PC Adrian Muresan isi aminteste ca si-a depus raportul, pe la mijlocul acestui an. “Eu asa stiu, dar am sa mainteresez la secretariat”, spune el, ridicand din umeri.

Ovidiu Chifor, PSD, recunoaste ca a omis sa depuna raportul de activitate, ultumul raport fiind trimis la primarie la mijlocul anului trecut.

 “Am omis sa depun raportul de activitate, insa pot sa va spun ca am participat la toate comisiile mixte care au fost. Nu am lipsit de la nicio sedinta”, spune Chifor, care face parte din Comisia ANL si Comisia pentru Locuinte sociale.

La randul lui, Valentin Gliga, PDL, spune ca va depune in viitor raportul de activitate.

“Am fost in toate comisiile, au fost proiecte, cu analize pe fiecare proiect. Plus toata activitatea mea de presedinte la Comisia de Buget-Finante si membru in comisia de selectie pentru reprezentantii in Consiliile de Administratie”, spune alesul local.

Consilierul Constantin Tomos se intreaba daca mai este totusi timp pentru depunerea raportului.  El nu isi mai aminteste data in care a depus raportul.
“Asa-i ca mai este termen? Daca nu l-ati vazut inseamna ca nu este si va trebui sa fie…”, spune el.

Ziar de Cluj a incercat sa ii contacteze si pe ceilalti consilieri locali, insa acestia nu au raspuns solicitarilor. Pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, ultimele zece rapoate de activitate au fost publicate de consilieri in anul 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *