Din oras

Consilierii locali din Cluj-Napoca votează conferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Doinei Cornea, după mai bine de trei decenii de la Revoluție

Consilierii locali Cluj-Napoca sunt chemați să voteze, în data de 4 mai, un proiect de hotărâre „privind conferirea, post-mortem, a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, doamnei Doina Cornea, disidentă anticomunistă”. Inițiatoarea proiectului este consilierul local Alexandra Oană, de la USR PLUS.

„Doina Maria Cornea este unul din foarte puținii eroi autentici pe care i-a dat Clujul de-a lungul istoriei sale. În anii 80 a devenit un simbol al disidenței anti-comuniste și anti-ceaușiste, alegând să protesteze atunci când aproape toți ne temeam și tăceam. (…)

Acest titlul vine să contribuie la recunoașterea pe care i-o datorăm Doamnei Cornea, una dintre puținele figuri eroice ale rezistenței anticomuniste din România. Într-o epocă în care tăcerea, frica și compromisul erau regula, Doamna Cornea ne-a răscumpărat demnitatea în fața Europei, plătind un preț greu pentru curajul de a înfrunta regimul ceaușist.

La aniversarea a 31 de ani de la Revoluție, Mun. Cluj-Napoca trebuie să facă o reparație morală Doamnei Doina Cornea și să îi confere post-mortem titlul de cetățean de onoare a municipiului. Anterior, județul Cluj a acordat acest titlu Doamnei Doina Cornea, însă considerăm necesară recunoașterea meritelor dânsei și la nivelul municipiului nostru”, a scris consilierul local Alexandra Oană în referatului de aprobare a proiectului de hotărâre de Consiliu Local.

Au trebuit să treacă, așadar, mai bine de 3 decenii de la Revoluție, pentru ca „unul din foarte puținii eroi autentici pe care i-a dat Clujul” să devină cetățean de onoare.

În anul 2019, potrivit site-ului oficial al Primăriei, cetățeni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca au devenit: GHEORGHE-VICTOR DUMĂNESCU (Dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca; personalitate marcantă a vieții muzicale românești, cu o impresionantă carieră artistică, națională și internațională), EUGEN-SANDU CUCERZAN (Scriitor, eseist, istoric al filosofiei și istoric literar; personalitate marcantă a vieții universitare și cultural-științifice), IOACHIM-EUGEN LUPU (Medic cu numeroasele specializări în medicină, personalitate marcantă a vieții medicale clujene), SIMONA HALEP (Sportivă, cea mai valoroasă jucătoare de tenis din istoria României și personalitate marcantă a tenisului internațional).

Dintre personalitățile care au mai primit această înaltă distincție cetățenească, înaintea Doinei Cornea, îi mai enumerăm și pe: Cornel Cătoi (a devenit cetățean de onoare al municipiului în 2018); Irina Petraș (2017); Onufrie Vințeler (2016); Viorica Cortez (2015); Ion Taloș (2014). Întreaga listă de cetățeni de onoare o puteți consulta aici. Nume sonore, de înțeles a fi primit titlul de cetățean de onoare înaintea Doinei Cornea, căreia de abia în 2022 i-a revenit, post-mortem, această onoare.