Politica

Consilierii judeteni: Starea conflictuala dintre Aeroport si CJ e in detrimentul clujenilor

Scris de 330

Neintelegerile dintre Consiliul Judetean si subordonata sa, Aeroportul International Avram Iancu Cluj, mai exact dintre presedintele CJ, Mihai Seplecan, si directorul Aeroportului, David Ciceo, nu fac decat sa dauneze imaginii institutiilor si investitiilor. Consilierii judeteni cred ca ar fi nevoie de  remedierea situatiei din care nimeni nu are de castigat.

Mihai Seplecan se cearta cu David Ciceo saptamanal in presa. Isi trimit adrese, se parasc unul pe altul la prefect. Toate acestea duc la o situatie tensionata intre cele doua institutii.

Consilierul judetean UDMR, Vakar Istvan, vicepresedintele CJ, este de parere ca o stare conflictuala intre cele doua nu face decat sa dauneze, in primul rand cetatenilor.

“O relatie conflictuala nu este benefica, in orice, nu numai cu Aeroportul, si cu alte institutii. Daca o institutie tutelara este in conflict cu o subordonata nu poate decat sa dauneze ambelor institutii si mai ales cetatenilor. Mi-as dori sa se poata ajunge la o mediere amiabila, daca avem o problema atat sa stam pe ea pana o rezolvam. Nu as putea sa spun cine este vinovat, e nevoie de mai multa comunicare intre factorii decizionali de ambele parti. Mi-as dori sa continuam investitiile si sa fie pace intre cele doua palate, sa spunem asa”, a declarat Vakar.

De aceeasi parere este si consilierul PC, Eugen Druta.

“Parerea mea este ca indiferent cine are dreptate, judetul Cluj are de pierdut, daca nu cad de acord in asa fel incat proiectele care sunt legate de aeroport sa se duca inainte. Aeroportul este una dintre prioritatile pe care consilierii judeteni sau Consiliul Judetean sau judetul Cluj, daca vreti, trebuie sau ar trebui sa o aiba alaturi de Tetarom si groapa de gunoi. Eu cred ca ar trebui sa lase orgoliile la o parte fiecare din parti si sa cada la invoiala, sa cada la pace si sa puna in fata interesul judetului Cluj. Parerea mea este ca, totusi, poate ca partial si unii si altii au dreptate. Poate mai multa dreptate, sa zic, are reprezentantul aeroportului pentru ca el este cel care se bate pentru treaba asta si directorul, personal, mi-a placut. Poate ca e cel mai luptator director dintre toti cei cu care Consiliul Judetean are din firmele care sunt in subordinea Consiliului Judetean. Poate ca omul asta ar trebui nu numai ascultat, ci si ajutat pentru ca este un om ambitios si rezultatele pe care el le-a obtinut in timp dovedesc faptul ca omul este de buna credinta sau pus in slujba aeroportului, daca vreti. Eu cred ca functionarii din cadrul Consiliului Judetean ar trebui sa fie mai laboriosi, sa caute solutii in asa fel incat aeroportul sa isi faca ceea ce directorul si-a propus”, este de parere Eugen Druta.

Mariana Les spune ca problemele dintre forul judetean si aeroportul international trebuie rezolvate in cel mai scurt timp.

“In ultimul timp, a fost tensionata din cauza proiectului cu intermodalul. Dar problemele sunt cu executivul, nicidecum cu consilierii judeteni. Nu stiu sa stabilesc vinovatia, e o situatie care s-a creat in timp, dar cred ca nu este alta solutie, decat sa revenim la sentimente ai bune si sa lucram in interesul judetului”, spune Mariana Les.  

PSD-istul Ioan Bota spune ca este regretabil ce se intampla si este de parere ca optimismul va schimba lucrurile in bine.

“Regret ca este o situatie atat de urata si incurcata, la care nu mai reusim sa ii gasim rezolvarea. Sper in intelepciunea colegilor, a celor implicati direct in aceasta relatie. Sa lasam doza de optimism sa ne caracterizeze si sa si facem ceva. Este regretabil ca se intampla asta in judetul Cluj.Mie, ca om mai in varsta, mi-a face placere sa ii vad pe cei mai tineri mai dornici sa rezolve poblema. Este foarte greu sa va spun cine este vinovat. Totusi, pot sa va spun ca aeroportul trebuie sustinut sa faca pasi spre progres. Nu ar trebui sa facem rabat de la asta. In situatiile conflictuale, neplacute, nu sunt implicat si nu imi doresc sa fiu implicat in ele. Fiecare trebuie sa facem pasi mici”, spune consilierul judetean.

PMP-istul Rares Rusu crede ca este vorba de o disputa inter-institutionala si nu de un conflict.

“Nu cred ca problema trebuie pusa asa, amestecand persoane. Eu cred ca trebuie sa existe o relatie institutionala corecta intre doua institutii, pentru ca sunt doua institutii, chiar daca Aeroportul e in subordinea Consiliului Judetean. Discutam, totusi, de doua institutii, iar acestea trebuie sa discute institutional. Mai sunt pareri divergente asupra unor probleme, dar, dupa parerea mea, ele ar trebui rezolvate cu actele pe masa si trase concluziile cine are dreptate in aceasta situatie. Eu nu-l vad ca un conflict, eu o vad ca pe o disputa institutionala: unii au o parere, altii au alta parere, dar, pana la urma, dreptatea o dau actele si respectarea legii. Mai mult nu pot comenta decat atat. Legea este cea care trebuie sa duca dreptatea intr-o parte sau alta, iar legea trebuie coroborata cu actele pe care fiecare dintre aceste doua institutii le detin. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Rares Stelian Rusu.

In opinia lui Andrei Nemeti animozitatile dintre executivul Consiliului Judetean si conducerea Aeroportului au fost create din perioada in care presedinte a ajuns Horea Uioreanu. Totodata, Nemeti considera ca certurile dintre cele doua institutii nu fac bine imaginii Consiliului Judetean.

 “Relatia tensionata domnul Uioreanu a creat-o candva si aici persista tot timpul. Neintelegerea pe seama unor proiecte denota ca amandoua partile au dreptate. Asta e presedinte si cel de la Aeroport e tot presedinte. Domnul Ciceo a facut lucruri frumoase pentru judetul Cluj si pentru toata Transilvania. Daca ne luam asa, putem merge sa vedem cum arata Aeroportul sub tutela dansului si cum arata pana atunci. Eu personal ma bucur cand se face ceva, nu se impiedica ceva. Seplecan are calitatile bune, Ciceo iar are calitati bune. Neintelegerile eu nu le cunosc. Nu reiese din documentatia care a fost aprobata sau neaprobata pentru ca a lipsit ceva consens din text si s-a refuzat atunci. Acum cred ca se va aproba, conform legii, ca domnul Ciceo sa fie si presedinte de CA si director, insa legea e ambigua. Si nu stiu cine are dreptate. Eu citesc materialul care mi se pune in proiectul de hotarare si in urma consultarii cu colegii vom vota fiecare cum considera. Eu am o varsta inaintata si vad ca exista o generatie care face orice numai sa nu fie bine. Tachinari si astfel de lucruri nu isi au rostul. Cred ca in calitatea mea de consilier judetean trebuie sa apar interesele catatenilor si conceptia mea este ca daca esti pus acolo trebuie sa faci ceva sa te manifesti, insa nu prin cearta. Nu face bine imaginii Consiliului Judetean. La urma urmei se va rezolva.”, a declarat Andrei Nemeti.

Consilierul PSD, Oprea Laurentiu, vede ca fara iesire situatia actuala dintre executivul CJ si conducerea aeroportului.

“Din cate cunosc eu, numai din sedintele CJ am putut sa imi dau seama de animozitatile care exista intre Aeroport si aparatul tehnic al CJ. La prima vedere pare ca nu exista deocamdata o solutie la disputa dintre executiv si Aeroport. Eu cred ca trebuie sa stea la masa toata lumea sa se ajunga la o solutie, ca in ritmul asta nu se ajunge nicaieri. Cred ca este o lipsa de comunicare din partea executivului, pentru ca din cate am observat eu in sedinte, Aeroportul a facut intotdeauna toate demersurile, a prezentat toate documentele cu numar de inregistrare, cum au fost depuse la CJ. Practic aeroportul si-a facut datoria din punctul de vedere al comunicarii. La fiecare sedinta Aeroportul si-a dorit foarte mult sa acceseze fonduri nerambusabile dar din cate am vazut executivul a pus tot felul de piedici. Nu cunosc situatia in amanunt, dar din cate am reusit sa imi dau seama e o chestiune subiectiva si cred ca din punctul acesta de vedere presedintele a cam gresit”, a declarat Laurentiu Oprea.  

Unii consilieri prefera sa stea departe de acest conflict.

“Nu doresc sa comentez lucrul acesta. Eu nu pot sa imi dau seama de ce sunt relatiile tensionate si care sunt adevaratele motive. Parerea mea se formeaza pe baza articolelor card au aparut in presa. Atat si nimic mai mult”, a declarat consilierul Marius Dorel Minzat.

Adina Ratiu Gabudean, consilier judeten din partea PNL  spune ca nu stie de ce este tensionata relatia dintre institutia pe care o reprezinta si Aeroportul International Avram Iancu si nici cine este vinovat pentru aceasta stare de fapt.

“In ultima perioada, relatia dintre aeroport si Consiliul Judeten este mai tensionata. Nu stiu factorii, inca nu am inteles de ce. Am intrebat si aparatul de specialitate si cativa reprezentanti ai aeroportului international. Din pacate, eu nu inteleg situatia si nu imi pot da seama unde se pune un zid intre CJ si aeroport. Posibil sa fie undeva la mijloc. Din pacate se vede din exterior ca lucrurile nu functioneaza asa cum ar trebui”, a declarat aceasta pentru Ziar de Cluj.

Consilierul independent Andreea Morar crede ca vina pentru disfunctionalitati este a Consiliului Judetean.

“Nu sunt foarte la curent cu situatia, doar cu ceea ce reiese in plen si in urma consultarilor in comisii, imi dau seama ca ceva nu functioneaza acolo. Acum, eu n-as putea sa spun cine e vinovatul. Stiu ca nici inainte nu a fost o relatie foarte buna inainte de venirea lui Mihai, intre aparatul Consiliului Judetean si aeroportul Cluj. Existau foarte multe pareri diferite si cu privire la intermodal si cu privire la alte aspecte legate de aeroport si mai mereu nu intelegeam de ce pur si simplu oamenii nu vor sa aiba o viziune de dezvoltare acolo si sa conlucreze impreuna. Dar, daca ii asculti pe unii, le dai dreptate lor, daca ai punctul de vedere al directorului de acolo si el vede ca un strateg dezvoltarea poarta cea mai importanta intrare a dezvoltarii economice a Clujului si ii dai si lui dreptate. Acum, eu nefiind toata ziua acolo, ci doar un consilier judetean, imi dau seama de disfunctionalitatile de acolo, dar n-as putea sa arat cu degetul pe cineva sau sa spun ca poarta o vina. Cert este ca foarte multe din lucrarile noastre, ale Consiliului Judetean, nu ne fac cinste la momentul acesta. As putea sa zic, ca din aparatul Consiliului Judetean, e cineva care nu-si face treaba, pentru ca, altfel, ar fi trebuit sa fim altundeva in prezent. Adica, daca toate lucrarile erau urmarite, daca proiectele europene in desfasurare erau urmarite si nu ne-am fi trezit dupa luni de zile sau poate chiar ani de lucruri care nu functioneaza si care n-au fost urmarite, sa fim in pericol sa pierdem sume de bani, sau sa oprim ceva. Deci, asta ma face sa cred ca ceva nu functioneaza in cadrul aparatului Consiliului Judetean”, a informat consilierul judetean, Andreea Veronica Morar, consilier independent.

In schimb Remus Lapusan considera ca in scandalul aeroport CJ ambele parti implicate au partea lor de vina si ca doar in urma unor discutii se poate rezolva situatia care nu trebuie sa amestece problemele personale care dau dovada de lipsa de profesionalism din ambele tabere.

“Cred ca sunt doua lucruri diferite. Odata sunt problemele intre institutii sau ceea ce ar trebui sa fie de fapt o buna colaborare. In al doilea rand sunt chestiunile personale. Cred ca interesul comun este mult mai important decat interesul personal. A mai multora. Toata lumea are partea ei de vina, atat aeroportul cat si aparatul executiv din CJ. Ar trebui sa existe buna intelegere, sa stea toata lumea la aceeasi masa si sa discute de problemele importante, nu despre problemele minore si despre chestiunile personale. Cred ca este lipsa de profesionalism din partea ambelor parti, inclusiv din zona aeroportului”, a afirmat Remus Lapusan.

Si Valentin Cuibus crede ca vina se imparte intre Consiliul Judetean si Aeroport, insa marea parte de vina pare a avea tehnicul CJ, pentru ca pe langa Aeroport mai sunt si alte proiecte care sunt blocate ca urmare a actiunilor angajatilor CJ.

 “Absolut aiurea sa fie o relatie de acest gen intre o institutie subordonata direct Consiliului Judetean si tehnicul din cadrul CJ. E clar ca toata lumea are de pierdut si in primul rand avem noi cu totii, Clujul are de pierdut, in conditiile in care relatia va continua asa. Le-am cerut in plen pana acum de doua ori sa termine, inca de anul trecut. Chestiunea asta este veche, nu e una noua si e o problema care a pornit cu foarte mult timp in urma si care nu a fost gestionata de catre presedinti de-a lungul timpului asa cum trebuie. Evident ca vina se imparte, dar la prima vedere  cred ca tehnicul de la CJ pare sa aiba mai multe probleme in comunicare pentru ca le are si in alte directii, nu neaparat in relatia cu Aeroportul. Exista si alte proiecte in care avem probleme. Avem probleme in gestionarea a proiectului gropii de gunoi, probleme cu Ic Ponor. Daca ar fi doar o problema, am putea zice ca e discutabil subiectul. Acest circ trebuie sa se termine odata si vineri le voi cere inca o data.  Sigurul subiect este daca directorul aeroportului sa fie si presedinte de CA, in conditiile in care juridicul si-a dat avizul acum un an si jumatate si au spus ca totul e in regula. Problema este de comunicare acolo unde lucrurile nu merg.Trebuie terminata porcaria asta in care toti avem de pierdut”, a declarat Valentin Cuibus.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 10 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 12 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 13 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 14 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE