Eveniment

Condusul sub influenta drogurilor, mai sigur decat cel sub influenta alcoolului?

Daca esti tras pe dreapta sub suspiciunea de conducere in stare de ebrietate, politistul te va pune, cel mai probabil, sa efectuezi cateva sarcini: sa urmezi un stilou cu ochii in timp ce ofiterul se misca inainte si inapoi, sa cobori din masina si sa faci cativa pasi, sa te intorci pe un picior si sa mergi inapoi sau sa stai intr-un picior pentru de 30 de secunde .

Daca obtii un punctaj bun la toate aceste evenimente olimpice, ai o sansa foarte mare sa nu fii beat. Acest asa-numit standard de testare a soferilor beti e demonstrat ca functioneaza in 88% din cazuri. Dar nu este nici pe departe la fel de bun in depistarea soferilor drogati.

Un studiu publicat in 2012 in revista Psychopharmacology arata ca doar 30 la suta din oamenii sub influenta THC, ingredientul activ din marijuana, nu au trecut testul. Iar abilitatea politistilor de a identifica un sofer drogat pare sa depinda in mare masura de frecventa cu care acesta consuma substante ilegale.

Un tanar de 21 de ani care a fumat pentru  prima data si un sofer sub influenta alcoolului se vor legana la testul statului intr-un picior. Dar acelasi lucru nu este neaparat adevarat in cazul unuia care e obisnuit sa fumeze marijuana 5 zile pe saptamana.

Studiile arata ca oamenii care au fumat marijuana pot sa treaca si de teste de memorie, de adunare si scadere, chiar daca trebuie sa se concentreze mai mult decat cei care nu au consumat niciun fel de substanta. In schimb, cei care au consumat bauturi alcoolice au picat testul din start.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *