Anchete

Conducerea CAR CFR anchetată de procurorii din Cluj și București

Mai multe plângeri penale au fost formulate la adresa directoarei Casei de Ajutor Reciproc și a rudelor sale angajate în cadrul instituției. În material următor vom discuta despre sumele ce ieșeau din CAR CFR Cluj pentru diferite ”expertize” și totodată despre ancheta procurorului clujean, Claudiu Boțogan.

Ziar de Cluj a intrat în posesia unor denunțuri înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și DNA București și DIICOT Structura Centrală. Cele semnalate procurorilor nu fac decât să confirme informațiile publicate în materialele anterioare.

Cât despre poziția CAR CFR Cluj, aceștia au transmis săptămâna trecută un drept la replică prin care vorbeau total pe lângă subiect și mințeau că în mod constant iau măsuri să nu se comită fapte penale în instituție. Drept urmare, dat fiind refuzul conducerii de a ne acorda un interviu le-am expus public acestora un set de întrebări la care nu s-a răspuns.

 

Ancheta lui Boțogan

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, Claudiu Boțogan a fost recent confirmat în mass-media ca fiind cel ce a instrumentat trimiterea în judecată a unui profesor de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca pentru că respectivul primise în timpul unui examen de restanță mai multe plicuri cu bani de la studenți.

Însă, când nu organizează un flagrant sau o percheziție, acesta lucrează pe volumul considerabil de dosare penale din instituție, pornite de la diverse plângeri penale.

În primăvara acestui an, Boțogan a intrat în posesia unor sesizări la adresa conducerii CAR CFR Cluj. Acestuia i se semnala că deși CAR CFR Cluj este o organizație non profit cu capital privat colectiv, ce funcționează în baza Ordonanței de Guvern 26/2000, nu respectă cadrul legal.

Potrivit surselor apropiate anchetei, pe masa procurorului au ajuns mai multe denunțuri formulate de actuali și foști angajați ai CAR CFR Cluj, oameni ce susțin că li s-au făcut contracte de muncă de 1-2 ore, că au fost plătiți diferit față de cele stipulate în contract și că li s-au imputat abateri legislative ce nu aveau nici o legătură cu atribuțiile din fișa postului. Aici amintim că în fiecare sucursală din țară, mai puțin cea de la Cluj-Napoca, cenzorii nu au drept de acordare a împrumuturilor. Toate dosarele prin care se solicită credit de la CAR CFR Cluj sunt aprobate de executivul instituției.

Acestuia i-au fost semnalate modul în care au fost angajați rudele directoarei Mihaela Cocsis și rude ale altor membrii din Consiliul Director al CAR CFR Cluj.

Aparent, Boțogan mai are puțin și trece la fapte dată fiind posibilitatea distrugerii sau alterării documentele incriminatoare pe care le-ar putea verifica prin mandat de percheziție.

 

Plângeri la DNA și DIICOT

Mergem mai departe pe firul sesizărilor și ajungem la procurorii de la București.

„În 2014 s-a descoperit o mare delapidare la Sucursala Oradea(a căror răspundere se afla în mâinile mamei directoarei – Sopterean Aurelia și a surorii directoare- Szilagyi Pop Simina dar și a nașei Tomovici Carmen). Se pune înrebarea de ce nu a descoperit furtul însuși cenzorul Burca Mercedes având în vedere că toate sucursalele, la data de 31 decembrie a fiecărui an, au obligația de a depune toți banii în bănci, iar la Oradea au rămas în caserie 130.000 lei? Drept recompensă Burca Mercedes a devenit din cenzor și colaborator în angajat. Dar contabila care se ocupa de sucursală ”nu a știut” nimic, ea având acces la operațiunile bancare, la dosarele de împrumut, etc. (…)CAR CFR Cluj sa desprins de UNCARSR în 1990 pentru a nu fi supravegheați și cotrolați, implicit pentru a-și angaja rudeniile. (…)Fără un concurs legal pentru ocuparea posturilor, în locul unui casier a fost adus soțul vicepreședintei Pop Monica, Paul Pop, iar în locul lui Tomovici Carmen a fost instalată ex-cenzora Burca Mercedes, soția lui Burca Nicolae- membru în Consiliul Director” se arată într-una dintre plângerile de la DNA București.

Despre acest aspect, noi am scris anterior făcând referire la statutul  de funcționare a CAR CFR Cluj care interzice nepotismele.

Să recapitulăm: nașă, cumnat, soră și mamă- toți angajați ai CAR CFR Cluj.

Revenind la sesizare aflăm că: ”din banii membrilor Casei de Ajutor Reciproc se achiziționau telefoane sofisticate, laptop-uri și programe pentru firmele private ale directoarei. Niciodată nu se cunosc, nu se fac publice cheltuielile făcute cu ocazia Adunărilor Generale de la hoteluri de lux din Cluj-Napoca precum Victoria și Univers T(…). Unii membri prieteni sau rude nu plătesc cotizațiile ani întregi, însă nu li se calculează dobânzile aferente și se trec împrumuturile pe care le obțin la secțiunea ”cheltuieli”. CAR CFR Cluj s-a transformat într-un SRL  pentru care hotărăsc câteva persoane: se acordă împrumuturi cu dobânzi preferențiale, față de membrii cu 20-30 ani vechime, celor care s-au înscris în lunile martie și aprilie 2017. Se acordă împrumuturi maximale persoanelor care nu au cotizația corespunzătoare sau mai grav rău-platnicilor de regulă rude sau prieteni ai conducătorilor CAR CFR, cărora nu li se recalculează și nu li se încasează dobânzile de la împrumuturile restante” se mai arată într-o sesizare pentru DNA București.

 

 

Delapidări efectuate…acum în lucru

Printre ilegalitățile ce înglobează activitatea CAR CFR Cluj se numără și delapidarea. Pe lângă faptul că există dosare în lucru și sesizări la DIICOT, în oarecare măsură, alți procurori mai aprigi au reușit să trimită în judecată angajați ai CAR CFR Cluj.

Au fost două mari delapidări făcute publice: una la Sucursala Oradea, în 2014, în valoare de peste 400.000 lei făcută de vicepreședintele instituției și reprezentat de sucursală și verificată de Ștefan Bora, comisarul șef de la Poliția Trasporturi Feroviare. Cea de-a doua s-a petrecut la Sucursala Teiuș, unde casiera a dat aproximativ 355.000 lei la o singură pesoană, sumă ce reprezenta în acte împrumuturi pentru mai mulți indivizi.

Cu toate acestea, zilinic conducerea CAR CFR Cluj rămân pe poziții din dorința de a acoperi urmele sau din lipsa unei ”coloane vertebrale”, ori alte motive greu de înțeles.

Tot raportat la această instituție mai sunt aspecte ce trebuie făcute publice. În special modul prin care sunt plătite anumite PFA-uri și ONG-uri pentru rapoarte ”cu cântec”.  Va urma…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *