Justitie

Condamnarea ABUZIVĂ, pe o FAPTĂ CARE NU EXISTĂ, a Adelei Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj

Medicul Adela Golea a fost medicul șef UPU Smurd pentru județul Cluj și șef al Unității de Primire a Urgențelor din Cluj Napoca. De doi ani este directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj. În perioada în care a fost medic șef la UPU Cluj, Adela Golea a dat un ordin pentru a preveni supraaglomerarea unității, și așa megaaglomerată. Ordinul respectiv se referă la faptul că medicii și asistentele medicale trebuiau să se ocupe cu prioritate de pacienți și nu de cazurile de șoferi cu alcoolemie în sânge, aduși de polițiști.

Acest ordin a fost privit de IPJ Cluj ca un abuz în serviciu, Adela Golea fiind trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Acum 4 zile a fost condamnată la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare pentru savârșirea a două infracțiuni: instigare la abuz în serviciu și instigare la favorizarea infractorului.

Într-un material publicat de cotidianul Evenimentul Zilei se aduc dovezi în demonstrarea faptului că această condamnare este ABUZIVĂ întrucât FAPTA NU EXISTĂ. Oricum ar fi, se aduce din nou în discuție incriminarea ABUZULUI ÎN SERVICIU și modul abuziv în care această dispoziție de Cod Penal (de sorginte sovietică) poate fi folosit împotriva funcționarilor publici.

Sentință abuzivă

Procesul a debutat în data de 18 aprilie 2018, dată la care Curtea Constituțională a României a tranșat chestiunea abuzului în serviciu, și anume că fapta există doar dacă a fost încălcată o lege sau o ordonanță de guvern. Numai că, activitatea și obligativitatea recoltării de sânge de la șoferii care au consumat băuturi alcoolice este reglementată de ordinul 1512/2013 a Ministerului Sănătății.

Deci o primă concluzie că sentința de condamnare a medicului Adela Golea este una abuzivă și nelegală, rezultă că medicul nu a încălcat nicio lege sau ordonanță de guvern atunci cânt a prioritizat ca ordinea de tratare a pacienților.

Apoi, lectura ordinului 1512/2013, cu modificările ulterioare, arată că polițiștii se puteau adresa oricăror celor șase camere de gardă din Cluj Napoca, nefiind obligativitatea UPU Cluj să recolteze probe biologice. ”Recoltarea probelor biologice de la persoane implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier … se poate face doar în cadrul oricărei unități de asistență medicală autorizate sau în instituții de medicină legală”.

Specialiștii în drept susțin că totul e o inepție

Sentința de condamnare, în prima instanță, a medicului Adela Golea, este privită de specialiști ca un abuz de drept.

”O întrebare firească care se ridică pentru oricine este de ce Adela Golea a fost condamnată ca instigator, în timp ce făptuitorul, asistenta medicală în cauză, care ar fi refuzat să recolteze proba de sânge, a primit clasare pe motiv de impunitate. În acest caz, intră în acțiune articolul 18, aliniatul 2, din Codul Penal care extinde efectul cauzelor justificative şi asupra participanţilor. Cu alte cuvinte, dacă asistenta medicală a scăpat de efectul legii penale, la fel trebuia să se întâmple și cu medicul șef de la UPU”, a explicat un profesor de drept penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *