Din oras

Concertul de inchidere a Festivalului Mozart – un veritabil foc de artificii muzical

Scris de 88

Concertul de inchidere a editiei a XXIV-a a Festivalului Mozart din 12 decembrie a fost un veritabil foc de artificii muzical, realizat sub bagheta magica a dirijorului Ferenc Gábor, cu participarea talentatei soliste Laura Tătulescu.

Festivalul, organizat de Societatea Romana Mozart, in parteneriat cu Filarmonica de Stat „Transilvania”si Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, este un eveniment cu „muzica buna, interpretata de tineri artisti si de maestri, si uneori, de tineri maestri”, dupa cum a declarat in discursul inaugural Adriana Bera, Presedintele Societatii Romane Mozart.

 „A fost un veritabi tur de forta pentru intreaga echipa implicata”, a marturisit Eugen Albu, director executiv al Festivalului Mozart , incepand cu acest an.  Qual Media a fost agentia care  a sustinut Festivalul cu resurse materiale, financiare si forta de munca. Albu a subliniat evolutia pozitiva a Festivalului, prin prisma “interesului demonstrat de public, prin participarea tot mai numeroasa, si a calitatii artistice a prestatiilor – sa nu uitam ca am fost gazdele unor vedete ale lumii muzicale clasice: Camerata Salzburg in 2012, dirijorii Mihail Agafița, si Ladislau Horvath, pianistul Viniciu Moroianu, flautistul japonez Seiya Ueno in 2013 si compozitorul Jörg Widmann acum. Aceasta evolutie nu numai ca valideaza pozitia de festival international de prestigiu, ci chiar va determina restul lumii care ne urmareste sa creada ca Mozart e de fapt, clujean”.

Editia 2014 a fost dechisa printr-un concert sustinut de Orchestra simfonica a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, cu participarea oaspetului de onoare  muzicianul german Jörg Widmann, personalitate de anvergură internaţională, care a aparut în triplă ipostază – de dirijor, solist clarinetist şi compozitor.  Participarea dlui Widmann, considerat cel mai in voga compozitor contemporan, a fost posibila cu sprijinul Centrului Cultural German. Programul concertului a debutat cu compozitia lui Widmann – „Con brio”- un tribut adus operei mozartiene, continuand cu operele maestrului clasic – Concert pentru clarinet in La major KV 622 si Simfonia nr 41 in Do major KV 551.

Festivalul a cuprins momente adresate tuturor categoriilor de public, de la „Povestea de iarna”’, spectacol cu fragmente din opera lui Mozart dedicat copiilor, la simpozioane de specialitate, concerte simfonice si camerale.

La etapa de concurs (6-7 decembrie) au participat anul acesta 17 tineri pianisti, din  Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara, dar si doi studenti romani care se pregatesc in strainatate, respectiv la Budapesta si Salzburg. Juriul, alcătuit din personalităţi artistice de anvergură internaţională: Martin Hughes, preşedintele juriului (Universitatea de Muzică din Viena), Adriana Bera (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Dana Borșan (Universitatea Națională de Muzică din București), Sorin Dogariu (Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara), Horváth Zoltán (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca), a acordat urmatoarele premii : Premiul I – în valoare de 2500 de lei –unui elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj, Cadmiel Boţac; Premiul II, în valoare de 2000 de lei tinerilor Diószegi Benjámin, student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Veress Gáspár, student la Academia de Muzică „Ferenc Liszt” din Budapesta si premiul special Gerda Türk, in valoare de 1000 lei, elevei Cristiana Dragoş-Roman, clasa a VII-a.

Festivalul Mozart a prefatat sarbatorile de iarna, oferind melomanilor clujeni o saptamana a cadourilor muzicale de neuitat.

Printre parteneri si sponsori se numara Ambasada Austriei la Bucuresti, Consiliul Judetean Cluj, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Centrul Cultural German,  editura Bärenreiter, Hotelul Opera Plaza.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 11 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 14 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 18 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 19 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 20 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 20 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 21 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 22 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE