Jos palaria

Concert SoNoRo Conac la Casa Boema

Primul concert de muzica de camera marca SoNoRo Conac din luna septembrie va avea loc luni, 7 septembrie, de la ora 20,  la Casa Boema din Cluj-Napoca (str. Iuliu Maniu nr. 34). 

Programul serii va cuprinde piese de Ludwig van Beethoven (Duet pentru vioara si viola si Trio de coarde in sol major, Op. 9, Nr. 1), Jean Sibelius (Trio de coarde in sol major, JS 210), George Enescu (Lautarul pentru viola solo) si Frank Bridge (Lament pentru doua viole, H.117), in interpretarea muzicienilor Vlad Stanculeasa (vioara), Razvan Popovici (viola), Christian Nas (viola) si Valentin Radutiu (violoncel).

Concertul va avea loc in mansarda Casei Boema si va fi urmat de un cocktail. Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit si se face numai pe baza de invitatie sau rezervare, in limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati: conac.sonoro.ro.

Seria de concerte de muzica de camera SoNoRo Conac va continua pana in octombrie, in cladiri de patrimoniu precum  Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie), Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva (10 septembrie) ,  Colegiul National „Moise Nicoara” din Arad (11 septembrie),  Primaria Sectorului 1 Banu Manta din Bucuresti (13 septembrie),  Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)

Casa Boema din Cluj-Napoca a fost construita cu peste 180 de ani in urma. Cladirea de pe strada Iuliu Maniu a trait vremuri aristocratice ca resedinta a contesei Krisztina Bethlen (Kendeffy) si, mai apoi, a altor familii influente si bogate ale orasului. 

„Mai mult decat istoria unei cladiri, povestea Boemei este povestea musteriilor fideli si ale lor serate incantatoare, a ospetelor cu bauturi fine si cofeturi delicioase si a artistilor care i-au fermecat. Este povestea unei atmosfere unice, aerul de neuitat al Clujului cu joie de vivre, iubitor de frumos si plin de eleganta. in prezent, Boema este un binecunoscut local cu gradina de vara, inflorind din nou, in toata splendoarea ei de odinioara, o Casa a bunului gust si a gusturilor bune, locul preferat de intalnire al clujenilor de atunci si de acum”, au precizat organizatorii evenimentului. 

Proiectul SoNoRo Conac a inceput in 2013. Asociatia Sonora si-a propus prin acesta ca „prin  asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei”. 

„SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate – cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural”, au subliniat reprezentantii asociatiei.

In 2014, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Vila Dobrusa din Dragasani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlati, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrita, Castelul Corvinilor din Hunedoara si Conacul Hodoni de langa Timisoara.

Pentru initiativa si tenacitatea cu care organizeaza acest eveniment, precum si pentru ideea de a asocia povestea Casei Boema cu cea a festivalului le spune Jos Palaria! organizatorilor SoNoRo Conac.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *