Eveniment

Concert de muzică vocal-simfonică în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Luminație

Concertul de Luminație, a cărui temă în 2023 este „In Memoria Aeterna”, va avea loc în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj-Napoca,, pe 1 noiembrie, de la ora 18:30. Concertul este organizat de Scena Urbană,  alături de corul și orchestra Claudiopolis dirijate de Vlad Eniu, regizor Ina Hudea.

Ziua morților sau luminația este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Concertul de Luminație se desfășoară, neîntrerupt, din anul 2015, iar în perioada pandemiei (anii 2020-2021) a fost transmis către public prin canale media și rețele de socializare.

La ediția din acest an, soprana Gebe-Fügi Renáta și mezzosoprana Dora Blatniczki, acompaniate de corul și orchestra „Claudiopolis”, dirijată de Vlad Eniu, vor interpreta fragmente din Magnificat (RV610) de Antonio Vivaldi, Stabat Mater de G.B. Pergolesi și Requiem de D. Cimarosa.

Din 2012, Scena Urbană a organizat evenimente în locuri inedite precum Gara Cluj, pe Cetățuie sau în Grădina Botanică, de-a lungul Someșului, în afara zidurilor cetății, în zona Pieței Ștefan Cel Mare, dar și în cartiere. Paleta de evenimente organizate s-a diversificat de la un an la altul, astfel că, acum, nu se mai axează doar pe intervenții în sprijinul spațiului urban, ci și pentru susținerea unor comunități specifice.