Cooltura

Comunitatea armeană din Cluj, una săracă numeric, dar bogată cultural

Scris de 391

Ziar de Cluj a pornit un demers prin care își dorește să încurajeze tânăra generație să își exprime liber opiniile pe diverse teme (cultură, istoria și actualitatea orașului, diferite probleme care îi privesc direct), oferindu-le tinerilor posibilitatea de a-și publica textele în ziarul nostru. Elevii de la Colegiul Național „George Barițiu”, sub coordonarea profesorului de istorie Vladimir Bogosavlievici, au fost deschiși acestei provocări, Sonia Lujerdean trimițându-ne un material despre comunitatea armeană din Cluj.

Armenii sunt o populație nu foarte numeroasă a județului Cluj. Ei s-au remarcat în special prin întemeierea orașului Gherla, numit Armenopolis. Acest oraș armenesc 100% adună astăzi numai 60 de locuitori etnici armeni.

Centrul Uniunii Armenilor a fost înființat în 1990, iar la Cluj el există din 1994. Prima locație a centrului a fost pe strada Memorandumului, la numărul 8, până în 2011, mutându-se apoi pe strada Cuza Vodă. Existența acestui centru se datorează președintelui Sebesi Karen Attila, a vicepreședintelui Mircea Maximilian Tivadar și a secretarei sucursalei Cluj, Ana Steib. Cei care doresc pot afla mai multe despre ziua națională a armenilor, activitățile culturale și, mai ales, despre bucătăria armeană și manuscrisele armenești din acest centru.

Activitatea culturală a centrului se remarcă prin prezentări de cărți, inclusiv cărți de bucate, dar și cărți care relevă costumele armenilor sau covoarele realizate de aceștia. Expozițiile plastice în care sunt prezentate porturile și vechile covoare ale acestui popor reprezintă o altă modalitate prin care este surprinsă cultura armenilor. Costumele armenești din sediul filialei sunt imitații refăcute de către doamna Simo Julia. Majoritatea obiectelor sunt prezentate în aceste expoziții la datele în care se serbează diferite evenimente ale armenilor.

Cultura armeană este una deosebită prin bucătăria armeană și prin manuscrisele armenești. Din bucătăria armeană se remarcă rețete inedite, cum ar fi carnea de berbec cu caise uscate, carnea de berbec cu gutui, cartofii cu lapte sau gemul de vinete. 

Deși nu multă lume cunoaște acest aspect, foarte multe personalități din România au fost sau sunt armeni. Câteva nume celebre ar fi Ana Aslan, medic  specialist în gerontologie, Florin Halagian, antrenor de fotbal, Varujan Vosganian, politician, David Ohanesian, cântăreț de operă, dar și Corina Chiriac, cântăreață de muzică ușoară. ULTIMA ORĂ

 • Acum 37 mins Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 3 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 3 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 4 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 5 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 7 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 8 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 22 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 24 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 1 day Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 1 day In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE