In vizor

Comunicare de noaptea minţii a conducerii U Cluj: În timp ce afirmă că CFR Cluj nu are ce căuta pe gazonul de la Cluj Arena (pe care nici ei nu au ce căuta când UNTOLD arestează oraşul), afirmă că e nevoie de (probabil) dialog în acest “oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”…

Scris de 1310

Prin urmare avem aşa:

 • un scandal în care suporterii U Cluj anunţă că-şi dau foc în piaţa publică, cu tot cu ea, în cazul în care CFR Cluj va juca pe Cluj Arena – pe banii Clubului CFR, că vorbim despre o chirie şi un obiectiv care este în proprietatea CJ Cluj, sau a cui o mai fi fiind de când cu falimentul.
 • o reacţie totat disproporţionată a unor inşi care se declară fani ai sportului, prin urmare a sportivităţii, dar pe care nu i-am văzut să facă spumiţă la colţul guriţei cu care-şi iubesc echipa de fotbal mai mult ca pe mama, atunci când sunt alungaţi în fiecare an de pe stadion, că are unul Buta din Sebeş-Alba de ţinut un festival de muzică pe stick.
 • un Consiliu judeţean care nu ştim în ce măsură mai este stăpân pe bunul făcut din banii întregului judeţ, nu al Clubului de fotbal U Cluj, nici măcar ai municipalităţii; Cluj Arena s-a construit din banii tuturor contribuabililor din judeţ, prin urmare toţi contribuabilii acestui judeţ pot avea pretenţia de a se folosi de acest bun. Dar UNTOLD şi foamea de imagine a lui Emil OSĂ Boc a au distrus inclusiv ideea de apartenenţă la sport a acestui bun al judeţului.
 • şi un comunicat de la conducerea U Cluj (pe care-l reproducem integral):
“FC Universitatea Cluj a luat notă de declarațiile făcute în spațiul public de președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
FC Universitatea Cluj a avut până acum în instituția Consiliului Județean un partener corect de dialog și un susținător. Ne dorim ca relațiile de colaborare să continue în aceeași notă pozitivă, dar:
1. FC Universitatea Cluj nu se ferește de dezbateri, ba dimpotrivă. Așadar clubul îl invită pe domnul Alin Tișe la o dezbatere legată de viitorul fotbalului clujean. Dezbaterea ar trebui să fie publică, deschisă tuturor clujenilor, și să aibă loc la Cluj Arena, în prezența părților interesate.
În cadrul acestei dezbateri, domnul Alin Tișe își va putea expune nemijlocit propriul proiect cu privire la viitorul fotbalului clujean.
2. Cât despre chestiunea utilizării stadionului Cluj Arena, readusă ciclic în atenția publică, poziția clubului este extrem de clară și nu s-a schimbat în ultimii 103 ani. Stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de însăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria.
Introducerea pe agenda publică, cu heirupul și fără un minim de echilibru, a acestei teme generează divizare și ură în comunitatea clujeană și încearcă să arunce o anatemă nemeritată asupra inimoșilor suporteri ai Universității Cluj.
Din punct de vedere al oportunității, instituțiile statului și-au spus deja cuvântul în ultimele trei zile, iar acest lucru este bine cunoscut de către conducerea Consiliului Județean Cluj.
Din punct de vedere juridic, proprietarul stadionului este în acest moment Consiliul Județean Cluj, care poartă întreaga responsabilitate a deciziilor.
În final, subliniem din nou că promovarea în spațiul public a temelor care dezbină nu face altceva decât să inflameze spiritele într-un oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere și abordări raționale ale unor chestiuni sensibile pentru comunitate”.
Cine ce poate să înţeleagă din această bălmăjeală care amestecă toleranţa şi iubirea de aproape, sportul, iubirea faţă de sport, cu intoleranţa unora pe excepţia CFR Cluj? Care amestecă discuţii despre ce are voie să facă proprietarul unui bun cu acel bun şi cum să îl folosească în scopul pe care i l-a hărăzit, invitând proprietarul la discuţii în care să-i spună că ei sunt hotărâţi să nu îşi negocieze istoria. Cu excepţia lunii din an când apare stăpânul lui Emil OSĂ Boc şi le saltă istoria să-şi sufle mucii în ea numitul Buta cu tătic sereist în Sebeş-Alba.
Vorba activistului Szakats Istvan (un “cheferist” fireşte, un “afara, afară, ungurii din ţară” (cu care eu, Lungu Victor sunt perefect de acord – aceleaşi nelămuriri le am şi eu):

“Rog ajutați un om naiv să înțeleagă: dacă FC. Ciorogârla ar putea să joace pe Cluj Arena, de ce nu ar putea să joace CFR Cluj?Ieri am citit un comentariu care-i moșcolea tandru pe suporterii CFR ca fiind “suporteri de rezultat” și m-am râs. Înțeleg, s-o fi simțind ăia de la U adevărați “suporteri de echipă”, și simt că ăilalți merg pe enteres și deci bleah. Ok.

Dar azi aflu că conducerea U Cluj îl invită pe Alin Tișe la o dezbatere pe tema viitorului fotbalului clujean.

Acolo zice: “Cât despre chestiunea utilizării stadionului Cluj Arena, readusă ciclic în atenția publică, poziția clubului este extrem de clară și nu s-a schimbat în ultimii 103 ani. Stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de însăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria.”

Mkay. Dincolo de cuvântul ăla “extrem” care-mi bate la ochi, întreb și eu ca unul care jur că chiar doar ar vrea să înțeleag: în ce fel nenegociatul istoriei înseamnă ca CFR să nu pună piciorul în Cluj Arena, atât timp cât, precum chiar comunicatul afirmă că “Din punct de vedere juridic, proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj” – deci aparținând giudețului?

Apoi, mărturisesc că mi-e greu să fac legătura dintre atitudinea cu care U Cluj abordează tema “CFR-pe-gazonul-nostru” , și propoziția din comunicat “un oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”. Rogu-vă mult, dați cu luminatorul în bezna minții mele.

Mulțumesc mult.”

Şi eu aş mulţumi la fel, dar tare mi-e teamă că din starea de idioţenie (şi nu este insultă, este diagnostic), nu îi mai poate scoate nimeni pe cei care ştiu să se impună numai prin intimidare, ameninţare, scandal, dat cu pumnul. Aşa că nimeni nu va lămuri nimic. Va fi un joc de PR în care, sper să nu mă înşel, voi avea ocazia să-l admir pe Emil Boc cum OSĂ apară pe calul alb al împăcării şi va zice cuvinte înţelepte.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 51 mins Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 2 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 2 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 3 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 4 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 5 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 6 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 6 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 6 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 7 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 18 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 20 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE