In vizor

Comunicare de noaptea minţii a conducerii U Cluj: În timp ce afirmă că CFR Cluj nu are ce căuta pe gazonul de la Cluj Arena (pe care nici ei nu au ce căuta când UNTOLD arestează oraşul), afirmă că e nevoie de (probabil) dialog în acest “oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”…

Scris de 947

Prin urmare avem aşa:

 • un scandal în care suporterii U Cluj anunţă că-şi dau foc în piaţa publică, cu tot cu ea, în cazul în care CFR Cluj va juca pe Cluj Arena – pe banii Clubului CFR, că vorbim despre o chirie şi un obiectiv care este în proprietatea CJ Cluj, sau a cui o mai fi fiind de când cu falimentul.
 • o reacţie totat disproporţionată a unor inşi care se declară fani ai sportului, prin urmare a sportivităţii, dar pe care nu i-am văzut să facă spumiţă la colţul guriţei cu care-şi iubesc echipa de fotbal mai mult ca pe mama, atunci când sunt alungaţi în fiecare an de pe stadion, că are unul Buta din Sebeş-Alba de ţinut un festival de muzică pe stick.
 • un Consiliu judeţean care nu ştim în ce măsură mai este stăpân pe bunul făcut din banii întregului judeţ, nu al Clubului de fotbal U Cluj, nici măcar ai municipalităţii; Cluj Arena s-a construit din banii tuturor contribuabililor din judeţ, prin urmare toţi contribuabilii acestui judeţ pot avea pretenţia de a se folosi de acest bun. Dar UNTOLD şi foamea de imagine a lui Emil OSĂ Boc a au distrus inclusiv ideea de apartenenţă la sport a acestui bun al judeţului.
 • şi un comunicat de la conducerea U Cluj (pe care-l reproducem integral):
“FC Universitatea Cluj a luat notă de declarațiile făcute în spațiul public de președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
FC Universitatea Cluj a avut până acum în instituția Consiliului Județean un partener corect de dialog și un susținător. Ne dorim ca relațiile de colaborare să continue în aceeași notă pozitivă, dar:
1. FC Universitatea Cluj nu se ferește de dezbateri, ba dimpotrivă. Așadar clubul îl invită pe domnul Alin Tișe la o dezbatere legată de viitorul fotbalului clujean. Dezbaterea ar trebui să fie publică, deschisă tuturor clujenilor, și să aibă loc la Cluj Arena, în prezența părților interesate.
În cadrul acestei dezbateri, domnul Alin Tișe își va putea expune nemijlocit propriul proiect cu privire la viitorul fotbalului clujean.
2. Cât despre chestiunea utilizării stadionului Cluj Arena, readusă ciclic în atenția publică, poziția clubului este extrem de clară și nu s-a schimbat în ultimii 103 ani. Stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de însăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria.
Introducerea pe agenda publică, cu heirupul și fără un minim de echilibru, a acestei teme generează divizare și ură în comunitatea clujeană și încearcă să arunce o anatemă nemeritată asupra inimoșilor suporteri ai Universității Cluj.
Din punct de vedere al oportunității, instituțiile statului și-au spus deja cuvântul în ultimele trei zile, iar acest lucru este bine cunoscut de către conducerea Consiliului Județean Cluj.
Din punct de vedere juridic, proprietarul stadionului este în acest moment Consiliul Județean Cluj, care poartă întreaga responsabilitate a deciziilor.
În final, subliniem din nou că promovarea în spațiul public a temelor care dezbină nu face altceva decât să inflameze spiritele într-un oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere și abordări raționale ale unor chestiuni sensibile pentru comunitate”.
Cine ce poate să înţeleagă din această bălmăjeală care amestecă toleranţa şi iubirea de aproape, sportul, iubirea faţă de sport, cu intoleranţa unora pe excepţia CFR Cluj? Care amestecă discuţii despre ce are voie să facă proprietarul unui bun cu acel bun şi cum să îl folosească în scopul pe care i l-a hărăzit, invitând proprietarul la discuţii în care să-i spună că ei sunt hotărâţi să nu îşi negocieze istoria. Cu excepţia lunii din an când apare stăpânul lui Emil OSĂ Boc şi le saltă istoria să-şi sufle mucii în ea numitul Buta cu tătic sereist în Sebeş-Alba.
Vorba activistului Szakats Istvan (un “cheferist” fireşte, un “afara, afară, ungurii din ţară” (cu care eu, Lungu Victor sunt perefect de acord – aceleaşi nelămuriri le am şi eu):

“Rog ajutați un om naiv să înțeleagă: dacă FC. Ciorogârla ar putea să joace pe Cluj Arena, de ce nu ar putea să joace CFR Cluj?Ieri am citit un comentariu care-i moșcolea tandru pe suporterii CFR ca fiind “suporteri de rezultat” și m-am râs. Înțeleg, s-o fi simțind ăia de la U adevărați “suporteri de echipă”, și simt că ăilalți merg pe enteres și deci bleah. Ok.

Dar azi aflu că conducerea U Cluj îl invită pe Alin Tișe la o dezbatere pe tema viitorului fotbalului clujean.

Acolo zice: “Cât despre chestiunea utilizării stadionului Cluj Arena, readusă ciclic în atenția publică, poziția clubului este extrem de clară și nu s-a schimbat în ultimii 103 ani. Stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de însăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria.”

Mkay. Dincolo de cuvântul ăla “extrem” care-mi bate la ochi, întreb și eu ca unul care jur că chiar doar ar vrea să înțeleag: în ce fel nenegociatul istoriei înseamnă ca CFR să nu pună piciorul în Cluj Arena, atât timp cât, precum chiar comunicatul afirmă că “Din punct de vedere juridic, proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj” – deci aparținând giudețului?

Apoi, mărturisesc că mi-e greu să fac legătura dintre atitudinea cu care U Cluj abordează tema “CFR-pe-gazonul-nostru” , și propoziția din comunicat “un oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”. Rogu-vă mult, dați cu luminatorul în bezna minții mele.

Mulțumesc mult.”

Şi eu aş mulţumi la fel, dar tare mi-e teamă că din starea de idioţenie (şi nu este insultă, este diagnostic), nu îi mai poate scoate nimeni pe cei care ştiu să se impună numai prin intimidare, ameninţare, scandal, dat cu pumnul. Aşa că nimeni nu va lămuri nimic. Va fi un joc de PR în care, sper să nu mă înşel, voi avea ocazia să-l admir pe Emil Boc cum OSĂ apară pe calul alb al împăcării şi va zice cuvinte înţelepte.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 1 hour Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 3 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 4 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 5 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu
 • Acum 6 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 6 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
 • Acum 19 hours General
  SARABANDA ACCIDENTELOR CONTINUĂ: Accident între două mașini pe Bulevardul Muncii. Două persoane au rămas încarcerate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE