In vizor

Comisarii CJPC si painea noastra cea de toate zilele

Comisarii de la Protectia Consumatorului controleaza de mai bine de o saptamana brutariile din oras. Pana acum au verificat peste 20 de producatori, iar 17 dintre ei au fost amendati, in total cu 84.000 de lei. La controalele de azi, conducerea Comisariatului Judetean al Protectiei Consumatorului (CJPC) a invitat sa asiste si presa clujeana, iar neregulile gasite la brutaria vizata au facut senzatie: carne stricata alaturi de cozonaci si materie prima expirata de trei ani.

E putin trecut de ora 11. In fata brutariei Cuptorul Fermecat din cartierul Dambul Rotund se opresc vreo sase masini: directorul adjunct, Nicolae Varga, de la Protectia Consumatorului si  doua colege sunt pregatiti sa le arate duzinei de ziaristi cum se face un control “inopinant”.


Brutaria functioneaza in dosul curtii unei case inca din 1990. Poarta este larg deschisa si un domn in varsta cu o fetita in brate iese in strada sa vada ce e cu agitatia. Isi scot capul pe usa si doua doamne, vanzatoare la alimentara din fata casei.

“Cine sunteti si pe cine cautati?”, intreaba ele, contrariate de puhoiul de lume.

Omul cu fetita care rontaie o pulpa de pui invita comisarii in curte si apoi in casa – proprietara e bolnava.

“Haideti inauntru, ca nu poate iesi. Are laba taiata”, ne lamureste omul. Femeia e batrana, umbla cu un cadru, dar pofteste alaiul de ziaristi in brutarie.

“Mergeti, sa vedeti cum se face painea”, spune ea. “Au mai fost, dar nu atatia baieti, da’ lasa, bine fac. Avem brutaria din ’90, dar nu am avut probleme. Numai ca acum is beteaga si nu pot lucra, ca eram acolo cu ei”, spune Ana Varga.

Problemele incep insa din spatiul de depozitare: cauciucuri depozitate langa sacii de faina si panze de paianjan pe la colturi.

“Nu e prea bine sa tineti aici cauciucurile, ca masinile cine stie pe unde umbla. Ce-i cu paianjenii astia? Aratati-mi actele de dezinsectie si deratizare”, spune comisarul sef adjunct.


Putin mai incolo, intr-o alta camera, descopera o substanta care se utiliza in compozitia painii, fara sa fie trecuta pe eticheta.

“Asta e propionat de calciu, la calduri au fost probleme. A trebuit sa introducem, sa nu mucegaiasca painea”, se scuza contabilul.
“In fisa tehnica a produsului exista? Deci nu exista. Stiti ca nu aveti dreptul sa introduceti produsul daca nu exista in fisa tehnica. Consumatorii clujeni trebuie sa stie exact ce mananca”, spune Nicolae Varga.

Surpriza mare a venit de la subsol, acolo unde este camera de frig. Inca de cand s-a deschis trapa catre scari un miros suspect a invadat spatiul. In camera de frig, alaturi de cozonaci, cutii cu marmelada si rahat se afla si un sac menajer plin cu carne stricata.

Culoarea verzuie si mirosul puternic erau dovada suprema ca produsul nu mai e de mult comestibil.

“Doar nu credeti ca folosim asta la paine!”, spune contabilul, iar pentru marmelada expirata are o alta scuza: Nu ati gasit-o in cozonac!

La subsol pardoseala e murdara, pe la geam e plin de panza de paianjeni. Uleiul, expirat si el, serveste drept capac pentru slanina pusa in saramura, langa perete stau recipienti cu vin, iar pe un butoi cateva foi de prajitura.

“Nu este numai brutarie, este si casa particulara. Uleiul e pentru casa, si din faina de malai se face mamaliga. Stiti, se mai face si mamaliga pe langa paine”, prinde curaj contabilul.
“Ne certam la comisariat cand o sa veniti”, spune Varga si descopera un produs utilizat ca materie prima expirat inca din 2010.

Verdictul comisarilor CJPC este incontestabil: vor sa inchida brutaria.

“Am facut un control inopinant (sic!), am gasit probleme, in camera de frig o cantitate de 5 kilograme de carne de porc in stadiu avansat de putrefactie. Au mai fost gasite probleme de informare si produse expirate, premix din 2010, ulei, faina de malai cu termenul de valabilitate depasit de cateva saptamani. Decizia pe care o s-o iau astazi este de oprirea temporara a activitatii pana la intrarea in legalitate. Vom mai aplica un cumul de amenzi, sanctiunile pentru spatiul de depozitare sunt de la 2.000 la 20.000 de lei, la fel si pentru produsele expirate, iar pentru nerespectarea conditiilor declarate de la 3.000 la 30.000 de lei. Controlul va mai continua cateva ore”, a conchis comisarul sef adjunct al CJPC.

In timp ce acesta dadea declaratii presei, proprietara brutariei asculta cu atentie. La final a vrut sa isi spuna si ea partea, televiziunile nu au avut microfon pentru ea – il voiau pe contabil, care nu a dorit sa comenteze.

“Si eu stiu sa va spun”, a spus femeia, inainte sa isi verse supararea. Se necajeste ca a stat in spital trei luni si in timpul asta afacerea s-a dus de rapa.

“Eu cand vin acasa si ma fac bine totul e in ordine. Doar orice iti expira il arunci, nu-i asa? Nu stiu a cui ii carnea, nu stiu cine a bagat-o acolo, eu am congelator, veniti sa va arat. Cum dracu s-o pui acolo? Tulai Doamne! Daca nu esti acasa doua luni de zile…cand sunt acasa stau langa ei si ii pun la rand, sa fie totul in regula. Nu exista asa ceva! Daca nu am fost acasa…Mi-e si rusine de Dumnezeu, casa mea nu a fost asa, dar m-am imbolnavit si am ramas si singura”, plange femeia.

Brutaria producea zilnic doua cuptoare de paine, ceea ce insemna peste 200 de bucati, care erau livrate in tot orasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *