Din oras

Colonie de lilieci din Grigorescu, salvata de la moarte de vecinii inimosi

Scris de 672

O colonie de lilieci a fost zidita in spatiul in care se adaposteau de ani de zile, o fanta intre doua elemente ale blocului, odata cu lucrarea de reabilitare termica a imobilului de pe strada Donath, XIII. La interventia vecinilor, liliecii, specie protejata, au fost salvati.

“Intre cele doua tronsoane de geamuri era un spatiu, unde erau liliecii. Am facut un pic de taraboi pentru ca au izolat tot si liliecii au ramas inauntru. Am vorbit si la Protectia Mediului, dar am inteles ca trebuie sesizare si apoi imi raspund. Dar in 30 de zile liliecii mor ziditi acolo. E inuman! E o cruzime…
Dupa un pic de “galagie” au facut doua gauri. Am adus tevi, ca la Pestera Vantului, sa fie montate, sa aiba acces liliecii. E o gaurica mica, nici nu se vede de la distanta. Sa traiasca pentru ca sunt ocrotiti de lege, asta este cel mai important”,au spus femeile care s-au mobilizat pentru salvarea liliecilor.

Pana la urma muncitorii firmei care face lucrarile de reabilitare au facut cateva gauri in spatiul unde sunt liliecii , ca acestia sa poata iesi.

“Le-am facut o gaura si a adus doamna o teava sa punem acolo. Cand ajungem la faza cu trasul de adeziv punem si teava, pana atunci nu se poate. N-am stiut ca sunt lilieci acolo, nu ne-a spus nimeni. A venit doamna ieri si le-a zis baietilor. Ei au placat tot, dar oricum se facea o fanta acolo unde e despartit blocul si ramanea o gaura”, a spus unul dintre muncitori.

Bucs Szilard, reprezentantul filialei clujene a Asociatiei pentru Protectia Liliecilor din Romania, spune ca a vorbit cu constructorul si liliecii vor fi salvati.

“Liliecii sunt foarte importanti. Unul singur mananca 2.000 de tantari pe noapte. In Europa fiecare specie este protejata. Daca se izola complet era o problema mai mare pentru cladire decat asa, pentru ca mureau si putrezeau acolo. Asa ei nu afecteaza in niciun fel cladirea. Este des intalnit in irase ca in crapaturi, intre elementele blocurilor, in podurile cladirilor sau a bisericilor sa existe colonii de zeci de exemplare. Nu este o invazie de lilieci, dar am taiat padurile, am modificat pesterile, asa ca liliecii vin in oras, unde la stalpii de iluminat public se strang insectele si e este mult mai usor sa se hraneasca”, a explicat barbatul.

In ceea ce priveste prejudecatile despre lilieci, Bucs a spus ca oamenii incep sa isi dea seama de importanta liliecilor si nu ii mai vad atat de periculosi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 45 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE