Drumuri neasfaltate, noroi, o punte care se strica mereu, iluminat public deficitar, caini vagabonzi care pun in pericol viata copiilor sunt cateva din problemele semnalate de cateva zeci de florestenti care locuiesc in zona Colonia de sub Deal. Edilul celei mai mari comune din Romania, Horea Sulea, se apara spunand ca totul este in regula.
Zona in cauza este situata imediat dupa barajul din comuna Floresti si, dupa cum se plang intr-un e-mail reprezentantii a 40 de familii care locuiesc acolo, zona “e locuita in mare parte de bastinasi, dar este uitata de autoritatile locale si de primar”.
“Drumul este neasfaltat, plin de gropi si inotam prin noroi. Au fost doua incercari de amenajare a drumului, dar, in loc de piatra curata (de asfalt nu poate fi vorba – probabil suntem prea putini), au pus piatra amestecata cu pamant, prin urmare drumul e „o mare de noroi””, se arata in plangere.
Mai mult, puntea care face legatura cu vatra satului, a fost reparata de curand, “dar in stil florestean, caci se strica”.
“Sa amintim ca in zona puntii nu exista iluminat public, e plin de caini vagabonzi, iar copiii nostrii sunt in pericol. Cui ii pasa? Mai mult, zona arata asemenea unei gropi de gunoi, focar de infectie”, arata localnicii necajiti.
Respectiva groapa ar fi aparut in urma cu doi ani, cand primaria a dat voie firmei care a executat „drumul de centura agricol Floresti – Grigorescu”, sa depoziteze acolo piatra, pamant si gunoaie.
“Este o zona unde nu mai pot trece doua masini una pe langa cealalta. Sigur ca si concetatenii nostrii, daca au vazut gunoaie au pus si ei, asa, ca sa dea o mana de ajutor. Am facut sesizari, dar cui ii pasa?”, se mai plang florestenii.
Oamenii spun ca plangerile lor nu au avut niciodata un raspuns.
“Pana una alta, traim zilnic printre gunoaie, gropi si noroi. Chiar daca Florestiul este cea mai mare comuna si traim in 2014, avem un primar roz, ca sa nu folosesc o alta nuanta asemanatoare noroiului prin care inotam zilnic. Si totusi, ne platim impozitele”, conchid localnicii revoltati, precizand ca “daca primarul asta mai este reales, noi ne mutam din Floresti”.
Edilul in cauza spune ca totul este in regula.
“Iluminat este, drumul este facut. Va astept la mine la birou pentru mai multe detalii”, si-a rezumat pozitia in aceasta problema Horea Sulea, primarul comunei Floresti.
Consiliul Judetean (CJ) Cluj ii poate sprijini pe floresteni in acest caz doar daca au si sustinerea primarului.
“Fiind in intravilanul comunei, noi nu putem interveni pe drumurile lor, asa sunt regulile. Eventual, i-am putea sustine financiar pentru modernizarea zonei din fondurile obtinute din TVA si sume si cote defalcate din impozitul pe venit, insa pentru asta primarul trebuie sa depuna un proiect”, precizeaza Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al institutiei.
In privinta gropii de gunoi, reprezentanta CJ Cluj le-a recomandat florestenilor sa faca o sesizare la Garda de Mediu.
“In tot judetul Cluj nu mai exista gropi de gunoi, toate au fost inchise, cu exceptia celei de la Pata Rat, care se va inchide si aceasta, o data cu deschiderea Centrului de management integrat al deseurilor”, a adaugat Trif.
Plangerile si protestele legate de conditiile si abuzurile din Floresti curg pe banda rulanta de ani de zile, se fac promisiuni si proiecte, insa pana acum solutiile intarzie sa se faca simtite.