Anchete

Colonelul Popescu de la IJJ Cluj, condamnat pentru luare de mită

Fostul adjunct al Inspectoratului, colonelul Ioan Doru Popescu a fost condamnat de Tribunalul Cluj la patru ani  și opt luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Direcția Națională Anticorupție Cluj l-a trimis în judecată, în martie 2017, pe fostul adjunct alături de jandarmul Vasile Bojan și fiica acestuia, Raluca Delia. Procurorii au descoperit că Doru Popescu a primit bani pentru ca anumite persoane să promoveze concursurile de ocuparea a unor funcții în cadrul IJJ Cluj.

În cazul familiei Bojan, Popescu a cerut suma de 2.000 de euro, pentru ca fiica jandarmului Bojan să promoveze un concurs pentru ajutor la bucătăria instituției.

„Inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a spus iniţial celor doi subofiţeri că vor ţine legătura, iar, în data de 21.10.2016, i-a chemat pe rând la el în birou unde inculpatului plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a pretins suma de 1.000 de euro, iar inculpatului plt. adj. şef Bojan Vasile — suma de 2.000 de euro, în schimbul facilitării promovării testării scrise de către candidaţii Chiorean Felician Cornel, respectiv Bojan Raluca Delia. Mai precis, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru le-a cerut inculpaţilor plt. adj. şef Chiorean Daniel Gheorghe şi plt. adj. şef Bojan Vasile să scrie pe o bucată de hârtie suma pe care aceştia sunt de acord să i-o remită pentru a le facilita celor doi candidaţi promovarea testării scrise. La acel moment, inculpatul col.(r) Popescu Ioan Doru nu le-a precizat acestora în ce va consta ajutorul pe care urma să îl acorde candidaţilor Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia în vederea facilitării promovării testării scrise, cerându-le doar să precizeze suma pe care sunt de acord să o remită pentru ca aceştia să fie ajutaţi. Inculpaţii plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe şi inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile au fost de acord să remită sumele sus-menţionate astfel că, în cursul aceleiaşi zile, 21.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru, în două tranşe, suma totală de 900 de euro, iar în intervalul 21—23.10.2016, inculpatul plt.adj.şef Bojan Vasile i-a remis acestuia suma de 2.000 euro. Inculpatul plt.adj.şef Chiorean Daniel Gheorghe i-a remis inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru şi restul de 100 de euro din suma pretinsă, la data de 24.10.2016, după ce fratele său, suspectul Chiorean Felician Cornel, a susţinut testarea scrisă”, se arată în rechizitoriu.”

 

Unul a scăpat, restul condamnați

Din ancheta inițială, procurorii l-au exclus la trimiterea în judecată pe plutonierul Daniel Chiorean. Astfel, Tribunalul Cluj a decis doar soarta membrilor familiei Bojan și a fostului adjunct Ioan Popescu.

Iată pedepsele primite de cei trei (fragmente din sentință):

 I. Condamnă pe inculpatul: col. (r) Popescu Ioan Doru, în baza art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 5 alin. 1 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată și săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, la pedeapsa de 4 (patru) şi 8 (opt) luni închisoare, cu executare în regim de detenţie, dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 3.000 euro, obţinută de acesta din săvârşirea infracţiunilor de luare de mită și menţine măsura sechestrului asigurător.

II. Condamnă pe inculpatul Bojan Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită și  săvârşirea complicităţii la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite la pedeapsa toală de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare (cu suspendare).

III. Condamnă pe Bojan Raluca Delia pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare (cu suspendare). Inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Pe lângă pedepsele de mai sus, instanța de fond a anulat și concursurile promovate de Raluca Bojan și Daniel Chiorean. Decizia dată de Tribunalul Cluj poate fi contestată la Curtea de Apel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *