Din oras

Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!

DE TOT RÂSUL, AVÂND ÎN VEDERE CĂ TOȚI RESPONSABILII ȘTIAU SITUAȚIA ÎNCĂ DIN 2015: Profesori, părinţi şi elevi ai Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca au deschis o petiţie publică prin care cer ajutorul în urma zvonurilor că liceul ar urma să fie mutat în Iris.

Sincer nu înțelegem agitația, alta în afară de nesimțirea comunicațională a madamei numite politic la șefia ISJ Cluj – care a lăsat să ”transpire” informația ca bârfă, cu privire la mutarea Colegiului Tehnic Anghel Saligny. La care se adaugă nesimțirea comunicațională a municipalității clujene care știe despre situație încă din anul 2015, dar a ales să nu comunice nimic. La care se adugă nesimțirea conducerii Colegiului care știa situația încă din 2015, dar a ales să tacă ca un căcat în iarbă. Tace, dar pute. În final cineva calcă în el.

În 2013, fostul Inspector șefal ISJ Cluj, Valentin Cuibus, declara pentru Transilvaniareporter.ro:

”Prevederile legale care au permis retrocedarea clădirilor în care funcţionează şcoli şi grădiniţe sunt criticate de şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus. „E mai mult decât ciudată situaţia. Adică retrocedezi clădirile unor culte deşi în ele funcţionează exact şcoli confesionale ale acelor culte. Şi acel învăţământ fiind de stat, după ce că ai dat bisericilor înapoi clădirile acum plăteşti din bani publici chirie. Legea e proastă. Măcar să fi putut compensa chletuielile facute pentru modernizarea şi întreţinerea acelor clădiri cu chiria. Trebuia să facem ca ungurii care au avut o singură lege pe retrocedări în care s-a spus clar că nu se dau înapoi în natură clădirile în care funcţionează şcoli sau spitale, iar despăgubirile plătite au fost de maxim 80.000 de euro. Şi s-a terminat totul în doi ani, or la noi după 23 de ani încă nu am rezolvat retrocedărileh, a declarat Cuibus.

Şeful ISJ Cluj a precizat că a reuşit ca măcar în cazul unui liceu clujean să renunţe la chirie. „Este vorba despre Liceul de Protecţie a Mediului de pe Horea pe care l-am comasat cu Colegiul Tehnic „Anghel Salignyh şi astfel nu mai plătim chirie. Nu se justifica această cheltuială deoarece acolo aveam copii puţini şi am putut să facem mutarea fără probleme astfel încât toţi să meragă la ore tot de dimineaţăh, a explicat Cuibus. În imobilul în care a funcţionat Liceul de Protecţia Mediului primăria clujeană a investit în ultimii 10 ani 8 miliarde de lei.”

Conform unui material publicat de site-ul Adevărul.ro, în 2014, ”Arhiepiscopia Romano-catolică a depus cereri de revendicare a sediilor unor licee cu renume în Cluj-Napoca, unde studiază atât elevi maghiari, cât şi români şi germani , fiind vorba despre instituţii multiculturale. Astfel, sunt cerute liceele de muzică, S. Toduţă,  de  coregrafie, liceul romano-catolic, un teren aparţinând  liceului Anghel Saligny şi Şcoala ajutătoare nr.1.”

Tema a fost reluată într-un material publicat în octombrie 2022 de Gazeta de Cluj, în care, fostul primar Gheorghe Funar, afirmă că pe lista retrocedărilor s-ar afla și clădirea acestui Colegiu (ceea ce se știa din 2014):

”Din lista cu cele aproape 180 de imobile din Cluj-Napoca retrocedate Ungariei, fostul edil al orașului a precizat pentru Gazeta de Cluj care sunt cele mai importante. Acestea sunt: Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Naţional „George Bariţiu”, Liceul „Gheorghe Şincai”, Liceul “Emil Racoviţă”, Liceul de muzică “Sigismund Toduţă”,Liceul de coregrafie, Grupul Şcolar Tehnofrig, Grupul Şcolar “Anghel Saligny”, Hotelul “Continental” (revendicat de Colegiul Reformat din Debrecen, Ungaria), Facultatea de Litere, Clădirea fostei Direcţii Agricole Cluj, Biserica Ortodoxă de pe Str. Viilor, Muzeul de Artă, Hotel Agape, Școala generală „Ioan Bob.”

Bine, era cât pe ce să nu pricepem de ce s-a retrocedat ceva ce s-a înființat la 1 septembrie 1966, până am ”gugălit” și am aflat că este vorba despre terenul pe care s-a construit acest ceva. Puteți citi, pe îndelete această HCL din 2015, să vă lămuriți. Atunci s-a constituit o Comisie care să negocieze răscumpărarea imobilelor și terenurilor retrocedate. Și scrie acolo:

”Menționăm că într-o situație similară se află imobilul-teren în suprafață de 346 mp, situat în incinta Colegiului Tehniv Anghel Saligny din Cluj-Napoca, Bulevardul 21 decembrie 1989, nr. 128-130, restituit domnului Schwab Emil Horst (deci nu ungur, nea, Funare! – n. red.), pentru care conducerea liceului a solicitat analizarea și identificarea unei soluții (…)”

Prin urmare, după aproape un deceniu, se pot agita profesorii, părinții și elevii de la ”Anghel Saligny”, până nu mai pot. Ce e retrocedat, retrocedat rămâne. Iar Comsia Primăriei, recte trompețica lui Boc, Dan Tarcea, Dan Tarecea, să ne explice ce a muncit și a negociat respectiva ”comiție”.

Iar Boc, dragul de Boc, dacă pe proprietar nu l-a chemat Sile Pușcaș, dragul de el nu și-a încordat mușchii să-i facă o expropriere în interes public domnului Schwab Emil Horst”