Politica

Colegiul Comisarilor Europeni adoptă un document care sprijină aderarea României la spațiul Schengen

Scris de 294

Colegiul Comisarilor a adoptat o poziție favorabilă aderării României la Schengen, a anunțat miercuri ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

”Pot să vă spun deja că rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă. Este o confirmare încă o dată că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen, dar este în același timp și un mesaj foarte puternic politic. Așa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplinește condițiile necesare, dar în același timp aderarea României reprezintă și un plus pentru securitatea Spațiului Schengen”, a spus Aurescu.

Poziția Comisarilor este consemnată într-un document în care se spune că “România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să implementeze complet acquis-ul (măsurile, n.r.) Schengen și să se alăture acestui spațiu de liberă circulație”.

“Admiterea lor este crucială pentru o încredere reciprocă întărită și continuă în Spațiul Schengen. Mai mult, admiterea acestor țări va contribui la eliminarea barierelor din interiorul pieței unice, mai ales în ceea ce privește facilitarea fluxului de transport, precum și în ceea ce privește impulsionarea competitivității Uniunii Europene și a potențialului de creștere.

Adăugarea personalului dedicat, cu înaltă pregătire din România, Bulgaria și Croația, a infrastructurii și a know-how-ului lor de ultimă generație la setul colectiv  de instrumente pentru gestionarea spațiului Schengen va stimula gestionarea frontierelor și securitatea în UE, în ansamblu”, se spune în documentul citat.

Extinderea Spațiului Schengen este promovată de actuala președinție cehă a Consiliului UE.

Cehia dorește ca statele membre să adopte o decizie în sesiunea care se desfășoară pe 8 și 9 decembrie, cu ocazia reuniunii Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Parlamentul din Olanda a adoptat luna trecută o rezoluție care spune că această țară nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

De asemenea, presa europeană a relatat la finele săptămânii trecute că, după ce Olanda a cerut “investigații suplimentare” în legătură cu statul de drept și corupția din România, și opoziția politică din Suedia se opune acum aderării țării noastre la Schengen.ULTIMA ORĂ

 • Acum 24 mins In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 51 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 1 hour Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 2 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 2 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 4 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 4 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 6 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 7 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 7 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 20 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE