Rautacisme

Coincidențe urbanistice: reabilitarea Parcului Feroviarilor se realizează în același timp cu „reabilitarea” rezidențială a zonei adiacente

Scris de 514

În Clujul în care metrul pătrat construit este cel mai scump din țară se întâmplă unele coincidențe administrativ-imobiliare. Primăria reabilitează vechile parcuri comuniste (pe care clujenii le cereau modernizate de ani de zile, dar care au fost lăsate până acum în paragină) și construiește noi parcuri (unde până acum existau doar promisiuni), în același timp cu privații care „reabilitează” zonele adiacente cu proiecte rezidențiale mai mici sau mai mari, uneori grandioase.

Aceste coincidențe contribuie la creșterea calității vieții clujenilor care cumpără apartamente în blocurile noi din preajma parcurilor înnoite. Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor a fost realizat, de pildă, pe un deal din capătul Bulevardului Muncii, într-o zonă îndepărtată de blocurile clujenilor de rând, dar aproape de un nou cartier de vile, edificat în ultimii ani peste deal. Parcul Armătura a fost lăsat de izbeliște de la Revoluție încoace, dar este acum în plin proces de modernizare. În apropiere răsar, culmea coincidenței, și proiecte imobiliare. Iar Parcul Feroviarilor, la care recent au debutat lucrările, este împrejmuit de clădiri rezidențiale noi sau în curs de edificare.

Că, în sfârșit, se reabilitează vechile parcuri comuniste ale Clujului este excelent, că se construiesc altele noi e minunat! Și că, pe lângă parcuri, apar, dintr-o simplă coincidență, și blocuri noi, este extraordinar pentru cei care își permit să își cumpere apartamente care le vor oferi poate cea mai scumpă, dar și cea mai bună calitate a vieții, clujenii nou împroprietăriți urmând a locui la doi pași de zonele verzi extinse și modernizate.

„Miercuri, 15 decembrie 2021, a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de «Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor».  Momentan, finanțarea va fi asigurată din bugetul local, urmând ca, după deschiderea liniilor de finanțare europeană, să fie accesată și finanțare din fonduri comunitare.

Spațiul propus spre modernizare cuprinde Parcul Feroviarilor, strada Parcul Feroviarilor și malurile râului Someș și presupune realizarea a patru obiective:

– Revitalizarea Parcului Feroviarilor – 53.457 mp: reconfigurarea aleilor, construirea de pavilioane, realizarea sistemelor de irigații, modernizarea iluminatului public, instalarea de mobilier urban modern;

– Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor – 8.496 mp – de asemenea, pe str. Feroviarilor nr. 2 este în stadiu de pregătire avansată proiectul unei creșe

– Amenajarea malurilor râului Someș;

– Realizare pasarele pietonale peste râul Someș.

Durata lucrărilor este de 20 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere. Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA, executantul fiind asocierea NORD CONFOREST (Leader), ECO GARDEN CONSTRUCT SRL”, putem citi pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Un parc complet refăcut, o stradă modernizată, o nouă creșă, zonă de promenadă pe malurile Someșului, adică tot ce trebuie pentru cea mai bună calitate a vieții celor care își permit să cumpere apartamente de la dezvoltatorii care, în această zonă foarte bună, vor oferi și cele mai bune prețuri!

Primăria nu a mai așteptat după banii europeni, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 3 ianuarie 2022, pe banii clujenilor. În definitiv, toți vom beneficia de această investiție publică, nu doar locuitorii noilor blocuri din apropiere. Până la urmă, e bine că apar în Cluj noile ansambluri imobiliare construite pe vechile străzi de case, fiindcă, chiar dacă ele riscă să blocheze traficului, în preajma lor se petrec coincidențe urbanistice benefice pentru clujeni – se mai reabilitează/construiește câte-un parc, câte-un pod, o creșă, se mai modernizează câte-o stradă.

Parcul Feroviarilor, un proiect de modernizare de mult așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de municipalitate prin concurs de soluții, la peste 550.000 de lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Teoretic, lucrările ar fi trebuit să debuteze în septembrie 2021. Tot atunci, arhitectul Vlad Rusu semnala lipsa fondurilor pentru realizarea acestui obiectiv de investiții.

„Concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat”, declara Vlad Rusu.

Însă, proiectul a demarat în final, din fonduri bugetare, cu posibilitatea de a atrage finanțare nerambursabilă pe parcurs, după cum a declarat primarul Boc în 16 septembrie 2021:

„Și o veste foarte bună: săptămâna viitoare voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor.

Este cel mai important proiect pe care-l avem acum, alături de malurile Someșului, ca amploare, și care va întări mult calitatea vieții în Cluj-Napoca, pentru că sunt proiecte extraordinar de importante.

Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate, acum finanțarea: o să avem de la bugetul local în prima parte și după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană, inclusiv linia de la fondul de mediu, pentru că am discutat cu ministrul Tanczos Barna să putem avea complementar asigurată finanțarea.

Dar vom începe pe bugetul local, pentru că dacă nu pornesc acum, pierdem licitația și trebuie să o luăm de la capăt.

Și atunci mi-am asumat să începem pe bugetul local cu găsirea surselor de finanțare.”

Când se vrea, așadar, se poate! Parcul Feroviarilor merge mai departe, la fel ca proiectele rezidențiale din zonă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE