Editorial

Coincidențe nefericite

Scris de 251

Istoria noastră e plină de coincidențe. Nici n-a apucat Burebista să smulgă toată vița de vie din ograda dacului liber și s-a trezit cu un cuțit în spate, fix în ziua în care Iulius Cezar murea dintr-un exces de fier în organism. Boală curată.

Cum o coincidență este și faptul că niciun conducător român, cu mici excepții, gen Ion Iliescu, n-a murit în patul său. Au suferit de boala trădării.

Alte coincidențe nefericite vin din proverbialul altruism românesc. Ne dorim atât de mult victoria, dar nu suficient ca cei care o obțin.

În primul război mondial, am ajuns să dăm cu opinca după nemți, în timp ce ei mâncau cârnaț cu caviar la București. De bucurie, le-am dat și bulgarilor Cadrilaterul și rușilor, că tot erau prin zonă, tezaurul. Noroc că ungurii n-au avut nicio pretenție.

În al doilea război mondial, am fost, din nou, frați cu nemții, până n-am mai fost. E o pură coincidență că ne-au găsit frații ruși rătăciți pe lângă o apă mare și ne-au adus acasă, unde ne-am predat franțuzește. Rușii au plecat după vreo 10 ani, dar noi nu ne-am dat seama decât după alți 30. Și e o pură coincidență că am ales tot comuniști și după Revoluție. Apropo de asta, e o coincidență că am făcut unica Revoluție din lume în care ne-am înfrânt.

Dacă e să vorbim de coincidențe mai recente, este o pură întâmplare că în noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține decese de Covid, după cum dezvăluie spotmedia.ro.

836 de persoane decedate din cauza unor afecțiuni provocate de infectarea cu Covid-19 nu au fost raportate de DSP-uri în noiembrie 2020, adică cea mai mare eroare din toată pandemia. Curată coincidență.

Diferențele dintre raportări apar după ce Vlad Voiculescu ne-a sugerat să ne renumărăm morții de coronavirus și de atunci tot găsim decese din trecut.

Să vedem o coincidență nefericită, de pe spotmedia.ro: „În intervalul 23.11.2020 (10:00) – 24.11.2020 (10:00) au fost raportate 196 de decese (129 bărbați și 67 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus”, se arată în documentul oficial publicat în data de 24 noiembrie. Opt luni mai târziu, după o analiză amănunțită a datelor și a rapoartelor de renumărare anunțate de direcțiile de sănătate publică, aflăm că în data de 24 noiembri au decedat, de fapt, 237 de persoane. Cu 41 mai multe decât fuseseră anunțate inițial.”

41 de morți neraportați în campania electorală e o coincidență la fel de mare ca o valiză cu documente Tel Drum găsită pe câmp de un sătean din Teleorman, care a contactat imediat un jurnalist de la Rise Project. Că așa sunt toți țăranii din România, au Rise Project pe speed dial.

Jurnaliștii de la spotmedia.ro scriu că în toată luna noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, guvernul condus de Ludovic Orban a raportat mult mai puține decese. Ceea ce e o coincidență odioasă. Chiar nu cred că niște politicieni ar fi în stare să înfrumusețeze niște cifre, în scop electoral.

O spune și Andi Manciu de la PNL, care în noiembrie 2020 era coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică: „Erorile de raportare nu au avut legătură cu politica.” Vedeți? După cum spuneam, doar o coincidență nefericită.

Coincidență sau nu, cea mai mare diferență de decese s-a înregistrat în 1 decembrie, când România a dat de băut. Raportarea de la acea dată arăta 199 de morți, iar după revizuire s-a aflat că au fost, de fapt, 253.

Observăm o preocupare, întinsă pe toată luna electorală noiembrie, de a păstra decesele sub 200. Dar asta e, după cum spuneam, doar o coincidență de-a dreptul obscenă.

spotmedia.ro mai scrie că: „În luna noiembrie, reprezentanții Guvernului au raportat 4.166 de persoane decedate. După revizuirea datelor cerută de minister direcțiilor de sănătate publică, s-a constatat că în această lună au decedat 5.002 persoane. Din totalul de 34.286 de decese înregistrate, 3.513, adică 11,4%, au fost raportate în perioada procesului de revizuire a datelor, început în data de 28 mai și care continuă și astăzi.”

Important e că alegerile s-au desfășurat în deplină siguranță, a ieșit „cine trebuie”, ce a fost înainte și după vot sunt doar niște coincidențe mai mult sau mai puțin fericite.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 20 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 20 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 21 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE