Politica

Codul Administrativ a fost modificat: pensii speciale pentru primari și eliminarea pragului de 20% pentru limba maternă a minorităților. Municipalitatea clujeană tace mâlc

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind Codul administrativ, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 33 împotriva şi 15 abţineri. Principalele prevederi care au fost modificate se referă la acordarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ. Eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în instituțiile statului.
 
Am adresat câteva întrebări Primăriei clujene, dar și reprezentanților Consiliului Județean. Însă, din păcate, nici unul dintre aleșii locali nu și-a asumat nici o reacție oficială în privința acestor modificări. 
 
Astfel, am adresat câteva întrebări primarului Emil Boc, viceprimarului Dan Tarcea, președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe; primarului comunei Forești, Horia Șulea; primarului municipiului Turda, Cristian Matei.
 
– Cum apreciați adoptarea Codului administrativ? 
 
– Sunteți de acord cu noile prevederi, precum pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de CJ?
 
 – Sau cea care prevede că pot avea calitatea de PFA? 
 
– Ori cu eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităților naționale în instituțiile publice, precum și cu montarea plăcuțelor bilingve?
 
După cum menționam deja, nici unul dintre reprezentanții municipalității ori ai forului județean nu au comentat în nici un fel adoptarea Codului Administrativ.
 
Iată principalele modificări aduse de adoptarea Codului Administrativ:
 
Pensiile speciale – Una dintre prevederi este cea referitoare la pensiile speciale ale aleşilor locali care, la încetarea mandatului acestora, vor fi suportate din bugetul de stat.
 
Modul de calcul al pensiei speciale pentru aleșii locali este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numărului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
 
Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate.
 
De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică.
 
Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.
 
Eliminarea pragului de 20% – Printre prevederile proiectului legislativ se numără eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve.
 
Calitatea de Persoană Fizică Autorizată – O altă modificare în proiectului adoptat de deputaţi luni, le permite aleşilor locali să poată fi persoane fizice autorizate (PFA) sau „persoane care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială”.
 
Funcțiile publice – Funcția de arhitect-șef nu mai este funcție publică de niciun fel (acum funcție publică specifică de conducere), astfel că primarii pot scăpa de arhitecții-șefi care nu vor să emită avize și autorizații care încalcă legea. În plus, a fost eliminat din Cod articolul care prevedea că funcționarii legii beneficiază de protecția legii atunci când sesizează fapte pe care le consideră nelegale.
 
Patrimoniul –  deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent.
 

PS: Atât Alin Tișe, Dan Tarcea, cât și Emil Boc sunt niște nesimțiți care au impresia că a comunica se face selectiv și numai cu jurnaliștii care le plimbă microfonul moale pe sub nas. Am vrut să-i întrebăm pe acești nesimțiți dacă mai e cineva in politica din ţara asta care nu primeşte pensie specială? Dacă nu le e ruşine? Ce drac de „merite” au toţi specialii ăştia? De ce copiii noştri se vor speti muncind ca să ţină în puf clasa politică a anilor aceştia? Și mai au tupeul să ne zică că numai Dragnea fură de la copii! Dar ce să te aștepți de la niște nesimțiți care mimează democrație în timp ce se înconjoară de yes-mani și de la niște lași incapabili să vadă dincolo de umorile lor personale? Cu rușinea pe care ar trebui să o simtă ei, anticipez anii electorali care sunt pe țeavă să vină și căciuleala la care se vor deda. (Victor Lungu, redactor șef Ziar de Cluj)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *