Conducerea Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) s-a schimbat în urmă cu o lună și jumătate, dar evenimentul a fost atât de lipsit de importanță încât nimeni din presă nu a relatat nimic. Noul președinte este Codruța Simina. Ea l-a înlocuit pe Remus Florescu. Am fost curioși care sunt planurile noii conduceri și dacă va resuscita asociația, care a fost letargică în perioada lui Florescu. Surpriză! Codruța Simina nici nu știe exact câți membri are APPC, nici nu prea există planuri concrete pentru perioada 2021 – 2022 (pe motiv că lumea a fost în concediu și nu au avut timp să pună la cale nici un plan concret) și, foarte probabil, nici nu prea cunoaște statutul APPC. Mai mult, noul președinte vrea să continue linia fostului președinte.
Din discuția telefonică pe care am avut-o cu Codruța Simina, jumătate au fost bâlbe și vorbe cam isterice, mascate sub un calm aparent. Abia spre final, noul președinte ne-a transmis câteva informații despre planurile de viitor, care sunt de fapt niște încercări, așa cum reiese din afirmațiile conducerii APPC.
Redăm mai jos mare parte din conversația telefonică dintre redactorul de Ziar de Cluj și Codruța Simina:
Ziar de Cluj: Consideri relevantă asociația atâta vreme cât nu toți jurnaliștii din Cluj fac parte din ea? De exemplu, cei din trustul lui Liviu Alexa care au dorit să se înscrie în asociație au fost refuzați.
Codruța Simina: Consider relevantă orice fel de asociație profesională în presă, în condițiile în care există foarte puține la nivel național și în condițiile în care jurnaliștii, în general, sunt reprezentați foarte prost.
Despre jurnaliștii respectivi, bănuiesc că au existat niște justificări care țin de statutul asociației?
Ziar de Cluj: Statutul fiind care?
Codruța Simina: Statutul asociației e un document care se găsește pe site-ul asociației și care reglementează activitatea, accesul membrilor, excluderea membrilor, așa cum există un statut pentru orice asociație.
Ziar de Cluj: Poți să îmi spicuiești puțin din statut? Pentru că așa îmi și răspunzi la întrebarea anterioară.
Codruța Simina: Păi hai să vedem. Spune-mi pe ce motiv nu au fost acceptați? Că eu cred că ei au primit o argumentare atunci când au fost refuzați.
(Nu s-a primit nici o argumentare în scris. Cosminei Fernoagă îi era frică că-i fură Alexa asociația și atunci a blocat, cu de la sine putere, alegerile de noi membri pentru după alegerile interne. Eu, de exemplu, care eram în conflict de atâta vreme cu această asociere de funcționari de presă și, totuși, am decis să fac pace în numele interesului de breaslă și să îmi depun cererea de admitere, am considerat jignitor aceste ”delay”. Mai ales venit din partea unora cărora le-am fost redactor șef, secretar general de redacție și știam cam cât de ”profesioniști” sunt. Mai ales când acesta nu a fost justificat niciodată, în vreun fel, de atunci. Și vorbim despre anul 2016! Nici măcar nu mi s-a mai comunicat ceva cu privire la cererea depusă, ceea ce spune destule despre spiritul de gășcari care-și pasează conducerea în familie – nota Victor Lungu)
Ziar de Cluj: Activitatea APPC s-a diminuat mult. Cel puțin nu s-au făcut publice rezultatele activității APPC, în afara unor comunicate de presă împotriva lui Liviu Alexa și apariția unui anuar.
Codruța Simina: Până la urmă ce facem aici? Facem un proces al asociației?
Ziar de Cluj: Nu facem nici un proces. Eu îți adresez niște întrebări și tu îmi răspunzi. Nu este vorba despre nici un proces al asociației. Eu îți spun că din afară asta se vede: doar niște comunicate de presă și un anuar.
Codruța Simina: Așa o vezi tu din afară.
Ziar de Cluj: Ce se întâmplă de fapt? Ce face asociația, ce se întâmplă în interior?
Codruța Simina: Nu am ce să îți spun ce se întâmplă în interior. E o asociație profesională. Eu cred că tu poți să evaluezi activitatea în funcție de criteriile tale, ceea ce ai toată libertatea să faci.
Asociația face exact ceea ce zice statutul APPC că trebuie să facă.
Ziar de Cluj: Adică?
Codruța Simina: Reprezintă comunitatea de jurnaliști.
Ziar de Cluj: Cum îi reprezintă?
Codruța Simina: Depinde de cum au nevoie să fie reprezentați. Nu înțeleg ce aștepți să spun. Avem în fiecare an premiile pe care le dă Asociația pentru activitatea jurnalistică, materialele care iau premii sunt evaluate în fiecare an de un juriu foarte serios. Ce ți se pare că lipsește din această reprezentare a presei?
Ziar de Cluj: Nu se vede nimic concret. Și tu acum nu mi-ai dat exemple concrete despre modul în care asociația reprezintă jurnaliștii.
Codruța Simina: În ultima lună și jumătate? Nu, nu am făcut nimic în afară de faptul că ne-am întâlnit și am încercat să ne stabilim niște obiective pentru următorii doi ani.
Ziar de Cluj: Asta vreau să îmi spui. Ce ați făcut până acum, ce se dorește să se facă pe următorii ani? Se schimbă ceva față de anii anteriori?
Codruța Simina: Orice schimbare în activitatea asociației trebuie să vină, conform statutului, din inițiativa membrilor. Nu știu dacă ai citit statutul, dar nu eu voi fi cea care ia decizii acolo, ci o să respect ceea ce hotărăsc colegii mei cu majoritate, ideile ajung la colegiul de conducere, unde se votează. Președintele are rol de reprezentare.
Ziar de Cluj: Ați reușit să faceți un plan de activități pentru 2021 – 2022?
Codruța Simina: Am reușit să schițăm niște lucruri pentru că am fost în concedii toată luna august. Odată ce se întoarce toată lumea din concedii, vom mai lucra.
Ziar de Cluj: Câți membri are asociația?
Codruța Simina: Nu știu exact.
Ziar de Cluj: Aproximativ?
Codruța Simina: Aproximativ undeva 50.
Ziar de Cluj: Printre persoanele respective sunt și bloggeri, vloggeri?
Codruța Simina: Printre membri sunt persoane care la vremea respectivă respectau crieteriile pe care le dădea statutul. Nu am stat să fac o analiză. Dacă te uiți un pic la statut, acolo se reglementează clar care sunt atribuțiile mele și ale celorlalți.
Ziar de Cluj: Care sunt atribuțiile tale și ale celorlalți?
Codruța Simina: Vrei să îți dau un link cu statutul?
Ziar de Cluj: Nu. Vreau să îmi spui tu, dacă poți. Dacă nu, pot să mă uit și eu pe site.
Codruța Simina: Păi asta e ideea. Cred că cel mai bine e să mergi la document.
Ziar de Cluj: Ok. Bine atunci.
Abia după opt minute de convorbire telefonică, Codruța Simina ne-a precizat că “au mai avut loc și talk-uri, care au avut loc în fiecare an, cu excepția anului trecut când pandemia nu ne-a permis asta. În fiecare an am avut premiile, traininguri online. Au mai avut loc și procese în care APPC a încercat să își protejeze membrii pe de o parte și să determine autorități publice să respecte Legea 544 privind liberul acces la informații de interes public (procesul cu Primăria).
Chiar la finalul conversației, am mai aflat că s-au făcut „niște întâlniri în care am încercat să ne dăm seama pentru că anul acesta există niște fonduri europene destinate direct presei. Am încercat să ne dăm seama cum putem să facem în așa fel încât să aducem niște cursuri sau niște finanțări pentru publicațiile locale, în măsura în care ele vor vrea să aplice. Mai avem pregătite niște evenimente, dintre care unul să ajute presa locală să se întâlnească și să treacă peste anul și jumătate de izolare pe care l-am avut și în același timp să continuăm evenimentele clasice pe care le face APPC la același nivel pe care l-a lăsat Remus Florescu – premiile și talk-uri cu invitați din presa internațională.