Din oras

Codin Maticiuc încearcă să ajute reabilitarea Spitalului de Ortopedie Cluj: “Cel mai în paragină spital, am călcat pe un porumbel mort, aici se pot face filme de groază” (…) “Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva la Cluj”

Scris de 258

Codin Maticiuc și-a propus să strângă bani pentru Spitalul de Ortopedie Cluj, despre care spune că este “poate cel mai în paragină pe care l-am vizitat”. Acesta a participat la Sports Festival și de Rusalii s-a întâlnit cu Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

“Am venit cu #spitalepublicedinbaniprivati, cu o parte din ambasadorii fundației la un cross menit să strângă bani pentru fundație. Lângă mine au fost sportivi, muzicieni, standuperi și influenceri de tot felul. Au alergat și au îndemnat pe alții s-o facă. Oameni (…) Probabil că nu o să le placă să-și vadă numele aici dar în ultima seară petrecuta la hotel, familia Ciorcilă a făcut o donație considerabilă pentru renovarea secției de nefrologie pediatrica de la Fundeni. Oameni. Și pentru că mă aflam la Cluj, am zis sa fac o vizită și la un spital din localitate ca să dau o mână de ajutor, imediat după Sports Festival, luni – în ziua de Rusalii”, a povestit Maticiuc pe Facebook.

Acesta spune că și-a dat întâlnire cu Claudia Gherman, managerul Spitalului Județean Cluj, în curtea Spitalului de Ortopedie.

“Șoferul doamnei manager era chiar fiul dânsei. Știți cum vă puteți da seama extrem de repede de caracterul unui om? După copii. Cum sunt îmbrăcați, cum sunt educați, vocabularul, atitudinea. Puștiul era cea mai bună carte de vizita a mamei. Al doilea semnal că mă aflam înaintea unei doamne pe cinste a fost prima ei frază: «Bine ați venit, ce bine ca ați venit acum de Rusalii când e liber că am mai mult timp să vă arăt tot!». Da. Un bugetar, în ziua lui liberă bucuros de șansa de a atrage investiții private într-un spital de stat. Normalitate o să ziceți?  Vreți sa știți câți m-au refuzat (tot din Cluj) pe motivul că acum m-am găsit și eu când e liber? Nu vreți. Familia Gherman era în fața mea, privindu-mă cu speranță. Oameni”.

Mizeria de la Ortopedie

“Am intrat în spital, poate cel mai în paragină pe care l-am vizitat de când fac asta. Nu mă așteptam să fie tocmai la Cluj. Au nevoie de lucrări de rezistența, de consolidare. Au nevoie de reparații la acoperiș, plouă în saloane! Au nevoie de targi, nu e una întreagă. Au nevoie sa le fie refăcută fațada și intrarea cu o rampă ca lumea, cea din spate are o pantă abruptă. Au nevoie de aparatură, au nevoie de instrumentar chirurgical. Au nevoie de TOT, au nevoie de ORICE. M-am plimbat pe holurile sumbre, am fotografiat și am filmat sumbrul peisaj. De la etajul doi am privit în hăul unui lift care nu s-a mai montat niciodată. Apă de ploaie se stransese acolo, neagră de la mizerie și timp, pe alocuri acoperită de peturi de Cola și Fanta la doi litri. Un monstru sălășluiește acolo, unul care se hrănește cu plastic și speranța oamenilor care vin să-și trateze oasele rupte”, a descris Codin Maticiuc situația.

Spital de un secol

“Am urcat într-un fel de mansardă, ca sa vad situația acoperișului. Filme de groază de buget se pot face acolo. Când am intrat am călcat pe un porumbel mort, alții își făceau de cap deasupra mea. Un al doilea porumbel mort m-a făcut să realizez că un alt monstru își făcea veacul pe acolo, unul care se hrănea cu păsări și picături de ploaie. Un al treilea monstru și-a făcut de cap cu siguranță prin câteva saloane, altfel nu-mi explic situația în care le-am găsit. Vreau să vin la Cluj, vreau să schimb ceva la acest spital unde conducerea e deschisă și dornica să facă treaba. Am nevoie și de voi. Spitalul vizitat are 102 ani, este primul spital de ortopedie din România și s-a numit inițial Regina Maria. Dați share va rog acestei postări, poate ajunge până la conducerea lanțului de spitale private Regina Maria. Dacă tot fac bani din asta poate li se pare oportun să reinvesteasca alături de noi în originalul Regina Maria”, a încheiat Codin.

Corpul de Control al ministrului Sănătății trimis la Ortopedie

Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj ar fi trebuit reabilitate și modernizate încă din 2019, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență a avut nu mai puțin de trei licitații anulate (iulie 2019, septembrie 2019 și octombrie 2019) în ceea ce privește lucrările de modernizare la Ortopedie, reușind abia în ianuarie 2020 atribuirea contractului de lucrări. Valoarea acestuia era estimat la suma de 22,4 milioane lei fără TVA cu o durată a contractului de 19 luni. În iulie 2020, contractul de lucrări a fost atribut firmei Depisto Star SRL cu o valoare de 21,9 milioane lei fără TVA.ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 18 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 21 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 22 hours FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 23 hours Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 23 hours Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE