In vizor

Coafezele şi manichiuristele, în vizorul ANAF. Ce obligaţii de plată au?

Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează, la nivel național, începând cu luna martie un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care prestează activități de înfrumusețare/întreținere corporală, continuând astfel inițiativa, demarată în 2022, de a sprijini contribuabilii din acest domeniu în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale ce le revin (înregistrare, declarare, plată).

Astfel că pentru început, ANAF derulează o campanie de informare, urmând ca abia ulterior să începă verificările şi să aplice amenzi celor care nu îşi plătesc dările la stat.

„Programul de conformare își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care vor realiza venituri din activități de  înfrumusețare și întreținere corporală. O informare adecvată va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul penalizărilor/amenzilor în cazul unor controale sau inspecții fiscale. Grupurile țintă ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obțin venituri din acest gen de activități (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor școli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) și, pe de altă parte, angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc.”, potrivit unui comunicat ANAF.

ANAF a publicat deja pe site un tutorial despre cum trebuie să completeze declarația de venituri persoanele care efectuează activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală.

Dacă aceștia înregistrează un venit între 18.000 şi 36.000 de lei pe an, CAS-ul este 0 sau opțional, însă CASS-ul este 1.800 de lei.

Dacă se depășește pragul de 36.000 de lei pe an şi se ajunge la 72.00 de lei pe an, CAS este 9.000 de lei, iar CASS este 3,600 de lei.

Dacă venitul depășește plafonul de 72.000 de lei pe an, CAS-ul la fi 18.000 de lei, iar CASS-ul va fi 7.200 de lei.

Recent, în spaţiul public s-a iscat o întreagă dezbatere cu privire la faptul că o tânără de 20 de ani din Bucureşti a postat pe TikTok un video în care susţine că a câştigat 2000 de lei într-o singură zi.

„Abia aștept să intre ANAF-ul în astea…nu tu carte de muncă…nu tu asigurare medicală…nu tu taxe” , comenta atunci un internaut. 

Iată că dorinţa i s-a îndeplinit şi se pare că ANAF intenţionează să verifice mult mai atent activitatea manichiuristelor.