Eveniment

CNAIR aşteaptă de la guvern să accepte noi corecţii de preţ după ce UMB a avertizat că opreşte lucrările la autostrăzi

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), anunță că în procesul de avizare este o nouă Ordonanță de Guvern care prevede corecții de preț în construcții, după de compania UMB, care are în lucru și 3 tronsoane din Autostrada Transilvania, a anunțat că va sista activătățile pe șantiere de săptămâna viitoare.

Creșterea prețurilor la meteriale de construcții pune în pericol investițiile în infrastructură. Compania condusă de familia Umbrărescu, UMB, a notificat CNAIR că sistează lucrările la toate sectoarele de autostradă pe care lucrează, începând de săptămâna viitoare.

Motivul este acela că formula de ajustare a prețurilor nu acoperă creșterile reale de costuri.

Cei de la Asociația Pro Infrastructură susţin că CNAIR le promite constructorilor de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor, lucru care nu s-a întâmplat.

CNAIR a transmis marți, că UMB este un partener pe care compania îl consideră serios și că au fost luate permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare.

„În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.

CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare”, au precizat reprezentanții CNAIR.

Potrivit reprezentanților CNAIR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a inițiat o nouă Ordonanța de Guvern care va îmbunatăți aplicarea acestor corecții de preț.

„Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.

Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene.

Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene”, au transmis cei de la CNAIR.

UMB, are în lucru și tronsoanele Nădășelu-Zimbor, Zimbor-Poarta Sălajului și Nușfalău-Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania.

 

(Sursa: CNAIR)