In vizor

CMID, un sac fără fund: Consiliul Județean plătește 180.000 lei unei firme ca să îi scape de responsabilitate

Cluj-Napoca aproape că nu mai are unde să își pună gunoaiele din cauză că rampa temporară a Regiei Autonome a Domeniului Public dă în supraplin, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor tot nu este gata, dar Consiliul Județean angajează firme care să le ofere analiză și asistență pentru a-i scăpa de responsabilități. Totul este plătit din bani publici, bineînțeles. Forul județean a scos la licitație un contract în valoare de 180.000 lei pentru servicii de analiză și consultanță tehnică pentru fazarea Centrului de Deșeuri. Anul trecut a mai avut un contract de asistență, în valoare de 90.000 lei.

Printre altele, firma care va semna contract cu Consiliul Județean are următoarele responsabilități:

– analiză şi suport în stabilirea gradului de îndeplinire a condiţiilor contractuale și în soluţionarea eventualelor inconsistenţe;

– acţiuni permanente de limitare a responsabilităţilor beneficiarului cu privire la conflictele de proiect apărute (erori/inconsistenţe de proiectare, inconsistenţe în cerinţele beneficiarului, influxuri financiare, întârzieri, analiza soluţionării din partea inginerului);

– asistenţă în analizarea în vederea declarării şi aprobării sub-antreprenorilor;

– asistenţă în soluţionarea conflictelor legate de condiţiile fizice imprevizibile;

– analiză în vederea evaluării Programului de Execuţie;

– asistenţă în aplicarea şi gestionarea procedurilor privind plăţile aferente sau care intervin în perioada contractelor de lucrări;

– asistenţă procedurală în cazul rezilierii de către beneficiar;

-asistenţă procedurală cu privire la suspendarea lucrărilor de către antreprenor;

-asistenţă procedurală cu privire la rezilierea de către antreprenor

Costurile proiectului CMID au crescut de aproape patru ori de la începerea lucrărilor până acum. Prima celulă ar trebui să fie gata în aprilie, potrivit celor mai recente termene vehiculate de conducerea județului.

În 2012 a fost semnat contractul dintre Consiliul județean și Asocierea Atzwanger, Ladurner Implanti, SC Confort și SC Vel Service pentru valoarea de 107,5 milioane de lei. În 2014, contractul a fost reziliat deoarece lucrările executate au fost neconforme (nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la celula de depozitare din cadrul CMID, calitatea nesatisfăcătoare a umpluturii din digul perimetral, calitatea nesatisfăcătoare a execuţiei digului, nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la sistemul drenant al subcelulelor 1 şi 2 și a calității materialului folosit la stratul drenant).

La sfârşitul lunii noiembrie 2016, Consiliul Judeţean Cluj semna contractul de lucrări la Centrul de Management Integrat al Deşeuri (CMID) cu Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro şi termen de realizare de 14 luni. Nici această asociere nu s-a dovedit a fi cea care să poată finaliza într-un final acest proiect. După ce că nu a reușit să respecte termenele stabilite, a încercat să obțină fonduri suplimentare de la Consiliul județean și când nu a reușit a solicitat rezilierea contractului.

Astfel că din august 2019 CMID a devenit responsabilitatea RADP Cluj-Napoca, regie aflată în subordinea primăriei, care a câștigat lucrarea fără licitație. Valoarea proiectului ROIECTAREA ȘI EXECUȚIA CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL CLUJ -lucrări în regim de urgență este de 10 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *