In vizor

”CLUJUL VERDE” PUTE DE GUNOAIE ÎNGROPATE. Cum s-a făcut o ”românească” cu deșeurile îngropate în Parcul Feroviarilor: o parte au fost scoase de ochii lumii, ce-a rămas s-a amestecat cu pământul și a fost reintrodus în groapă

Scris de 1000

Joi seară pe la 15:30 au început sa scoată gunoiul din groapa. O parte a fost transportată undeva, alta a rămas la marginea gropii. Apoi, un excavator și un buldozer au fost puse la treabă. La prima vedere, se pare că amestecă gunoiul cu pământul din gramada de lângă groapă, iar buldozerul împinge amestecul în groapă.

Mai jos: o filmare cu ”româneasca” de la Parcul Feroviarilor

”Joi înainte să se termine programul de muncă am observat un grup mai mare de muncitori în jurul gropii, printre care era o persoană cu o vestă verde reflectorizantă, dar n-am putut citi ce scrie pe ea. Nu mi-am putut da seama dacă e vreun inginer sau de la vreo autoritate.” – ne-a transmis cititorul Ziar de Cluj.

Dar ia să vedem noi un lucru, vorba activistului clujean Szakats Istvan, despre ”noua ctitorie verde de 5.7 hectare a Municipiului Cluj-Napoca”:

1. Distins Nordconforest SA,
Din planurile de amenajare a parcului (vezi imagini) rezultă că nu ați avut absolut niciun motiv să săpați acea groapă imensă exact acolo. Pe planșe acolo apare Obiectul 1. 1. 3. 5. Relief Artificial Movilă 5 și Obiect 1. 10. Loc de joacă pentru copii. În octombrie 2022 încă nu era acolo nicio groapă (v. imagini). De pământ nu puteați avea nevoie – se vede că aveați deja un munte întreg lângă.
Cu ce motiv ați săpat deci gropoiul ăla acolo, altul decât exact acela de a scăpa într-însul, premeditat, câteva zeci de metri cubi de gunoi – pe care pur și simplu nu aveați chef să-l duceți în altă parte?
2. Distins ISC Cluj,
nici n-are sens să mai enumăr toate sesizările la care nici măcar n-ați binevoit a răspunde în ani. Hai totuși una, așa de nostalgie: ravagiile făcute la Hotel Continental, modificări ilegale, șaprantă care curge, Apostu / Bene, rings a bell? Da, știu, mehmeh.
Vizavi de speța de azi: pe poze și videouri se văd aduse cu camioanele și îmburdate în groapă, zeci de metri cubi de moloz din demolări, țevi de canalizare, uși, traverse, bidoane, fiare beton, nailoane, obiecte mari. Hai, poftiți la fața locului (știu, deja ar fi un efort imens) și constatați că, din nou, Totul e În Regulă.
3. Distinsă Gardă de Mediu Cluj-Napoca,
Istoria noastră comună e lungă cu Parcul Feroviarilor. În vara 2011, când “prietenul lui Băsescu” concesionarul Pászkány a defrișat fix această jumătate de parc, noi, cetățenii Clujului, am depus 47 de petiții până ați binevoit pofti la fața locului pentru a constata măcelul. Și ați constatat… și ați și dat-o în scris… că a fost o doborâre de vânt. Atunci cetățenii au chemat peste dumneavoastră GNM-ul mare de la București ca să vă corecteze. Și ăia v-au corectat. Iar cetățenii v-au decernat premiul Orbii Urbii. Poate îl mai aveți undeva pe perete.
Privind speța de față. Nici nu mai binevoiți pofti până la fața locului. Binevoiți poate doar a vă uita la poze. Comparați gradul de umplere al gropoiului săpat cu movilușca de goz, scoasă din gropoi până aseară. Hai, ziceți că tot gunoiul îmburdat acolo a și fost scos. Parcă vă și aud: “Adevărat așa este!”.
4. Distinși cetățeni al Clujului,
am avut acum patru-cinci decenii, un Parc al Feroviarilor la Cluj. Întreținut, cu o fântână arteziană în mijloc, cu alei, cu un orășel pentru copii, cu un brad imens iarna, și cu un trenuleț foarte popular, care ducea copiii roată tot anul. Apoi, după ’90, parcul fost lăsat în paragină – ca apoi să poată să fie prăduit de Patronul bine mufat la Partid și Primărie.
Așa că începând cu 2011, a fost nu Primăria, ci tot noi, cetățenii “isterici” ai orașului – ca să cităm un mare primar contemporan, care am organizat zeci de acțiuni, proteste, jamming-uri instituționale, petiții și dări în judecată ca să oprim prăduirea (și) acestui spațiu public. Ca Parcul Feroviarilor să revină orașului. Și exact așa s-a și întâmplat. Am câștigat. A fost una din cele mai importante fapte de armă, înfăptuite de cetățeni. Parcul Feroviarilor a revenit orașului, iar marele nostru primar ne-a și mulțumit-o public. O adevărată onoare. Nu putem acum decât să re-mulțumim – tuturor instituțiilor care se asigură că revine în halul asta.
5. Distinsă mămică, (poate) soție de IT-ist care o să locuiești într-unul din superblocurile din jurul Parcului,
tu și cu bărbățelul tău o să dați câteva zeci de mii de euro în plus pe apartamentul ăla al vostru, tocmai pentru că e taman lângă acest parc minunat. Și în timp ce bărbățelul tău poate bate la tastatură ca să plătească rata la creditul luat pe 30 ani, tu o să împingi căruciorul cu copilașul vostru, idilic așa, pe alee. Și habar nu o să ai că de fapt calci pe zeci de metri cubi de gunoi. Îmburdați acolo premeditat, cu dedicație, pentru tine și pentru plodul tău, și pentru cine-a mai călca peste însul.
6. Distins copilaș,
cu mami care se uită la tine drăgăsos de pe banca cu USB și cu tati care bate cod în apartament, habar nu ai tu cât gunoi zace sub locul ăla frumos de joacă pe care crești tu cetățean binecuvântat al Municipiului Cluj-Napoca.
ZGÂRCIOBII CLUJULUI, SAU PUR ȘI SIMPLU NEEDUCAȚI? Nordconforest SA este firma care a făcut și Parcul Clujenilor. Oare ce au îngropat acolo? Adică milionarii Clujului, abonați la toți banii publici pe care-i doresc, aruncă gunoiul sub parc?
Adică nu au o mie de lei să-l ducă în locurile legale de depozitare? Înțelegem că Nordconforest SA, a fost ”muncaș” și la CMID – poate de acolo au rămas cu reflexul ascunderii gunoiului sub preș, că nu ne putem închipui că frații Așchilean nu au cei 7 ani de la casa mamii și tatălului lor și să nu fi fost educați să nu arunce gunoiul altundeva decât la gunoi.
AȘTEPTĂM, ÎN CONTINUARE, UN RĂSPUNS, O INFORMARE, CU PRIVIRE LA MĂSURILE LUATE ȘI AMENZILE APLICATE, DE LA AUTORITĂȚILE STATULUI!


ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE