In vizor

Clujul va avea aquapark la Chinteni. Cât a durat construcția unor investiții similare în alte județe

Cluj-Napoca nu a reușit să aibă aquapark, deși primarul Emil Boc vorbește de ani buni despre acest obiectiv de investiții. Între timp, orașe mult mai mici din țară au reușit ceea ce Clujul nu a putut sau nu a vrut. Dacă Boc nu s-a mobilizat, i-a luat-o înainte Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni. Este foarte probabil ca această comună să aibă aquapark înaintea orașului de cinci stele. 

La Cluj-Napoca, proiectul de construcție a unui aquapark este de ani de zile în stand-by. Ne-au depășit alte județe precum Bihorul și Hunedoara, și în maxim 3 ani ne va depăși o comună situată la 10 kilometri de Cluj-Napoca. Dacă Emil Boc îi scaldă numai cu vorba pe clujeni în apele imaginare ale unui aqaupark și este blocat în chichițe juridice, Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni tace și face. Suciu a reușit să obțină fonduri pentru două locuri de agrement – locuri de cazare, un SPA lângă lac și aquapark – unde se vor putea distra până la 7000 de oameni.

Toate primăriile ar fi putut să depună proiecte de finanțare la Ministerul Turismului, dar pe listă s-au regăsit doar două primării din județul Cluj: Băișoara și Chinteni. Amândouă au obținut bani de la Minister. Lucia Suciu a bifat deja cel mai important pas din proiectul aquapark și este încrezătoare că nimic nu îi va sta în cale. 

„Toată documentația a fost depusă în luna ianuarie a acestui an la Ministerul Turismului. Partea de finanțare a fost aprobată, urmează să mă deplasez spre București cu tot ceea ce înseamnă avizele pentru această investiție. Dar cel mai important pas, aprobarea finanțării, s-a realizat. O dată aprobată această finanțare nu văd de ce nu s-ar realiza. Că discutăm de 5 luni în plus sau de 5 luni în minus, aici sunt factori care nu mai depind de mine. Discutăm despre o licitație publică, poate fi o contestație și atunci termenul se prelungește. Anul viitor va fi licitația publică, eu preconizez că de la data adjudecării licitației, în 2 ani de zile, lucrarea va fi finalizată”, a declarat Lucia Suciu pentru Ziar de Cluj.

Primarul comunei Chinteni vrea să construiască un aquapark care să nu se încadreze în niciun șablon, iar atuul zonei este terenul ușor înclinat. Autoritățile din Chinteni estimează că vor reuși să ofere un aquapark unic în Transilvania, în care vor fi tuneluri cu apă, fântâni subterane și un bazin foarte adânc.

„Este un proiect amplu, care se derulează pe 6 hectare. Va fi un aquapark unic în Transilvania. În studiul de fezabilitate sunt 4 bazine imense cu apă, avem spații închise, avem foișoare cu barbeque, spații comerciale, tobogane de aproape 30 de metri, bazin cu adâncime foarte mare. El nu seamănă cu niciun alt aquapark din țară și nu va fi pe un teren plan. Dar acest lucru ne dă posibilitatea de a veni cu niște tuneluri cu apă, de a ajunge la baza aquapark-ului”, a explicat Lucia Suciu.

Pentru a atrage clujenii, dar și turiștii la Chinteni, primarul a cerut fonduri pentru două obiective spectaculoase: lacul și aquapark-ul. În momentul de față, suma totală se ridică la 20 milioane de euro, din care 3 milioane jumate înseamnă amenajarea lacului Chinteni, iar diferența este prevăzută pentru aquapark. 

Clujenii au așteptat zece ani ca Boc să construiască aquapark-ul promis la începutul primului mandat și vor mai avea de așteptat doar 3 ani până să se scalde într-un aquapark european, aproape de casă. Boc nu poate construi în viitorul apropiat aquapark din cauza problemelor juridice legate de terenul unde vrea să amplaseze locul de agrement. Situația terenului din Grigorescu e incertă, nu se știe dacă proprietarul e Primăria sau USAMV. De asemenea primăria Cluj-Napoca duce lupte în instanță de mulți ani și pentru un teren privat de la Băile Someșeni. 

aqua park orastie

Între timp, două județe care nu se ridică la nivelul de cinci stele al Clujului, au construit aquaparkuri. Chiar dacă nu s-au făcut cu bani publici, au fost investiții de milioane de euro, făcute cu sprijinul primăriilor locale.

La Oradea, de exemplu, în februarie 2015, Primăria a semnat un contract de 15,5 milioane de euro cu o firmă maghiară pentru construcția unui complex cu 7 bazine, 6 clădiri, 3 turnuri. Primăria Oradea a semnat pentru achiziţionarea lucrărilor şi a dotării complexului Nymphaea. În septembrie 2016, complexul de agrement a fost gata. Construcția nu a durat nici măcar un an. 

Și județul Hunedoara se poate lăuda cu un aquapark ridicat în Orăștie anul trecut. Are bazine și tobogane atât în exterior, cât și în interior și se întinde pe 1,5 hectare. Intrarea se face pe bază de brățară cu cip. Valoarea investiției la aquaparkul din Arsenal Parc, Orăștie a fost de numai 6 milioane de euro și construcția lui a durat aproximativ doi ani.

 

 

 

 

Sursa foto: glasul-hd.ro, bihoreanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *