Din oras

Clujul universitar, in "topul rusinii": "S-au scris lucrari, de la Nastase incoace, foarte multe, unde apare o interdictie?"

Clujul este reprezentat consistent in topurile “fabricilor de savanti din puscarie” si in “Topul rusinii”, aparute recent in presa centrala. Scandalul este perceput defensiv in universitatile clujene care apar pe aceste liste, asa incat acestea isi declina orice responsabilitate in problema editarii unor lucrari menite sa le scurteze pedeapsa unor oameni condamnati pentru diverse incalcari ale legii. Cei care au recomandat aceste lucrari au reactii diverse, de la a-si minimiza implicarea in aceste proiecte la sustinerea drepturilor celor condamnati de a scrie. 

Publicatiile republica.ro si hotnews.ro au publicat recent liste cu lucrarile stiintifice aparute in ultimii ani in penitenciare. Atat lucrarile, cat si numele universitarilor care le-au girat au starnit reactii vehemente. Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania cere chiar excluderea celor care au girat lucrari aparute in timp ce autorii lor se afla in detentie.  

“Las la o parte faptul ca nu-i cred, pe cei mai multi dintre ei, in stare sa scrie ceva. Am vazut cateva randuri scrise de Mihai Stoica si erau pline de greseli gramaticale. E caraghios sa ne închipuim ca acest om poate scrie patru carti. Dar s-a ajuns ca Ioan Niculae sa scrie o carte de 120 de pagini la 22 de ore. Este absurd. Trebuie declanşata o ancheta, nu se poate fizic asa ceva. Eu spun, nu numai legat de povestea asta cu scriitorii din inchisori, ci si cu plagiatele: cel care a plagiat trebuie pedepsit. Dar coordonatorul? Am coordonat zeci de teze de doctorat la viata mea. Ca profesor, te uiti mai intai la bibliografie. Profesorul care a coordonat, de exemplu, lucrarea lui Petre Toba (ministrul de Interne – n. red.). Nu a vazut ca acolo, in primele randuri, apare ‘Apud Stiglitz’? Cand ai vazut asta, gata! S-a terminat! E clar. Eu i-as scoate din cercetare si din invatamant pe profesorii care au girat aceste lucrari. Pentru ca unii dintre ei le dau pe bani.” a declarat Manolescu, pentru Prosport.

Cadrele didactice de la UBB au recomandat 10 lucrari ale „savantilor din puscarii”

Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) apare in Top 10 pe locul 8, cu zece lucrari girate. Intre altele, figureaza aici cele trei lucrari ale lui Nagy Zsolt in Penitenciarul Rahova ”Managementul campaniei electorale”, girat de profesorului universitar dr. Salat-Zakarias Levente (foto) de la Facultatea de stiinte Politice a UBB Cluj, ”Uniunea Europeana in era digitala. Optiuni si proiecte”, recomandata de conf. prof. dr. Veress Emod de la Universitatea Sapientia Cluj-Napoca si ”Un oras de pe Mures. Drumuri prin timp”, pentru care are recomandarea scrisa de la prof. dr. Rusz-Fogarasi Eniko, de la Facultatea de Istorie a UBB, potrivit clujust.ro.

Parintele profesor Florin Bozantan, de la  Facultatea de Teologie Greco Catolica a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca a recomandat, potrivit documentelor citate, lucrarea “Biruinta in suferinta”, de Sabin Ilies. Fost conducator al PNL, respectiv PDL Bistrita Nasaud, acesta are de ispasit peste trei ani de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost acuzat de trafic de influenta, fals si uz de fals.

“Nu pot sa spun nimic, pentru ca nu am nici lucrarea, nu am citit-o”

“Nu am dat nici o recomandare. Sa va spun cum a fost: am primit un telefon de la politia Penitenciarului Bistrita, daca nu ma insel, daca as avea ceva impotriva. Am zis “Dom’le, nu am nimic impotriva, dar vreau sa stiu despre ce e vorba, pentru ca nici eu nu stiu. Ieri am primit un telefon din nou de la politie, prin care am fost intrebat ce grad universitar am. Atat. Nu pot sa spun nimic, pentru ca nu am nici lucrarea, nu am citit-o. A fost o chestie de intrebare. Nu am vazut lucrarea, nu am corectat-o. Nu depinde de mine. Le-am spus si celor de la penitenciar, insa le-am spus ca nu depinde de mine, am nevoie si de aprobarea episcopului, fiindca sunt preot”, a declarat Florin Bozantan, pentru Ziar de Cluj. 

“UBB nu este responsabila pentru actele individuale ale angajatilor sai”

Oficialii UBB spun ca institutia nu are nici o legatura cu cartile girate de profesorii de aici. 

“Fiecare cadru didactic al Universitatii Babes-Bolyai are dreptul si libertatea de a acorda recomandari pentru anumite lucrari, dar isi asuma intreaga responsabilitate pentru un astfel de demers. 

Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de arta, fara restrictii ale libertatii academice. In concordanta cu Carta UBB, membrii  comunitatii universitare  au  libertatea de constiinta si de exprimare.

Cu toate acestea, Universitatea, ca institutie de invatamant superior, nu este responsabila pentru actele individuale ale angajatilor sai”, arata Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB. 

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca se afla pe locul 13 in “Topul rusinii”, alaturi de alte cateva institutii de invatamant superior din tara, cu patru lucrari recomandate de cadre didactice ale institutiei, toate semnate de fostul primar Sorin Apostu. Acesta a realizat de fapt cinci carti din vara lui 2014 – cand a fost condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru mita. 

“De la “Controlul calitatii pestelui, batracienilor si fructelor de mare”, fostul primar a trecut la “Controlul calitatii laptelui, produselor lactate si a mierii”, pentru a termina cu “Controlul calitatii carnii si produselor din carne”, remarca cei de la hotnews.ro. 

Cei de la USAMV isi declina orice responsabilitate. 

“Cand se realizeaza o astfel de lucrare, referentii stiintifici sunt atestati de mediul academic, dar gireaza lucrarea in calitate personala. Nu exista nici o intentie a se da sanctiuni sau altceva de acest gen. Doar daca cineva gaseste ca e vorba de o carte foarte slaba se poate demara o procedura de contestare, sa ne sesizeze ca cineva din comunitatea noastra a girat o chestie indoielnica”, a declarat pentru Ziar de Cluj Doru Sabau, purtatorul de cuvant al USAMV Cluj. 

“Profesorul Apostu are o cariera universitara foarte frumoasa, nimeni nu ii poate lua dreptul de a publica”

Profesorul Laslo Cornel de la USAMV, cel care i-a acordat fostului primar recomandarea pentru lucrarea “Controlul calitatii carnii si produselor din carne” a explicat pentru Ziar de Cluj ca cele publicate de Apostu au o reala valoare stiintifica. 

“Nu a existat nici o lege in acest sens. Era interdictie la recomandari? Trebuia sa fie o interdictie publicata undeva. S-au scris lucrari, de la Nastase incoace, foarte multe, unde apare o interdictie? Profesorul Apostu este un profesor universitar si are drepturi toata viata lui. Titlul de profesor universitar nu i-l poate lua nimeni. Lucrarile scrise de el fac parte dintr-un tratat, dintr-o trilogie scrisa impreuna cu profesorul Valentin Stanescu”, a precizat acesta. 

Lucrarea la care face referire are peste 2.000 de pagini si are, intre altele, meritul de a aduce la zi toata bibliografia din tara si strainatate in domeniul in care acesta activa. 

“E o carte care serveste in special studentilor de la Medicina Veterinara, dar si de la Medicina Umana, doctoranzilor si studentilor la master in aceste domenii. Numai ca profesorul Apostu preda acest curs unor studenti de la o facultate de Industrie Alimentara, ceva ce a fost la Galati candva. Sunt trei sectii: tehnologia prelucrarii produselor agricole, tehnologia alimentara si CEPA – controlul si expertiza produselor alimentare. Din aceasta carte mare, el, ca autor, are dreptul sa scrie fascicule sau parti, fragmente cate vrea. Nu plagiaza pe nimeni, e cartea lui. Lucrarile au rolul de a servi acesti studenti care nu au nevoie de tot volumul acela mare, de trilogie. De acolo sunt luate anumite parti, actualizate la zi, pentru necesarul de cunostinte pentru studenti”, a spus Laslo. 

Trilogia in cauza a primit premiu de la Academia Romana, potrivit specialistului de la USAMV.

“Eu am recomandat acea lucrare. Pe mine nu ma intereseaza ce a facut el la primarie. Pentru asta el ispaseste o pedeapsa. In invatamant el nu a avut nici o sanctiune. A parcurs toate etapele pana sa ajunga profesor universitar. Are vre o 14 carti publicate, de peste 10.000 de pagini. Sigur ca nu se poate compara cu Becali, cu fotbalistii, dar el asta a facut. Are o cariera universitara foarte frumoasa, e conducator de doctorat. Si in fundul oceanului daca ma cauta careva eu ii arat toate drepturile. Are dreptul sa scrie, iar acest drept sacru nu i-l poate lua nimeni”, a atras atentia Laslo Cornel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *