Din oras

Clujul, transformat in pol artistic al Europei in 2014

Cele mai prestigioase festivaluri de cultura din tara transforma Clujul in cel mai important pol de cultura din Europa de Est in 2014. Cele 6 festivaluri de talie internationala din Cluj-Napoca propun publicului, in acest an, comedii berlineze, spectacole de tango argentinian, documentare despre protestele ultimilor doi ani din Piata Universitatii, dar si recitaluri ale orchestrelor de renume mondial.  

STEP se naste in iunie la Opera Romana din Cluj

2014 aduce la Cluj-Napoca un nou festival artistic, in vara. Este vorba despre primul Festival International de Dans Contemporan – STEP din Romania, care va aduce la Cluj-Napoca, din 7 pana in 17 iunie, dansatori de tango din Argentina, precum si din Brazilia. Majoritatea spectacolelor de dans vor fi gazduite de Opera Romana. Festivalul va debuta cu un recital de balet gandit de cel mai mare coregraf din Romania, maestrul Gigi Caciuleanu.

Foto: cotidianul.ro

“Anul acesta incerc sa fac prima editie a unui Festival International de Dans  – STEP la Cluj-Napoca. Vom avea reprezentantii de dans contemporan suspendat, precum si spectacole de tango din Argentina. (…)  Festivalul va debuta cu un spectacol de balet contemporan in coregrafia lui Gigi Caciuleanu”, a dezvaluit directorul STEP, Sorin Dan.

Manifestarile culturale din oras sunt putine, in  conditiile in care Cluj-Napoca isi doreste sa devina Capitala Culturala a Europei peste 7 ani, spune  initiatorul STEP.

“Speram sa ne sprijine municipalitatea, pentru ca avem putine festivaluri culturale in oras. Toate evenimentele sunt la limita dintre entertainment si cultura, insa in afara de Interferente, sunt foarte putine festivaluri culturale. In Cluj e nevoie sa evoluam ca expresii culturale, pentru ca sunt putine manifestari culturale pentru un oras care doreste sa fie Capitala Culturala Europeana”, a spus Dan.

TIFF, (re)orientat catre societate in 2014

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) vrea sa transforme Clujul intr-un centru al cinematografiei din 30 mai pana in 8 iunie, in cadrul celei de-a 13-a editii a evenimentului. Potrivit directorului TIFF, Tudor Giurgiu, festivalul va fi (re)orientat catre societate in acest an si isi propune sa sprijine arta cinematografica realizata in studiourile din Cluj-Napoca.

Cinefilii vor putea urmari premiera nationala a filmului “Bucuresti, unde esti” la TIFF 2014. Documentarul reprezinta unul din punctele de atractie ale TIFF  si se centreaza pe confuzia oamenilor prinsi intre minciuna si ipocrizia politicienilor.

“Vom face premiera nationala a filmului documentar romanesc “Bucuresti, unde esti?”, dupa ce acesta va avea premiera la Rotterdam in Olanda. Este unul din filmele care documenteaza toate protestele din Piata Universitatii, care au inceput acum doi ani, de la mitingurile pro-Arafat,  pana la manifestarile de vara trecuta din Bucuresti”, a punctat Tudor Giurgiu.

Foto: Bucuresti, unde esti?

Directorul TIFF sustine ca, in 2014, una din prioritatile festivalului este sa oglindeasca si sa sustina productia cinematografica din oras.

“Ce ne propunem e sa asociem Clujul cu un fel de oras al filmului. Aici incep sa se filmeze filme. Strategia de dezvoltare a orasului pe urmatorii 6 ani presupune si  dezvoltarea regionala cinematografica. E un grup de lucru in cinematografie pe care TIFF isi propune sa-l sustina”, a continuat Giurgiu.

Colors of Cluj se devanseaza pe iulie

Cea de-a doua editie a festivalului Colors of Cluj, de care se ocupa o parte din echipa TIFF urmeaza sa-si stabileasca directiile pentru acest an. Potrivit lui Tudor Giurgiu, Colors of Cluj se va derula in iulie.

“Anul trecut prima editie s-a derulat in august, insa in acest an vrem s-o aducem in luna iulie”, a spus Giurgiu.

Comedy Cluj 2014, cu filme de la Berlin

Cel mai important Festival de Comedie din Europa, Festivalul International de Film Comedy Cluj se va derula din 10 pana in 19 octombrie la poalele Feleacului si va proiecta filme de la Berlin.

Foto: Festivalul International de Film Comedy Cluj

“Practic vrem sa continuam si sa dezvoltam sectiunile din editiile anterioare. Vom avea invitati variati, precum si profesionisti din industria cinematografica mondiala. Suntem in plin proces de selectie al filmelor. Noi continuam sa dezvoltam si sa sedimentam festivalul. Asteptam Festivalul de la Berlin si apoi vom incepe sa trimitem invitatiile si sa cumparam filmele”, a explicat directorul Comedy Cluj, Horatiu Dan.

Toamna Muzicala Clujeana, omagiu lui Stefan Ruha

Programul pentru Toamna Muzicala Clujeana inca nu este definitivat, insa festivalul de Muzica Clasica din 2014, ii va aduce un omagiu lui Stefan Ruha.

“In 2014 se comemoreaza 10 ani de la moartea lui Stefan Ruha si pe asta se va axa tot programul. Cantam in memoria lui Stefan Ruha, alaturi de orchestra de camera a Filarmonicii si Ana Torok Bogatila “Anotimpurile” lui Vivaldi, marca lui Stefan Ruha in intreaga lume. Programul, insa, depinde de finantari”, a explicat directorul Festivalului, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Marius Tabacu.

Foto: rfi.ro

Agenda evenimentului este inca in formare, dupa cum a spus directorul festivalului, care a atentionat Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

“Este aceeasi situatie cu care ne confruntam de ani de zile. Facem programul, dar habar nu avem de cati bani dispunem. (…) Pornim de la ideea buget din 2013, adica in jur de 200 de mii de lei. Intre asta si o finantare de 6 milioane de euro pentru Festivalul Enescu e o diferenta. Eu nu zic sa nu fie Enescu, insa cred ca povestea r trebui sa fie nitelus mai echitabila, pentru si noi existam pe lumea asta”, a subliniat directorul Toamnei Muzicale Clujene.

Reprezentantii Festivalului de Teatru Interferente nu au putut fi contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *