In vizor

Clujul şi Bihorul pe lista corupţiei deşeurilor. Publicație din Ungaria: "România va fi acoperită de gunoaiele din afară, iar tentaculele mafiei ajung până la politicieni"

Autorităţile române nici măcar nu îndrăznesc să evalueze câte tone de gunoi sosesc zilnic cu camioane, şlepuri, vapoare pentru a fi vărsate în cele din urmă undeva în ţară. Corupţia gunoiului a cuprins politica, instituţiile, iar în privinţa unor măsuri contrare reale nu există nici măcar tentative, transmite publicația maghiară 24, citată de Rador.

Din punctul de vedere al refolosirii deşeurilor România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului de peste .zeci de mii de tone sosesc din celelalte state membre.

‘Ndrangheta a ales România.- Anul trecut, la audierile care au urmat arestării în octombrie anul trecut a 16 membri ai clanului Accarino din Milano, s-a aflat ce reţea a clădit mafia din Calabria, ‘Ndrangheta în Europa de Est sau în Balcani. Ziarişti membri ai European Investigative Collaboration (EIC), printre care şi colegi români, au încercat să devoaleze rolul mafiei italiene în exportul ilegal de gunoi. Italia depune de decenii în mod legal deşeuri în Europa de Est, însă instrumentele legale aduc un profit neînsemnat.

România a devenit o ţară ţintă tocmai pentru că la punctele de trecere a frontierelor în cazul transporturilor UE controlul documentelor este superficial, s-a extins corupţia, controalele autorităţilor sunt minime, iar pe deasupra depunerea ilegală a gunoiului este mult mai ieftină decât în Italia.

O investigaţie EIC a descoperit că, în 2000, Mario Accarino şi-a demarat afacerea din România cu o firmă pentru înmormântări. A închis firma şi apoi s-a asociat cu o femeie, Georgeta Trifa, cu care a fondat o nouă firmă, numai că numele femeii apăruse ulterior şi în alte întreprinderi mixte româno-italiene.

Mai mulţi dintre partenerii italieni au fost deferiţi justiţiei italiene. Iar de cele mai multe mii de deşeuri introduse legal în ţară aceştia au scăpat la aşezări mai mici din judeţele Bihor şi Cluj, în vecinătatea unor gropi de gunoi deja existente.

Conform unei analize efectuate de EU Observer unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că China, cel mai important importator de deşeuri din material plastic a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.

Cei vizaţi i-au identificat imediat pe aceştia în Europa de Est – în România, Bulgaria, Republica Moldova – şi au trecut la organizarea reţelei.

Directorul general al autorităţii de mediu a fost bătut în stradă: „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din Bucureşti, când am zărit un grup care a descărcat pur şi simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mci” – a declarat după eveniment Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).

A afirmat că în cazul său nu este vorba nicidecum de un caz izolat, atrocităţile la adresa angajaţilor GM sunt sistematice, fară a mai vorbi despre pădurarii care sunt amenintaţi de mafia lemnului, astfel încât nici ei nu se tem fără motiv pentru viaţa lor.

La întrebarea ziariştilor dacă există în România o mafie a gunoiului, Berceanu a răspuns cu un DA hotărât: „Am citit raportul strategic al Interpolului din 2020, în care se scrie negru pe alb că afacerea gunoiului din România este supravegheat de infractori cu gulere albe, în primul rând de politicieni, directori de instituţii, angajaţi din vamă, oameni de afaceri. Iar nu eu afirm acest lucru, ci însuşi Interpolul” – a afirmat directorul.

 

 

Sursa: 24.hu/ Rador/ Autor: János Irházi/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *