In vizor

Clujul şi Bihorul pe lista corupţiei deşeurilor. Publicație din Ungaria: "România va fi acoperită de gunoaiele din afară, iar tentaculele mafiei ajung până la politicieni"

Scris de 145

Autorităţile române nici măcar nu îndrăznesc să evalueze câte tone de gunoi sosesc zilnic cu camioane, şlepuri, vapoare pentru a fi vărsate în cele din urmă undeva în ţară. Corupţia gunoiului a cuprins politica, instituţiile, iar în privinţa unor măsuri contrare reale nu există nici măcar tentative, transmite publicația maghiară 24, citată de Rador.

Din punctul de vedere al refolosirii deşeurilor România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului de peste .zeci de mii de tone sosesc din celelalte state membre.

‘Ndrangheta a ales România.- Anul trecut, la audierile care au urmat arestării în octombrie anul trecut a 16 membri ai clanului Accarino din Milano, s-a aflat ce reţea a clădit mafia din Calabria, ‘Ndrangheta în Europa de Est sau în Balcani. Ziarişti membri ai European Investigative Collaboration (EIC), printre care şi colegi români, au încercat să devoaleze rolul mafiei italiene în exportul ilegal de gunoi. Italia depune de decenii în mod legal deşeuri în Europa de Est, însă instrumentele legale aduc un profit neînsemnat.

România a devenit o ţară ţintă tocmai pentru că la punctele de trecere a frontierelor în cazul transporturilor UE controlul documentelor este superficial, s-a extins corupţia, controalele autorităţilor sunt minime, iar pe deasupra depunerea ilegală a gunoiului este mult mai ieftină decât în Italia.

O investigaţie EIC a descoperit că, în 2000, Mario Accarino şi-a demarat afacerea din România cu o firmă pentru înmormântări. A închis firma şi apoi s-a asociat cu o femeie, Georgeta Trifa, cu care a fondat o nouă firmă, numai că numele femeii apăruse ulterior şi în alte întreprinderi mixte româno-italiene.

Mai mulţi dintre partenerii italieni au fost deferiţi justiţiei italiene. Iar de cele mai multe mii de deşeuri introduse legal în ţară aceştia au scăpat la aşezări mai mici din judeţele Bihor şi Cluj, în vecinătatea unor gropi de gunoi deja existente.

Conform unei analize efectuate de EU Observer unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că China, cel mai important importator de deşeuri din material plastic a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.

Cei vizaţi i-au identificat imediat pe aceştia în Europa de Est – în România, Bulgaria, Republica Moldova – şi au trecut la organizarea reţelei.

Directorul general al autorităţii de mediu a fost bătut în stradă: „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din Bucureşti, când am zărit un grup care a descărcat pur şi simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mci” – a declarat după eveniment Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).

A afirmat că în cazul său nu este vorba nicidecum de un caz izolat, atrocităţile la adresa angajaţilor GM sunt sistematice, fară a mai vorbi despre pădurarii care sunt amenintaţi de mafia lemnului, astfel încât nici ei nu se tem fără motiv pentru viaţa lor.

La întrebarea ziariştilor dacă există în România o mafie a gunoiului, Berceanu a răspuns cu un DA hotărât: „Am citit raportul strategic al Interpolului din 2020, în care se scrie negru pe alb că afacerea gunoiului din România este supravegheat de infractori cu gulere albe, în primul rând de politicieni, directori de instituţii, angajaţi din vamă, oameni de afaceri. Iar nu eu afirm acest lucru, ci însuşi Interpolul” – a afirmat directorul.

 

 

Sursa: 24.hu/ Rador/ Autor: János Irházi/ Rador/ Traducerea: Imola StănescuULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 10 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 12 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 13 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 16 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 18 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE