In vizor

Clujul se pregătește pentru valul 4 COVID-19. Câte paturi ATI sunt pregătite pentru copii?

Ministerul Sănătății se pregătește de valul patru al epidemiei de COVID-19, astfel că a solicitat spitalelor să fie pregătite pentru a operaționaliza paturi dedicate pacienților infectați cu COVID. De asemenea, deoarece tulpina DELTA afectează într-un număr mai mare copiii și tinerii, spitalele trebuie să se pregătească și pentru pacienții pediatrici. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a organizat în 17 și 18 august a.c., alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, în vederea pregătirii spitalelor pentru creșterea incidenței cazurilor de pacienți COVID-19.

Astfel că spitalele clujene care au tratat pacienți COVID și anterior se pregătesc pentru creșterea numărului de cazuri de pacienți cu COVID-19 care necesită spitalizare prin creșterea numărului de paturi dedicate pacienților COVID.

La nivelul județului Cluj totalul paturilor COVID-19 stabilite este de 647 și 87 de paturi la ATI.

Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie.

Potrivit prefectului județului Cluj, Spitalul de Copii din Cluj are 10 paturi ATI dintre care 4 paturi ATI COVID-19, și 12 paturi non ATI pentru pacienții COVID-19. 

Medicul pediatru Mihai Craiu susține că nu este cazul să ne alarmăm și că într-adevăr va fi o creștere a numărului de cazuri la copii, dar nu catastrofală și nici cu multe decese. 

Numărul cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor va crește odată cu începerea școlii, la fel cum s-a întâmplat și în anul școlar precedent. Ministrul Educației a anunțat că toți elevii vor începe școala în regim clasic. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în situațiile în care apar mai multe cazuri de îmbonlăviri într-o clasă sau unitate de învățământ. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *