In vizor

Clujul se pregătește de primele operații de transplant de ficat. A fost lansa Programul Național de Transplant Hepatic

Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a găzduit 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐇𝐞𝐩𝐚𝐭𝐢𝐜, un proiect de o importanță majoră pentru medicina clujeană.

Transplantul hepatic, lansat în premieră în Transilvania, va marca începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave, oferindu-le șansa unei noi vieți.

Aceștia vor fi tratați de o echipă remarcabilă de specialiști, condusă de domnul prof. dr. Nadim Al Hajjar.

Pentru a face acest pas, institutul a realizat lucrări de reamenajare a unor spații și a achiziționat echipamentele necesare.

Operațiile de transplant de ficat se vor face în blocul operator care are 4 săli, iar lângă este secția pentru pacienții transplantați. Aici sunt două paturi de Terapie Intensivă și alte două în saloane pentru pacienții transplantați, imunosupresați.

Potrivit managerului institutului, Mihai Mleșnițe, investiția pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de 2 milioane de lei. Toată investiția a fost făcută din resursele proprii ale institutului.

Trei pacienți cu afecțiuni hepatice grave se află deja în așteptarea unei grefe. Operațiile de transplant de ficat se vor face la Cluj-Napoca imediat ce institutul va primi „verde” de la Ministerul Sănătății.

La Cluj-Napoca se va face, deocamdată, doar transplant de ficat de la donator cadaveric, nu și de la donator viu.

„Așteptăm acum Ordinul de ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenției Naționale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar, potrivit cluj24.ro.