Din oras

Clujul se crede buricul Pământului. A crescut puțin numărul turiștilor și hop, hai să îi taxăm

După ce numărul de turiști a crescut considerabil de la an la an, Primăria a mirosit iz de profit și a propus o nouă taxă, taxa pe cap de turist.

În 9 noiembrie vom afla dacă unitățile turistice vor crește tarifele la cazare. Momentan, proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei.

Administrația vrea astfel, ca de la 1 ianuarie 2019, fiecare turist să deconteze bani grei în visteria orașului. Ce vrea să facă Primăria cu banii? Cică să promoveze turismul. Cum? Încă nu știm. Am încercat să îl contactăm pe viceprimarul Dan Tarcea, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Până vom avea un punct de vedere oficial și vom știi concret pe ce se vor duce banii, să vedem ce spune proiectul de Hotărâre.

„Plătitorii taxei speciale pentru promovarea turismului sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile clasificate de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acestea încasează taxa prin reținere la sursă și o evidențiază distinct față de tariful de cazare și mic dejun. Cuantumul taxei va fi stabilit anual ărin hotărârea de consiliu local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale.

Fondul astfel contituit va fi utilizat pentru promovarea și dezvoltarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte, conform destinației și obiectivelor instituirii taxei speciale.”

Concret, despre ce e vorba:

– promovarea obiectivelor turistice din CLuj-Napoca și a destinației turistice.
– dezvoltarea de proiecte finanțate prin fonduri europene direct legate de activitatea turistică
atragerea de investiții în turismul local
– dezvoltarea smart turismului
finanțarea serviciilor și produselor oferite turiștilor sau actorilor locali din domeniul turismului
– dezvoltarea infrastructurii turistice
consolidarea brandului turistic
realizarea activităților de marketing, promovarea la târguri și alte evenimente naționale și internaționale.
etc, etc.

Acum, desigur, în teorie sună bine. În practică, încă nu știm ce se va întâmpla cu banii respectivi. Nu știm nici dacă unitățile de cazare au fost totuși întrebate de sănătate, mai ales că o astfel de taxă ar putea să scadă numărul turiștilor.

Cam câți bani i-ar reveni administrației locale dacă o astfel de inițiativă va fi aprobată? Dacă punem doar 5 lei pe cap de turist/noapte, administrația va câștiga aproximativ 2,1 milioane de lei pe an. Asta potrivit datelor statistice din 2017, când în Cluj s-au cazat aproape 500.000 de persoane. Doar că tendința e în creștere așa că preconizăm că administrația va câștiga mult mai mult. Desigur, nu e o sumă fabuloasă. Și nici nu sunt așa de mulți turiști la cei 350.000 de locuitori cât are Clujul. Alte orașe din lumea mai răsărită primesc anual milioane de turiști.

În Dubai, de exemplu, o astfel de taxă este perfect justificată și chiar există. Turiștii plătesc între 1,4 și 4 euro pe noapte, în funcție de tipul unității de cazare. La cei aproape 20 de milioane de turiști cât e preconizat să aibă Dubaiul până în 2020, înseamnă un profit de minim 130 de milioane de lei pe an. Na, ăla da profit.

Acum, desigur, cu noua taxă, cel mai probabil primria va putea să își asigure deplasările prin străinătățuri, plantările de cireși japonezi,diferitele întâlniri pe care le are edilul cu tot felul de personalități străine. Nici nu ar fi rău, dacă am avea totuși, cu ce ne mândri. Pentru că momentan la capitolul spitale și grădinițe stăm destul de prost, Filarmonica încă nu există, drumurile sunt vai de ele, așa că, cine știe, poate până se termină etapa dezbaterii publice, se va gândi administrația să vireze banii respectivi către zone care dor mai tare.

În final, și o întrebare. Pe turiștii care vin și se cazează prin apartamente subînchiriate ilegal, în timpul marilor festvaluri, cine îi taxează? Nu de alta dar banul greu atunci se face. Desigur, banul greu și negru, pentru că încă nu am rezolvat problema contractelor de închiriere în regim hotelier, nedeclarate la ANAF, din timpul festivalurilor Untold și Electric Castle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version