Din oras

Clujul sălbatic și aventurile calului ”Mișu” de pe Bulevardul Muncii prin hățișul instituțiilor care cică îl protejează

Practic, noi plătim, fără să ne mai întrebăm de ce oameni care ar trebui să ne livreze servicii, nu o mai fac. Poliția animalelor este o poveste despre un sediu și un telefon la care nu răspunde nimeni. Despre care tocmai ce am aflat că nici măcar nu este acolo unde este anunţat în mod oficial că ar fi.

Miercuri dimineața, pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, un cal scăpat dintr-o curte a a juns pe carosabil și a fost accidentat de către o mașină. Calul nu avea ce să caute pe carosabil, mașin da.

Dar tabla se îndreaptă, carnea mai greu. Iar Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca este cunoscut ca fiind Raiul Animalelor scăpate din grădini și ajunse pe carosbail. De ani de zile autoritățile locale au fost informate degeaba prin mijloace mass media, dar e mai simplu să iei la cunoștință, să zici că rezolvi, eventual să confiști animalul amărâților care l-au scăpat din curte pe carosabil, decât să îți face datoria pro-activ, nu reactiv.

În anul 2020 s-a înființat Poliția animalelor. Au fost transferați niște oameni, sau angajați, nimeni nu prea știe cum s-a constituit acest corp de protecție a drepturilor animalelor, știm doar că în Cluj-Napoca au primit un sediu pe Calea Turzii la nr.176 B, două numere de telefon fix: 0264-432727 și 0264-505229, la care vă invotăm să sunați cum am sunat și noi degeaba în această dimineață în care s-a produs accidentul de pe Bulevardul Muncii, un interior: 20229, la care nu am mai ajuns, la care ar fi trebuit să răspundă un împuternicit Șef Birou: Comisar de poliție MOȘUȚ Lavinia. Doar că, dacă te deplasezi personal la respectivul Birou, afli că nu „e acasă” la casa nouă, ci a rămas pe strada Traian, la vechiul sediu. Dar, haideți să urmărim cazul calului de pe Bulevardul Muncii, pentru a vedea cum îl apără și protejează legile și nou înființata Poliție a animalelor. Să-i zicem calului ”Mișu”.

Așadar, o soferiță care se îndrepta spre Apahida l-a lovit pe Mișu, iar acesta a ajuns pe șinele de tramvai, blocând traficul pe Bulevardul Muncii. Sigur, putem să o scoatem vinovată pe șoferiță, că n-a fost atentă, că a avut viteză, că din rea-voință nu a vrut să-l evite. Putem da vina pe proprietari. Până la urmă, nu-ți lași câinele să alerge de nebun pe stradă, printre mașini, darămite un cal. Dacă știi că există posibilitatea ca, dintr-o curte, un cal să se arunce direct în trafic, iei măsuri – dacă nu tu, ca proprietar, măcar autoritățile abilitate ale statului. Fiindcă calul a țâșnit dintr-o curte diresct sub roțile șoferiței ghinioniste.

La locul accidentului s-au deplasat cei de la Poliția Rutieră și, bănuim, că nu avem nici o confirmare, cei de la Protecția Animalelor Cluj. Din comunicatul celor de la IPJ Cluj reiese faptul că cei de la Biroul pentru Protectița Animalelor nu au stat cu mâinile în sân. Au emis un ”ordin de plasare în adăpost” și… atât.

„Evenimentul rutier s-a soldat cu pagube materiale, fără rănirea vreunei persoane, iar în baza ordinului de plasare în adăpost, emis de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, cabalina va fi transportată la USAMV. De asemenea, polițiștii vor lua măsurile legale de sancționare față de proprietarului animalului lăsat nesupravegheat.” a transmis IPJ Cluj.

Ca o paranteză, pe site-ul CJ Cluj, deși obligat prin lege să prezinte public ordinele emise, acesta despre care vorbim încă nu se regăsește printre celelalte 8 ordine emise anul trecut.

Poliția Locală dă amenzi și confiscă animalele, dar rromii plătesc o taxă de 500 de lei și le recuperează. Și nimeni nu învață nimic! Ciclul vicios se repetă la nesfârșit.

CITEȘTE ȘI: Boc despre situația de pe bulevardul Muncii care a ajuns să reflecte imaginea Clujului de cinci atelaje: “Acuma ce ați vrea? Să stea polițistul local tot timpul în stradă să nu intre caii?” 

După o logică simplă, niște sancțiuni mai aspre ar putea să le dea de gândit proprietarilor la cum ar putea să își supravegheze mai bine animalele. Mai ales că nu sunt la primul incident de acest fel.

Dar, haideți să facem cunoștință cu toate instituțiile și persoanele implicate în ”protecția” lui ”Mișu”

Prima oprire – Calea Turzii 176B – Biroul pentru Protecția Animalelor. În primă fază, este important să menționăm că indicatoarele către acest sediu sunt inexistente. Dacă nu ești familiarizat cu orașul și nu știi că multe numere ce au în coadă B, C, D și alte litere se găsesc în spatele numerelor de la stradă, sau pe străduțe adiacente, dacă nu ai un GPS care să îți arate traseul, te învârți ca o găină beată până găsești sediul.

Noi ne-am orientat după o mașină de poliție parcată printre alte 10 ce păreau fi a locatarilor din zonă și după un banner kitchos pe care scrie ”Inspectoratul de Poliție Județean Cluj”. Dacă nu aveți vedere ori niște ochelari buni, mult succes, nu se vede de la strada principală!

Un domn angajat al IPJ ne-a întâmpinat amabil. I-am zis că vrem să dicutăm cu cineva de la Protecția Animalelor. Și, spre surprinderea noastră, ni s-a comunicat faptul că Biroul nu există la această adresă, ci a rămas pe Traian nr. 27, contrar informației OFICIALE, la dispoziția cetățenilor, de pe site-ul IPJ Cluj.

Amabil, domnul ne-a făcut legătura internă cu cineva de la poliție. Nu știm cu cine, nu s-a prezentat. Pe scurt, ni s-a sugerat să intrăm pe același site (pe care deja intraserăm, chiar cu o zi în urmă) și să sunăm la unul dintre numerele afișate, ori să trimitem un mail direct pe adresa biroului pentru presă, pe care să îl luăm tot de pe acea platformă.

Ne-am cam luat o copită-n gură, cum s-ar zice.

Trecem pe la USAMV, locul în care a fost palsat, prin ordin, Mișu

De aici reținem următoarele:

„Calul a fost adus la clinicile facultății noastre, i s-au făcut analize și se află într-o stare stabilă, însă prognosticul este, din păcate, nefavorabil, pentru că a suferit în acel accident rutier fracturi cominutive la membrele din față, cu implicarea articulațiilor. Chiar dacă s-ar încerca remedierea fracturilor, nu va putea merge niciodată. Recomandarea noastră este eutanasia, pentru ca animalul să nu mai sufere, dar așteptăm clarificări din partea Poliției Animalelor, privind actele proprietarului asupra calului. Proprietarul poate decide și varianta abatorizării, caz în care îl va ridica de la noi. Ne pare rău și nouă pentru această situație nefericită”, ne-a explicat decanul Facultății de Medicină Veterinară, Prof. dr. Nicodim Fiț.

Deci, pentru a afla dacă Mișu devine cenușă, sau salam tot la POLIȚIa ANIMALELOR trebuie să ajungem.

Ultimul popas (fiind vorba de mai puțin de un minut, nu-i putem spune vizită), a fost pe Traian nr. 27 – locul în care a rămas, de veghe animalelor, Biroul de Protecția Animalelor Cluj.

Cuvintele sunt de prisos, iar o imagine face cât 1000. Așa că vă arătăm trei:

Am încercat și ușa. De două ori, cu rezultatul: închis. În interior, pustiu.

Practic, am luat a doua copită în bot.

Deci am ”rezolvat” problema lui Mișu: habar nu avem dacă va ajunge cenușă (etaunasiere și incinerare), sau salam (abatorizare).

Cu toate acestea, un lucru e sigur: civismul clujenilor. Pe Facebook

Oamenii doresc să ajute, se implică – din păcate mai mult decât autoritățile.

Ce-i drept, mai mult pe Facebook, dar, hei, măcar există empatie măcar pe grupurile iubitorilor de animale!

 

În final, noi rămânem cu întrebarea: Cine este și ce păzește Biroul pentru Protecția Animalelor? Există acesta cu adevărat sau e doar o altă rubrică pe un oarecare site (sincer, nu știm câtă încredere să mai avem până și în platformele oficiale ale autorităților)?